Nevada Barr: 13 ½

13 és fél – egy bíró, tizenkét esküdt, fél esély. Ez határozza meg Nevada Barr hősének, Dylan Rainesnek az életét is, akit tizenegy éves korában családja meggyilkolásáért ítélnek el. Csakhogy a múlt egyéb sötét titkokat is rejt.

hirdetés

Polly Deschamps tizenöt éves. Egy lakókocsitelepen él alig tizenhárom évvel idősebb alkoholista anyjával és éppen „szolgálatos” mostohaapjával. Egy nap, amikor úgy érzi, hogy betelt a pohár, elköti anyja kocsiját és egy szebb élet reményében elindul New Orleans irányába. Ezt Nevada Barr könyvének prológusából tudjuk meg.

1968, Minnesota. Borzalmas gyilkosság kavarja fel a Rochester nevű kisváros hétköznapjait: a tizenegy éves Dylan Raines egy baltával meggyilkolja szüleit és húgát, pár évvel idősebb bátyját, Richardot pedig súlyosan megsebesíti a combján. A mindenki által csak „Hentes Gyereknek” nevezett fiút tizenhat évi börtönbüntetésre ítélik, tizennyolc éves koráig a drummondi fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetébe kerül, ezt követően pedig, huszonhét éves koráig további kilenc évet kell letöltenie az állami fegyházban. Drummond maga a rémálom Dylan számára, aki mellesleg semmire sem emlékszik a gyilkosság körülményeiről. Egyetlen támasza testvére, Richard, aki a történtek ellenére ragaszkodik hozzá és néha meglátogatja, valamint matektanára, Phil Maris, és az intézetben megismert barátja, Draco, akik segítségével próbálja átvészelni a Drummond borzalmait. Ez utóbbiakban bőven van része Dr. Kowalskinak, az intézet pszichiáterének köszönhetően, akinek feltett szándéka, hogy előhozza Dylan emlékeit, és ennek érdekében embertelenebbnél embertelenebb módszerekkel próbálja serkenteni a fiú memóriáját, az elektrosokktól kezdve a különböző drogokig. Dylan azonban egyre immunisabbá válik dr. Kowalski próbálkozásaira, és lassan sikerül elérnie, hogy a doki tartson tőle.

2007, Louisiana. Polly elvált nőként él két kislányával, Gracievel és Emmával. Megismerkedik egy Marshall Marchand nevű jóképű férfival, aki már a kezdetektől fogva elbűvöli. A kölcsönös szimpátia, és nem utolsó sorban az a tény, hogy lányai maximálisan elfogadják a férfit, meggyőzi Pollyt, hogy megtalálta élete párját, így nem esik nehezére igent mondani, amikor Marshall megkéri a kezét. Polly és a lányok odaköltöznek a férfi házába, amit testvérével oszt meg: az alsó szintet Marshall bátyja, az egyedülálló Danny foglalja el, a felső két szint pedig Marshallé. A boldog heteket egy idő után azonban Marshall fura viselkedése árnyékolja be. Polly nem tud mit kezdeni férje hangulatváltozásával, amikor pedig egy kártyavetőnő hátborzongató jóslatot villant fel előtte férjéről és közös jövőjükről, a nő kutakodni kezd Marshall múltjában. Rájön, hogy alig ismeri a férfit, egyre több titokra derít fényt, és egyre jobban elbizonytalanodik: vajon Marshall az a pár hónap alatt megismert kedves, odaadó, szeretnivaló férfi, vagy egy megbolydult elméjű, hidegvérű gyilkos, aki mellett az ő és lányai élete is veszélyben van?

Nevada Barr nagyon jól építi fel 13 ½ című regényét. A prológusban megismerteti az olvasót a gyerek Pollyval, de csak néhány oldal erejéig, amennyi éppen szükséges ahhoz, hogy majd a felnőtt Polly helyzetét megértsük. Ezt követően majdnem végig két szálon fut a cselekmény: az egyik a múlt, 1968-tól kezdődően, amelynek központi karaktere Dylan Raines, a másik a jelen – ez esetben 2007 –, amelyben Polly és Marshall élete fonódik össze. Marshall valójában nem más, mint Dylan, Danny pedig a bátyja, Richard. Úgy gondolom, hogy ezt nyugodtan leírhatom anélkül, hogy spoilernek minősülne, hiszen ez a regény olvasása közben nagyon hamar egyértelmű lesz az olvasó számára – főként a regény fülszövegének ismeretében –, jóllehet a szerző erre sokáig nem tesz konkrét utalást és csak viszonylag későn mondja ki nyíltan.

A múltbéli szál nagyobb léptekben halad, Dylan tárgyalását, a Drummondban töltött éveit, majd szabadulását követi nyomon, a jelenbéli szál a Polly és Marshall kapcsolatát és házasságát. A két cselekményszál között éles a kontraszt: a családi vérfürdő, az intézeti évek árnyoldalai versus a kibontakozó szerelem idilli pillanatai éles ellentétei egymásnak, a kettő váltakozása pedig nem egyszer azt az érzést kelti az olvasóban, mintha két különböző történetet olvasna. De éppen ez, ami fenntartja a kíváncsiságot és arra késztet, hogy egyre jobban beleássuk magunkat a történetbe.

Nagyon finoman következik be a változás a két szál hangvételében: amikor a regényben Dylan élete pozitív fordulatot vesz, tizennyolc éves korában testvére közbenjárására szabadlábra kerül és elhagyhatja az intézetet, akkor kezdődnek Polly jelenkori, férje múltjával kapcsolatos rémálmai. Ettől a pillanattól kezdve – kevéssel a regény felén túl járunk – a jelenkori szál kap nagyobb hangsúlyt, a múltat már csak egy-egy életkép erejéig villantja fel újból a szerző. Ezek egyikében a címválasztásra is magyarázatot kapunk: a 13 ½ valójában egy klasszikus börtöntetkó, amit Dylan is megkap a drummondi intézetben. A jelentése: egy bíró – tizenkét esküdt – fél esély. És hogy ez a fél esély Dylan számára a pohár üres vagy teli felét jelenti-e, azzal a regény végén az olvasó is szembesül. Mint ahogy az epilógusban egy gyilkos elme legsötétebb bugyraiba is bepillantás nyerhetünk egy rövid vallomás erejéig.

A szerző: Nevada Barr

Fény derül ugyanakkor Dylan életének néhány fontos részletére a gyilkosság előtti időkből, és ami a legfontosabb, felvillannak a gyilkosság éjszakájának képei is, amikor Dylan nemcsak családját, hanem fiatalkorának legszebb és talán legboldogabb éveit is elveszítette. Nem marad el a csattanó sem, habár a kevés szereplő és a történetvezetés, na meg a szerző kissé erőltetettnek tűnő, helyenként felbukkanó ködösítési kísérletei miatt feltehetően csak kevés olvasó számára lesz valóban meglepetés a végkifejlet.

Összességében véve Nevada Barr regénye igényesen megírt, jól felépített, feszültséggel teli – de talán túlságosan is kiszámítható és emiatt kiemelkedőnek semmiképp sem mondható – pszichothriller, amit a műfaj kedvelőinek érdemes elolvasni. Az 1952-ben született, New Orleans-ben élő írónő az Anna Pigeon karakterére épített – eddig tizenhét kötetet felvonultató – krimi/thriller-sorozatának köszönhetően vált ismertté, amelynek első részéért elnyerte az Anthony- és az Agatha-díjakat. A 13 ½ a sorozaton kívül született három könyvének egyike, hazájában 2009-ben jelent meg, magyar fordításban pedig a Cor Leonis Kiadó adta ki 2011-ben.

Más kritikák

70

Nevada Barr (aki egy hölgy, egyébként, ezt sem gondoltam volna furán hangzó neve hallatán), nagyon jól ír. Végig izgultam a történetet, nekem egyedül a fülszövegben kiemelt szerelmi szál - vagy nem is tudom minek nevezzem - tűnt olyan semmilyennek, kidolgozatlannak, látszik hogy Barr nem egy románc-író, ő krimiíró és kész, a romantika elemei távol állnak tőle.

Olvasd el Millabell kritikáját!


80

Kezdetben nagyon jól indult a történet - aki nem bírja a kegyetlen valóságot,erőszakosságot,az inkább ne is álljon neki- aztán kicsit kezdett ellaposodni,de ez szerencsére nem tartott sokáig,és a fele után újra izgalmas lett,és onnan már nehéz volt letenni.

Olvasd el Bobó kritikáját!


80

Aki egy kis komor, nyomasztó történetre vágyik, ami az emberi természet egy sötét oldalát dolgozza fel, az bátran essen neki. Nem a vérrel fog ez a könyv megborzongatni, hanem mert rámutat, hogy egy kedves arc és egy mosoly mögött is mennyi kegyetlenség bújhat meg.

Olvasd el Gigi kritikáját!


90

A 13 1/2 nyomasztó könyv, de mégis izgalmas a végkifejlet, ami bár számomra kiszámítható volt, de azt mondom ennek így kellett lennie. A szereplők a múltjuk és a jellemeik érdekesek, maga a regény pedig mindvégig fenntartja az izgalmat.

Olvasd el zakkant kritikáját!


90

Ez a könyv egy remek thriller. Bár nem okoz nagy fejtörést, hiszen az elejétől sejted, hogy ki kicsoda, hogy valójában semmi sem az, aminek látszik, és szépen meg is fejted. (Kár, hogy ennyire sokatmondó fülszöveget írtak hozzá. Sokkal nagyobb lett volna a hatás, ha kicsit kevesebbet árulnak el benne.) Mégis teli van feszültséggel, borzolja az idegszálaidat. Az írónő több ízben elbizonyít.

Olvasd el EgyKönyvmoly kritikáját!


80

Ehhez a könyvhöz fel kell nőni. Habár látszatra egy ifjúsági regény, de nagyon sok mondanivaló hordoz, amit mindenkinek magának kell felfedeznie és értelmeznie. (családon belüli erőszak, gyerekek és felnőttek majdhogynem undorító és kihasználó, felhasználó viszonya, hogy mennyire tönkre lehet tenni egy gyereket, egy növekedő, fejlődő lelket). Annyi biztos, hogy ez a könyv rengeteg elgondolkodtató helyzetet tár fel.

Olvasd el lena91 kritikáját!


90

Igazi pszichothrillerré a végére ért be. Az epilógussal bepótolta az írónő azt a számomra hiányosságot, hogy a végéig nemigen láttunk a gyilkos agyába, kendőzetlenül semmiképp és megkaptam az igazi bomlott elmémet. Ez furcsán hangozhat, de szeretem, ha egy krimiben/thrillerben igazán őrült fazonnal találom magam szembe, különben nem lenne számomra kellően izgalmas.

Olvasd el Francica kritikáját!


100

Én először azt hittem, hogy egy sima kis ifjúsági regényecske lesz, ami majd előre ugrál a jövőbe. Olyan kis lájtos, egy kicsit sokkoló, hogy azért mégis csak, de semmi extra. Erre pedig mit kaptam? Thrillert, a szó szoros értelmében. Borzongató, félelmetes. Az idén olvasott könyvek közül a legnagyobb pozitív csalódás.

Olvasd el Niki kritikáját!


90

A Cor Leonis kiadó egy igazán különleges könyvet adott ki,legalábbis Én nem szoktam minden nap ilyen történetekbe botlani.

Olvasd el Csenga kritikáját!


80

Bár kellően érdekfeszítő a kezdés, hogy mindenből csak részleteket kapunk, és a képet nekünk kell kialakítani a regény során, viszont sajnos ez a kép elég hamar összeáll, és túl egyszerű, túl kiszámítható. [...]

Olvasd el Nita kritikáját!


100

Nevada Barr könyve számomra letehetetlen kategóriába tartozik. Habár végig tudtam, hogy ki mozgatja a szálakat, hogy mire számíthatok, mégis végigizgultam a több mint háromszáz oldalas regényt.

Olvasd el Christina alias Pöfivonat kritikáját!


 

Te is írtál már erről? Klikk!

Linkparnereink: miner.hu | konyvkukac.freeblog.hu | Amadea blogja | Olvasokkk! | zakkant olvas | Keményfedél | *DuDuS* olvas | Könyvélmény-beszámoló | Könyvgalaxis | Bibliotéka | Csillagpor könyvsarok | Könyvesem | jeges-varga | Juharfa | Annamarie irkál | Nani & Zitus | Könyvekkel suttogó | Bridge olvas | könyvmoly blog | FFG BooK | Könyvek az életemből | Könyvkritikák | picurka olvasmányai | memoir könyvei | Gigi olvasmányai | Rita olvas | Zenka szerint a könyvek | Freeblog Könyv | Footer.hu - Kulturális magazin | PillowBook | Olvasószoba | Könyvvizsgálók | Könyvespolc | Kortárs irodalom | Világirodalom | eMBé virtuális könyvespolca | Agave Könyvek | Mindenki hajtogatja a magáét... | Filmtrailer - Film, mozi, DVD