A világ legpofátlanabb tolvaja

Vidd hírét!
 
 

Engedjétek meg, hogy előbb bemutassam a szerzőt, Frank William Abagnale juniort. Bronxville-ben született, 16 éves volt, amikor a szülei elváltak. Első áldozata a saját apja volt: 3,400 dolláros mínuszt hagyott a hitelkártyáján, a pénzt nőkre költötte. A fiatal Abagnale a csekkekre szakosodott. Olyan csekkeket állított ki, amelyen nagyobb összeget tüntetett fel, mint amire tényleges fedezetet tudott nyújtani. Ez persze csak rövid távon működött – előbb-utóbb a bank is rájött, hogy fedezetlen csekkekkel fizet lépten-nyomon az egyik kliensük. Hogy ezt kivédje, Abagnale sűrűn váltogatta a bankokat és az identitását is.

16 és 18 éves kora között a PanAm pilótájának adta ki magát. Ez időben 1 millió mérföldet repült, 250 járattal 26 országban fordult meg a légitársaság költségén, és a szállodákban is ingyen élt – repülőt viszont sosem vezetett. Egy másik hamisított identitásának köszönhetően szociológiát tanított a Columbia Egyetemen, mint Frank Adams, Frank Connersként pedig Georgiában volt orvos egy gyermekklinikán. 19 éves korára hamisított magának egy jogász-diplomát a Harvard pecsétjével, és Louisianában az államügyész irodájában szerzett magának állást.

1969-ben fogták el Franciaországban. Ekkora közel 4 millió amerikai dollárral rövidítette meg az Egyesült Államokat. Hat hónapot töltött egy francia börtönben, 6 hónapig Svédországban zárták a rácsok mögé, az Egyesült Államokban 13 és fél év börtönbüntetésből négyet töltött le. Ma az FBI különleges tanácsadója, ez mellett egy biztonsági céget vezet. A Kapj el, ha tudsz! az ő önéletrajzi regénye, több mint két évnyi szélhámosság az ő szemszögéből ábrázolva, amely 1980-ban jelent meg az USA-ban, magyarra pedig – jellemző módon –  a hollywoodi sikert követően fordították le.

Hollywood 2002-ben csapott le a sztorira, Abagnale élettörténetét Steven Spielberg vitte a vászonra, minden idők legpofátlanabb szélhámosának szerepét Leonardo DiCapriora osztották, Carl Hanratty-t, a Franket mindenhová üldöző FBI-ügynököt Tom Hanks alakítja. A filmben találni néhány eltérést Abagnale valódi életéhez képest. Az ifjú Frank sosem látta az apját, miután elszökött otthonról – a filmben többször is találkoznak a későbbiekben. A filmben Frank a szülők egyetlen gyereke – a valóságban négyen voltak testvérek. Carl Hanratty, az FBI-ügynök nem létezett, a karakterét viszont egy létező ügynökről, bizonyos Sean O’Riley-ról mintázták.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=hFj3OXVL_wQ[/youtube]

A filmet 2003-ban két Oscarra jelölték, de egyet sem nyert. Christoher Walken az apa szerepében elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó BAFTA-díjat, a produkció a Golden Globe-on szintén csak egy nevezést kapott. Ezzel együtt a film mérlege abszolút pozitív, 2003-ban 18 jelölés mellett 10 különböző díjat söport be, az anyagiak terén pedig egyenesen nyereséges volt: az 52 milliós költségvetés hatszorosát termelte a mozipénztáraknál, a 2002-es produkciók közül a 11. legtöbbet kaszáló film lett. Az egyik legelismertebb filmkritikai portál, a Rotten Tomatoes értékeléseinek 96%-a pozitív kritikát mondott fölötte.


Vidd hírét!