Lesz 6. része is a Vének háborújának

Vidd hírét!
 
 

Kedden az utolsó résszel lezárult John Scalzi The Human Division című regényének az epizodikus közlése, és a szerző még aznap hírt adott a Whatever című blogjában arról, hogy a kísérlet hatalmas sikerrel zárult. A regény a Vének háborúja-univerzum ötödik kötete volt, melyet a Tor Kiadó érdekes módon adott ki: január 15-étől kezdődően tizenhárom héten át minden kedden megvásárolhatóvá tettek egy fejezetet 99 centért, vagyis az olvasók körülbelül úgy olvashatták a könyvet, mintha egy televíziós sorozatot néztek volna. Természetesen nem a Tor volt az első, aki efféle megoldással próbálkozott, viszont állítólag ez volt az első alkalom, hogy mindent elsöprő sikerrel végződött, ami akár alapjaiban írhatja át az elektronikus könyvkiadás metodikáját. Ami a Scalzi-rajongóknak még jobb hír lehet: a nagy sikernek köszönhetően jövőre érkezik a hatodik rész – feltehetően ugyanígy, epizódikus közlésben.

A Vének háborúja-sorozat népszerűsége Magyarországon is töretlen: februárban jelent meg a második rész, a Szellemhadtest, amit az olvasók és a kritikusok többsége még a nyitó kötetnél is jobban szeretett. Eközben a Vének háborúja lassan teljesen elfogy a könyvesboltokból, így várhatóan még tavasszal megérkezik az első utánnyomása. A könyv sikerét jól példázza, hogy a Moly könyves közösségi oldalon több mint száz rajongói értékelése van már, és bőven kétszáz feletti olvasással rendelkezik. Népszerűségét a beszámolók alapján annak köszönheti, hogy egyrészt izgalmas katonai sci-fi a zsáner legjobb filmjeit felidéző akciójelenetekkel, ugyanakkor másrészt nem nélkülözi a szellemességet sem, ráadásul a női olvasók figyelmét is meg tudja ragadni, mivel az egyik főszereplő egy hadnagynő, és a köteteket átíveli egy szerelmi szál.

A harmadik rész magyarul várhatóan júliusban jelenik meg Az utolsó gyarmat címmel.

John Scalzi az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének termékeny és invenciózus tagja. Több stílusban és médiában kipróbálta magát: ír filmrecenziókat, ismeretterjesztő könyveket és esszéket. Dolgozott kreatív tanácsadóként a Csillagkapu Univerzum tévésorozatban; népszerű blogja, a Whatever pedig az egyik legrégibb a maga nemében. A Vének háborúja az első műve, mára kultkönyvvé vált, és további három része jelent még meg. Scalzi szakmai elismerését jelzi, hogy 2010-ben megválasztották az Amerikai Science-Fiction és Fantasy Írószövetség elnökévé.


Vidd hírét!