Új rovat: könyvek a mozikban

Vidd hírét!
 
 

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy felkutassuk azokat a könyveket, amelyekből Hollywood is inspirálódik. Nem a Harry Potter sorozatra gondolok, és nem is a Gyűrűk urára. Ezekről mindenki tudja, hogy előbb jelentek meg nyomtatásban, és csak a könyvet követően kerültek a történetek a mozivászonra. Sokkal inkább az olyan filmekre gondolok, mint például Steven Spielberg Münchenje. Vagy az Oscar-díjas Gettómilliomos. Vagy a szintén aranyszobros Nem vénnek való vidék. Bizony, ezekhez a produkciók létezett már egy regény vagy egy novella.

Biztos vagyok benne, hogy azok, akik megtalálják az egyensúlyt az olvasás és a mozizás között, azok tisztában vannak azzal, hogy Bourne személyét Ludlum találta ki; hogy Stephen King szinte minden könyvét megfilmesítették; ugyanezzel dicsekedhet persze John Grisham is, állítólag csak éppen fölröppen a híre annak, hogy új könyvön dolgozik, és hollywoodi producerek sora áll az ajtaja előtt megvásárolni a jogokat a kasszasiker reményében. A Jane Austen-filmek is fogalommá vált, az írónő minden regénye elérte a képernyőket és/vagy a mozivásznat. És akkor még nem szóltunk Ian Flemingről, akinek James Bondot köszönhetjük, vagy Agatha Christie Sir Sherlock Holmes regényeiről.

De vannak olyan filmek, amelyekről kevesen tudják, hogy melyik regényből készültek. Ezeket szeretnénk felkutatni. Ha olvastál nemrég egy könyvet, majd a történet visszaköszönt rád a képernyőről vagy a vászonról, írd meg nekünk. Oszd meg másokkal is, hogy jobb volt-e a könyv, s ha igen, mitől? Netán a mozi tetszett jobban? És az miért? Indul a Hollywood rovat!


Vidd hírét!