Hogyan éljünk a Biblia szerint?

Vidd hírét!
 
 

A héten új rovattal robbantunk, ez a VIP könyvajánló. A cím ne tévesszen meg senkit, nem a könyvre értettük a VIP-t, hanem arra a személyre, aki – a reményeink szerint hetente – megosztja veletek egy-egy kedves olvasmányát. Persze lehet ezt a VIP részt másképp is értelmezni, mondjuk maga az ajánló ennyire very important… vagy a szerző, és akkor a person-nak is van értelme.

A rovat Auth Csillával debütál, ő A.J. Jacobs egyetlen magyarul is olvasható könyvét méltatta az olvasoterem.com felkérésére. Az ajánlón túl arra is kiváncsiak voltunk, hogy általában mennyit, mit, hol és mikor olvas.

Nem tudom, mások mennyit olvasnak, így azt sem tudom, hogy én sokat-e, vagy keveset. Azt hiszem, inkább sokat, főleg a fürdőkádban. Leginkább a kortárs irodalmat kedvelem, valamiért különösen közel állnak hozzám a skandináv szerzők. De persze szeretem a magyar irodalmat is, és újabban – ne vessetek meg – a színműveket.

Szerencsére a családban sikerült mindenkit rábeszélnem, hogy a legjobb ajándék a könyvvásárlási utalvány. Ezért általában – különösen ünnepek utáni első nyitvatartási napon – egyszerre több könyvet vásárolok, ezzel jelentősen megnehezítve a dolgomat, amikor a sorrend kiválasztására kerül sor. Ritkán olvasok könyvet újra, még ha sokszor kedvem is lenne hozzá. Bár az én memóriámmal elég lenne egy 5 kötetes könyvtár…

A.J. hatására belefogtam a Biblia olvasásába

A.J. Jacobs egy 40 körüli, new yorki publicista, aki különböző projekteket hajt végre, majd naplószerűen dokumentálja tapasztalatait. Volt kísérleti nyúl-ember és átrágta magát az Encyclopedia Britannica-n az első betűtől az utolsóig.

Az Egy évem az írás szerint annak az egy évnek a története, amely alatt A.J., miután a Biblia több fordítását végigolvasta, megpróbálja a lehető leghívebben betartani az abban foglaltakat.  Persze nincs könnyű dolga, amint több hónapos borostával, talpig fehér klepetusban – teszem azt – a Broadway-re metrózik mirhát vásárolni De A.J. elszánt, bátor és rendkívül találékony. Ja és mindent az e-bay-en rendel, ami szerintem külön vicces.

A legszembetűnőbb az (és ez az, amiért mindenkinek kötelezővé tenném ezt a könyvet), ahogy A.J. megváltozik az egy év során. Szinte érezni lehet, hogy jobb emberré válik. Kedvesebb lesz, nyitottabb, megértőbb, mélyebb.

Én nem olvastam a Bibliát, de A.J. hatására belefogtam. Ez a küldetésem még tart, mivel nagyítóval végigolvasni 1600 oldalt nem a legkellemesebb időtöltés, ráadásul a látásomat inkább javítani kellene, mint rontani. Úgyhogy addig is, amíg nem szerzek be egy normál betűnagysággal írt (nyilván 34 kötetes) változatot, találtam gyerekeknek írt mesés, valamint kivonatolt, magyarázott kiadványokat. Na most azok vannak soron.

A.J. önirónikus, szarkasztikus, intelligens és egyedi humora már az 53. oldalon arra késztetett, hogy félretegyem a könyvet, hátha akkor nem lesz vége sose, de persze ez nem megoldás. Sajnos több művét egyelőre nem fordították le magyarra, de ez nem végzetes, hisz a mai fiatalság tud angolul. Úgyhogy lehet kezdeni küzdeni az Amazonnal. Nem akarok senkit sem kiábrándítani, de nem lesz könnyű… Csak elszántan, ahogy A.J.-től tanultuk!


Vidd hírét!