9/11 – Világzsákutca?

Írta : Drábik János
Eredeti cím : Világzsákutca
Kiadó : Gold Book
Recenzált kiadás éve : 2004
Terjedelme (oldalszám) : 429
90
Vidd hírét!
 
 

2001. szeptember 11-én New York-i idő szerint 8:46-kor az American Airlines 11-es számú járata belecsapódott a Világkereskedelmi Ikertornyok északi épületébe – és kezdetét vette egy új időszámítás. Szándékosan nem azt írom, hogy öt terrorista eltérítette, majd az épületbe vezette a repülőgépet, mert nem is olyan biztos, hogy minden így történt. Vagy kételkednél? Akkor éppen neked való Drábik János könyve, a Világzsákutca.

A könyv persze – amint azt a címe is mutatja – nem csak szeptember 11-gyel foglalkozik, a tíz évvel ezelőtti tragikus események csak a könyv első harmadában kaptak helyet, bár a további fejezetek is közvetve kapcsolhatók ahhoz az elmélethez, amit Drábik János felállít. Igen, ez csupán egy elmélet, amelynek a bizonyítása rendkívül nehéz – de sokkal valószínűbb, mint az amerikai kormányzat által felállított hivatalos magyarázkodás. A szerző összefoglalja a hivatalos álláspontot, majd ízeire szedi. Fölösleges lenne felsorolnom a tényeket, ezt megteszi helyettem a Világzsákutca, ráadásul: ha hozzákezdek, nem tudom majd abbahagyni. Legyen elég annyi, hogy számomra is gyanús, miként tudott összeomlani két olyan masszív torony pár órás magasemeleti égést követően, vagy hogyan maradt épen ebben a nagy rombolásban Mohamed Atta útlevele? Továbbmegyek (szóltam, hogy nehezen tudom abbahagyni): miért omlott össze a 7-es számú épület, illetve miért csak az, és a többi környező nem? Köze van ehhez annak, hogy ebben az épületben irodái voltak a CIA-nak, a Pentagonnak és a New Yorki-i Tőzsefelügyeletnek? Hogyan volt képes ennyire precízen manőverezni az eltérített géppel egy olyan férfi, akiről a repülésoktatója azt mondta, hogy még egy Cesna irányítását sem bízná rá? Ki ez a Vreeland hadnagy, aki egy hónappal a támadások előtt papírra vetette a lehetséges célpontokat? Ő honnan tudott minderről?

Drábik János alaposan körbejárja a témát – ennyire részletesen szerintem más magyar szerző nem foglalkozott az eseményekkel. Külön fejezetekben foglalkozik az első, 1993-as WTC elleni merénylettel, az Új Amerikai Évszázad c. projekttel, az Operation Northwooddal, amely Kennedy idejében született, és arról szólt, hogy amerikai kommandósok amerikai civilek ellen intéznek támadást, és azt majd Castróra kenik; az egyik terv szerint amerikai utasszállító repülőgépet lőttek volna le kubainak álcázott vadászgéppel; párhuzamot von Pearl Harbor és 9/11 között, és rámutat: a terror elleni háború kirobbantásához ugyanúgy szüksége volt az Egyesült Államoknak a füstölgő pisztolycsőre, mint a második világháború idején a hadbalépés előtt; a hadi ipari komplexum lehetséges szerepéről is említést tesz, és végül négy lehetséges változatot is tálal. A legelső a kormány hivatalos magyarázatára alapszik – és elég valószínűtlen az előző fejezetekből megismertek tükrében -, a negyedik viszont eléggé meredek, csak megrögzött összeesküvéselmélet-gyártóknak ajánlott. A kettő között viszont ott van valahol az igazság.

Még egyszer hangsúlyozom: a Világzsákutca nem csak 9/11-ről szól, ellenben magyar szerzőtől a megtörténtek ilyenszerű részletes elemzése nem került a kezembe. 9/11-ről rengeteg elmélet született az elmúlt tíz év során, némelyik már az eseményeket követő órákban, de a teljes igazságra a mai napig nem derült fény. Azt hiszem, hogy az elmúlt tíz év sötétjében tapogatózva Drábik János talán bele is tenyerelt egy kicsit az igazságba.


Vidd hírét!