Olvasómaraton Dickens tiszteletére

Vidd hírét!
 
 

Az angolszász irodalom egyik legnagyobb alakjára emlékezik az egész világ; a bicentenáriumi eseményeken ismert írók és művészek mellett részt vett a Google, Charles herceg és a Canterbury érsek is. Kedden, születésének kerek évfordulóján két brit városban tartottak jelentős megemlékezéseket, az Egyesült Királyság nemzetközi kulturális és oktatási intézetének, a British Councilnak a szervezésében pedig 24 órás felolvasási maratont, úgynevezett read-a-thon-t rendeztek. A folyamatos olvasásban Ausztráliától Oroszországon és Pakisztánon át Albániáig összesen 24 ország vett részt. Minden helyszínen természetesen Dickens műveiből olvastak fel. Londonban a Brit Filmintézet adott otthont a felolvasásnak, itt az ismert angol író, David Nicholls (Egy nap, Beugró) olvasott fel részleteket a Szép reményekből.

[vimeo width=”640″ height=”440″]http://vimeo.com/36015857[/vimeo]

Portsmouth-ban, Dickens szülővárosában koszorúzással kezdődött a nap, az emlékezés koszorúját pedig Ian Dickens, az író ükunokája helyezte el az egykori szülőház előtt. Ezt követően a St. Mary’s templomban folytatódott az ünnepség, ahol a szertartás keretében Sheila Hancock színésznő a Copperfield Dávidból és a Twist Olivérből olvasott fel részleteket, de elhangzott Charles herceg üzenete is, amelyben kihangsúlyozta, hogy Charles Dickens, aki zsenialitását és kreativitását arra használta, hogy a társadalmi igazságosságért harcoljon, ma is az egyik legnagyobb angol nyelvű írónak számít. „Dickens neve ma is azonnal egy ellentmondásokkal és intrikákkal teleszőtt Viktoriánus-korabeli, élénk képet ébreszt fel mindenkiben, jellemábrázolásai pedig annyira frissen hatnak, mintha csak ma írta volna.” – áll a herceg nyilatkozatában.

Londonban az ünnepségek Dickens régi házánál kezdődtek a Doughty Streeten, ahol ma a Dickens Múzeum található. A zártkörű felolvasáson Charles herceg és Kamillla cornwalli hercegné is részt vettek, a Szép reményekből itt Gillian Anderson (X-akták) olvasott fel – az amerikai színésznő Miss Havisham-ot játszotta a fent említett regény 2011-es, BBC-féle adaptációjában. Dickens ebben a házban írta a Twist Olivért és a Nicholas Nickleby-t, ám úgy tűnik, hogy éppen az író 200. születési évfordulójának évében áprilistól bezárják a házat egy 3,1 millió fontos felújítás miatt, és ez – ráadásul a londoni Nyári Olimpiai Játékok évében – komoly felháborodást váltott ki az angolok körében.

A herceg és a hercegné a zártkörű megemlékezést követően a westminsteri apátságban folytatták az ünnepségek sorozatát, ahol megkoszorúzták Dickens sírhelyét. Az ünnepségen Dickens-rajongók, írók és színészek vettek részt, valamint Dickens közel 200 leszármazottja. Az Örökösökből maga Ralph Fiennes, a Szép remények 2012-as adaptációjának egyik szereplője olvasott fel részleteket. Rowan Williams, Canterbury érseke azt mondta, hogy teológiai értelemben számára az Örökösök Dickens legjobb munkája, bár – tette hozzá –, az író valószínűleg nem értene ezzel egyet.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire vallásos hangneme lesz a szertartásnak – nyilatkozta az ünnepségek után Berry Mayall akadémikus és Dickens-rajongó. – Dickens hívő volt, de unitárius, nem sok köze volt az Anglikán Egyházhoz. Mindezzel együtt azt hiszem a felolvasott részleteket nagyon jól választották ki – tette hozzá. Carol Lee regényíró elmondta, hogy a szertartás ismét bebizonyította: Dickens munkájának hatása ma is nagyon erős. Az írónő egy New York-i férfi mellett ült az ünnepség alatt, aki elmondta neki, hogy az életében bekövetkezett változást Dickensnek köszönheti: 1993-ban éppen a Két város regényét olvasta, és ahhoz a részhez ért, amikor az író egy részeg emberről beszél. Úgy érezte, mintha Dickens hozzá szólna. Azóta a férfi nem nyúlt többet a pohárhoz.


Vidd hírét!