Könyváradat a nyár közepén

Vidd hírét!
 
 

Tony Parsons az emberi lélek avatott ismerőjeként és kitűnő regények szerzőjeként vált világhírűvé. Legújabb regénye egy olyan férfiról szól, akinek megadatik az a lehetőség, amiről sokan álmodoznak: kap még egy esélyt, hogy tiszta lappal újrakezdhesse az életét. George Bailey negyvenhét éves, példás magaviseletű férj, két gyermek apja. Foglalkozására nézve rendőr, de öröklött szívbetegsége miatt jó ideje már csak irodai munkát végez, ki se teszi a lábát a kapitányságról. Egykori járőrtársa egy napon a felajánlja neki, hogy tartson vele a városba, ő pedig örömmel rááll. Csakhogy a kiruccanás balul sül el, mert amikor valaki fegyvert fog rájuk, George szívrohamot kap. Ekkor szívátültetést hajtanak végre rajta.
George-ot ettől kezdve mintha kicserélték volna. Korábban megszondáztatta a fiát, amikor az későn jött haza, és figyelte lánya minden lépését – most a barátjukká válik, lázadó, szabad szellemű emberré, aki meg akarja váltani a világot. A feleségét azzal kergeti a kétségbeesésbe, hogy máson se jár az esze, csak a szexen. De George-nak hamarosan rá kell ébrednie, hogy nem az ilyesmi teszi boldoggá az embert. Gyerekei nem barátságot várnak tőle, felesége sem egy túlkoros tinédzserre vágyik. Meg kell tanulnia, hogyan legyen jó apa és jó férj, mielőtt mindenkit elvadít magától, aki fontos a számára, és ki kell derítenie, ki volt az a személy, akitől az új szívét kapta.

A nálunk is nagy sikernek örvendő Tony Parsons 2009-es regénye magyarul az Európa Könyvkiadónál jelenik meg a héten.

Eduard Limonov orosz író, költő és politikus; Ez vagyok én, Edicska c. regénye a nyolcvanas években nagy sikert aratott Nyugaton, majd a kommunizmus bukásának éveiben az egyik legnagyobb bestseller volt Oroszországban. Hozzánk, magyar olvasókhoz most az Európa Könykiadó gondozásában jut el.

Egy fiatal orosz költő a hetvenes évek közepén egyszer csak New Yorkban találja magát: ment ő is a sok ezer, főleg zsidó származású emigránssal, de legfőképpen a szerelmével, Jelenával együtt, hogy megtalálja a szabadságot és emberi méltóságát. S aztán pillanatok alatt az élet legaljára kerül – segélyen tengődik, az amerikaiak számára ő nem költő, hanem egy megvetett senki -, ráadásul Jelena is elhagyja: megszédítik a gazdag amerikaiak, s az őrült, nincstelen Edicska már nem kell neki.
De Edicskát kemény fából faragták: ha kell, az egész civilizációval szembeszáll szerelméért s leginkább azért, hogy önmaga maradhasson: független, gondolkodó, a világ berendezésén változtatni akaró emberi lény. Edicska forradalmár akar lenni, hogy fegyverrel a kezében harcoljon egy olyan világért, amelyben nem rabolhatják el egy szegény költő szerelmét, lelkét, méltóságát azok a pénzes és hatalmas emberek, akik Amerikában is ugyanolyanok, mint a Szovjetunióban.

A Victoria Kiadó egy könnyed, romantikus regénnyel lepi meg az olvasókat – a strandra, a napernyő alá tökéletes választás lehet Susan Elisabeth Phillips 1996-os regénye, az Angyali csók, amelyet a magyar olvasók már egyszer a kezükbe vehettek: 1999-ben az Aquila Kiadó gondozásában jelent meg.

Alex Markov és Daisy olyanok, mint a tűz és a víz. Alex mogorva, jóképű és igazán modortalan azokkal a nőkkel, akiket nem tart többre haszontalan, pénzleső piócáknál. Daisy egyszerű üzleti megállapodásnak reméli a házasságukat, Alex azonban lerántja a felső tízezer világából és ragaszkodik hozzá, hogy Daisy vele tartson oda, ahol dolgozik: ő egy vándorcirkusz igazgató. Daisy ellenben a végtelenségig undorodik az állatoktól. Az undoránál már csak a félelme nagyobb. Amikor márkás ruhában és magassarkúban megérkezik a cirkuszba, úgy érzi magát, mint egy partra vetett hal.

Daisy Devreaux az a fajta nő, akit túl gyakran ítélnek meg a megjelenése és a híre alapján, Alex pedig elköveti azt a megbocsáthatatlan hibát, hogy mindkettőt megteszi. Ez a lelketlen férfi azonban méltó társra talál Daisyben, akinek semmi mása sincs, csak a hatalmas szíve. Harca azért, hogy elfogadják és tiszteljék, fájdalmas és őszinte; együtt sírunk vele. Azt hihetnénk, hogy meg fog törni a megpróbáltatások súlya alatt, ám ehelyett felnő. Megtanulja, hogy az az ember, aki partikra járt, nem az igazi Daisy volt. A szenvedély nemsokára égi magasságokba repíti őket védő háló nélkül. Jó látni, hogy Mr. „én-vagyok-a-jó-te-meg-a-rossz” Markov a végére elnyeri méltó büntetését, bár addigra már megszeretjük.

Már a héten megjelenik egy újabb Philip K. Dick regény az Agave Könyvek gondozásában: a Timothy Archer lélekvándorlása hivatalosan július 14-én kerül a boltok polcaira. Timothy Archer episzkopális püspök ugyan elkötelezte magát az egyháznak, de korántsem vak és bigott, így fia és szeretője öngyilkossága után nem csupán a személyes hite rendül meg, de a történeti Krisztus létébe vetett bizalma is. Az Izraelben előkerült ősi szövegekben keresi a választ, médiumon keresztül kapcsolatba lép halott fiával, s az, hogy saját életét is górcső alá veszi, érinti mindazokat, akik így vagy úgy hozzá tartoznak. Az úgynevezett Valis-trilógia utolsó darabja a halál és a hit paradoxonjainak nyughatatlan, elgondolkodtató és megindító körüljárása. A regény Dick utolsó műve, melynek megjelenését már nem érhette meg.

 


Vidd hírét!