Dan Simmons: Endymion

Írta : Dan Simmons
Eredeti cím : Endymion
Eredeti kiadás : 1996
Magyar cím : Endymion
Fordította : Huszár András
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2012
Terjedelme (oldalszám) : 616
100
Vidd hírét!
 
 

Az Endymion, Dan Simmons Hyperioni Énekek című tetralógiájának harmadik kötete idén, 2012-ben jelent meg először magyar nyelven. Aki most találkozna először a regényciklussal, annak ajánljuk figyelmébe a sorozat előző részeit, a Hyperiont és a Hyperion bukását. Az Endymion tulajdonképpen nem szerves folytatása az első két kötetnek, ugyanis 274 évvel később veszi fel az író a történet fonalát, ám a szereplők között találunk régi ismerősöket is.

Raul Endymion a 27 éves pásztor és halálraítélt gyilkos a Hyperionon született 247 évvel a Háló bukása után. Az ismert világ azóta hatalmasat változott, az addig távnyelőkapukkal pillanatokon belül elérhető bolygók most hatalmas távolságra kerültek egymástól, a lakosok elszigetelődtek, mindenki ott ragadt ahol éppen tartózkodott. A Háló virágzása alatt több száz vallás közül választhattak az emberek, ehelyett most az újjászületett katolikus kereszténység hódít, szó szerint. A Hyperion-ban megismert Lenar Hoyt atya és a bikurák által viselt élő keresztség ma már az örök élet záloga, és a legtöbb katolikus mellkasában hordja, ezzel biztosítva magának a feltámadást és az örök életet. Raul azonban nem visel keresztséget, és nem akar a jövőben sem. Tudatosan, vagy tudat alatt, így lázad a rendszer ellen. Egy incidens miatt halálra ítélik, ám a túlvilág helyett egy régi ismerősünknél tér magához, aki arra kéri, hogy kísérje el útján a múltból nemsokára megérkező Messiást és változtassa meg ezt a jelenlegi világot. A Messiás egy tizenkét éves lány, akit Aeneanak hívnak és az első kötetben megismert Brawne Lamia lánya. Raul elvállalja a feladatot, bár fogalma sincs róla milyen hatalmas, kozmikus játszmába keveredik.

Federico de Soya kapitány atya az egyház és a Pax hűséges katonája. Épp fegyvertelen számkivetetteket kell legyilkolnia valahol az űrben, mikor sürgősen a Vatikánba hívatják. Új feladatot kap: mégpedig azt, hogy fogja el az érkező Messiást és vigye a Vatikánba. Időközben megérkezik maga az állítólagos Messiás is egy gyerek személyében, és Raul Endymion meg A. Bettik android társaságában elindul azon az úton, amit csak az álmaiból ismer, de Soya atya pedig megkezdi az üldözést.

A lenyűgöző és magával ragadó történetet Raul meséli el. Fantasztikus, világokon átívelő, veszedelmes utazásuk meséjének fejezeteit de Soya atya csapatának kalandjai szakítják meg, így folyamatosan tudjuk követni mindkét oldalon a fejleményeket.

Dan Simmons nem hazudtolja meg önmagát ebben a kötetben sem; bár itt csak egy narrátor van, a váltakozó fejezetek olykor a végletekig fokozzák a feszültséget. A világ, amelyben a cselekmény játszódik, elképesztően komplex és varázslatos. Bár emberi léptékkel mérve az ismert világ hatalmasra, embertelen méretűre tágult, és ezzel valahogy emberiességét is elveszítette, mégis lenyűgözően szentimentális maga a történet. Az ember nyomokban ugyan, de a legelhagyottabb, legjegesebb bolygón is megőrizte a képességét az empátiára és a szeretetre. A várva várt Messiás elindult és talán meg is fog érkezni, de hogy lehetséges, hogy pont a katolikus keresztény hadsereg a legádázabb üldözője? Meddig tart az útja, és hová fog megérkezni? Talán még ő maga sem tudja.

Az Endymion egy elképesztő, elgondolkodtató történet Dan Simmons lenyűgöző stílusában. Nem szerves folytatása az előző két kötetnek, de az író folyamatosan visszautal az előző cselekményekre és szereplőkre, akik a történet ismerői számára biztosan felejthetetlenek. John Keats szellemisége természetesen úgyszintén helyet kap ebben a regényben is. Nagyon várjuk a következő kötetet.


Vidd hírét!