Ki az új Stieg Larsson?

Vidd hírét!
 
 

Jo Nesbø? Az Egyesült Államokban egyre felkapottabb, a skandináv krimiírók közül talán ő kapott a legnagyobb figyelmet az utóbbi időben. A tengerentúlon viszont ez még nem elég ahhoz, hogy valakit az új Stieg Larssonnak kiáltsanak ki. Gondoljunk csak bele: arról az emberről beszélünk, aki elsőként lépett a Kindle Million Clubba, akinek adaptációi már Svédországból rajtolva is világsikert jelentettek, s akinek az első regényéből készült mozifilmet decemberben készül bemutatni Hollywood. Talán ez az utóbbi nyom most a legtöbbet a mérlegen, hiszen a trailer alapján ígéretes produkciót szült a Columbia Pictures. Nesbø azonban nem marad le túlságosan: úgy hírlik, hogy a Norvégiában nagy sikernek örvendő Occupied c. sorozatából Amerikában is készítenek valamit, Marianne Gray svéd producer szerint már csak a Norvég Televízió bólintására várnak. A Summit Entertainment időközben megvásárolta a hamarosan magyarul is olvasható Fejvadászok megfilmesítési jogait, jelenleg a 30-40 milliós költségvetésű produkció forgatókönyvén dolgoznak. Ezzel párhuzamosan a Hóemberből is film készül, a Harry Hole-sorozat hetedik epizódját a Working Title viszi a nagyvászonra, Nesbø producerként vesz részt a forgatáson. A norvég szerző korábban számtalan ajánlatra mondott nemet, de azt mondja, úgy érzi, hogy eljött az ideje annak, hogy Harry Hole a vásznon is bemutatkozzon. Decemberben jön tehát a Millennium-trilógia első részének mozis változata – s rögtön a nyomában néhány Nesbø-adaptáció. De vajon Larsson nyomába ér? Ha Nesbønek nem sikerülhet, akkor ki pályázhat még a nemes címre…?

Camilla Läckberg? Svédország ünnepelt krimiszerzője két szakácskönyvet is írt már, áprilisban pedig a legkissebbekhez címezte Super-Charlie c. könyvét, amelynek főhősét legkissebb gyerekéről, Charlie-ról mintázta – ám igazán otthonosan a krimi műfajában mozog: már gyerekként is egy olyan karácsonyi sztori vázlatát írta meg, amelyben a Télapó megöli a feleségét. Nem az a tipikus, szívmelengető történet Szentestére, ugye? Az ismereteit végül egy krimi-író kurzuson fejlesztette tökéletesre, első regényét, a Jéghercegnőt a kurzus idején írta. A könyv 2002-ben jelent meg Svédországban, az elmúlt 9 évben pedig közel harminc nyelvre fordították le, többek között arabra és katalánra is. Gyerekként Agatha Christiet olvasott, ma Michael Connellyt kedveli legjobban, de a stílusa egyedi. A krimi-író kurzuson a tanára azt javasolta neki, hogy a történeteit olyan környezetbe helyezze, amely közel áll hozzá, és amelyet jól ismer. Így aztán a legtöbb regényének helyszíne az a település, ahol ő maga is lakik férjével és három gyerekükkel: a festői Fjällbacka. A valóságban egy gyönyörű falu Svédország nyugati partjain, kevesebb mint ezer fővel – Läckberg regényeiben viszont egymást gyilkolják az emberek.

Läckberg egyértelműen azt a hullámot lovagolja meg, amit a Stieg Larsson-hisztéria keltett – már ha szabad ezt hisztériának neveznem. Leslie Gilbert Elman, a criminalelement.com szerkesztője szerint az állítás fordítva igaz: Larsson (volt) az új Camilla Läckberg, hiszen az írónő hamarabb jelentkezett a könyvpiacon, ráadásul jobb, mint a sokat emlegetett Larsson. Ezt a magyar olvasók is el tudják bírálni, hiszen az Animus Kiadónak köszönhetően itthon eddig két Läckberg-regény került a polcokra. Mi az olvasoterem.com-nál eddig sajnos még egyiket sem olvastuk – de igyekszünk hamarosan pótolni ezt a hiányt. Addig viszont még mindig marad a kérdés: ki lehet az új Stieg Larsson?

Lars Kepler? Ez a név is ismerős lehet sok magyar olvasónak, bár azt valószínűleg már kevesebben tudják, hogy írói álnévről van szó, és hogy a Lars Kepler név mögött egy svéd házaspár, Alexander Ahndoril, és felesége Alexandra Coelho Ahndoril rejtőzik. Sokáig Svédországban sem tudták, hogy ki is az a Lars Kepler, s a média is csak tapogatózott ez ügyben. Először Henning Mankellt gyanusították meg, de ezt Mankell, valamint a Lars Kepler-könyvek svédországi kiadója, a Bonnier Kiadó is tagadta. Végül az Ahndoril házaspár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ők ketten Lars Kepler. Alexander korábban az Ingmar Bergmanról írt A rendezővel hívta fel magára a figyelmet, a könyvet nálunk az Európa Könyvkiadó adta ki 2008-ban. 2009-ben aztán családi vállalkozásba csapott át az írás Ahndoriléknál, s a feleségével közösen Lars Kepler név alatt megírták első közös regényüket, a Hipnotizőrt. A könyvet itthon a Cartaphilus hozta a boltokba 2010-ben, s a nagy siker láttán 2011-ben a szerzőpáros második regényét, A Paganini-szerződést is kiadták. Ahndorilék 2011-re újabb krimit ígértek Lars Kepler név alatt, ez svédül az Eldvittnet címet fogja viselni. Feltehetően ez is olvasható lesz majd magyarul.

A Hipnotizőr megjárta a sikerlisták élét Franciaországban, Németországban, Dániában, Olaszországban, Spanyolországban és Hollandiában is, az USA-ban pedig ezen 2011 nyarán jelent meg a kötet. Egyes kritikusok szerint Kepler elmarad Jo Nesbø mögött, de vitathatatlan az a tény, hogy svéd, és krimiszerző – így aztán ő is versenybe szállhat az új Stieg Larsson címért. Ha Kepler lesz a befutó ezen a képzeletbeli versenyen, akkor úgy mondjuk majd, hogy az új Stieg Larsson egy házaspár?

És nem szóltunk még olyan nevekről, mint a fentebb is említett Henning Mankell, aki már 1973 óta ír, de világszerte, így nálunk is a Wallander-sorozattal szerzett magának hírnevet. A sorozat első részét, az eredetileg 1991-ben írt A gyilkosnak nincs arca címűt egyébként a M-érték Kiadó 2011-ben újra kiadta, később a második rész is megjelent; a Riga kutyái korábban magyarul nem volt elérhető. Mankell esetében ugyanaz igaz, mint Läckbergnél is: hamarabb kezdett írni, és sokkal előrébb lett sikeres krimiszerző, mint Larsson. Lehet valaki így a következő Stieg Larsson?

Hadd említsük meg a végére a tehetséges Arnaldur Indriðasont, az izlandi krimiszerzőt is – bár ő is túl volt az Erlendur felügyelő-sorozat hét részén, mire a Millennium-trilógia első kötete megjelent. Indriðason regényei 30 országban több mint 6 millió példányszámban fogytak – 2005-ben neki ítélték a brit krimiírók szövetségének Arany Tőr-díját a Kihantolt bűnök című regényéért. Ő volt az első nem angolszász díjazott szerző. Mi az olvasoterem.com-nál eddig két regényét olvastuk, és meg voltunk elégedve az izlandi szerzővel. Ha személyesen engem kérdeztek: nem jobb, mint Larsson, de nem is gyengébb. Más, ahogy a fentiek mind valami mást tudnak adni.

Ki lesz tehát az új Stieg Larsson? Nem lesz új Stieg Larsson. A legtöbb skandináv krimiszerző már Stieg Larsson előtt alkotott, de a Millennium-trilógia volt az első nagy hullám, s a nagyvilág csak azt követően fedezte fel magának Nesbø-t, Läckberget, Indriðasont és a többieket. Ebből fakadóan egyre csak Larssonhoz és a Millennium-trilógiához hasonlítanak mindenkit, aki északról érkezett és krimit ír(t). Ezért tevődik fel folyton a kérdés is: ki lesz az új Stieg Larsson?


Vidd hírét!