3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Vidd hírét!
 
 

A Budapesten megrendezett 84. Ünnepi Könyvhét rendezvényeihez csatlakozik a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, mely 2013. június 5-9. között kerül megrendezésre a Mátyás király szülőháza előtti téren. Ez a pár napos könyves esemény egyik határon túli helyszíne – ezen kivül Aradon is rendeznek programokat. A teljesség igénye nélkül íme néhány érdekesség e kulturális esemény kínálatából.

A szervezők többféle ízlést figyelembe véve kínálnak olvasnivalót. A program Székely Árpád Retyezátról szóló túrakalauzának bemutatójával indul, de megtalálható a kínálatban Takács Gábor művészettörténeti kisalbuma is Barcelonától a Távol-Keletig, szóban-képben címmel.

Irodalomtörténeti kuriózum a Komp-Press Kiadó által hozott Irodalmi paródia és parodisztikus beszédmódok az erdélyi magyar irodalomban. A szerző, Zólya Andrea Csilla két korszak kutatását és összehasonlítását vállalja fel: az 1950-es évektől 1989-ig tanulmányozza a romániai magyar irodalmi folyóiratokban a szövegeken és képi ábrázolásokon keresztül a parodisztikus beszédmódok jelenlétét és alakulását. Második korszakként az 1989 után megújuló erdélyi magyar irodalom parodisztikus történéseire fókuszál, és 2005-ig veszi bonckés alá a történéseket és jelenségeket.

Szépirodalmi újdonságokban sincs hiány. Kenéz Ferenc Vendéglétra című kötete három ún. hosszúverset tartalmaz. “Az első, a Szabadnak lenni mit jelent? alcíme és műfaj-megjelölése Kolozsvár-oratórium. Akit érdekel, milyen volt az akkori lét Erdélyben, és nem meglévő elképzeléseihez keres igazolást, hanem valóban tudni szeretné, mi ment végbe ott, az hiteles adalékokat talál itt. Lilike medika levelei egy másik városról, Marosvásárhelyről, és egy másik időszakról, az ötvenes évekről adnak hírt. Gyengédebb, szelídebb humorral, mint az oratórium. Az Odafenn pingált űrhajó egy faluban játszódik, vagy talán a végtelen űrben. Szereplői fakanalak, bár ez nem biztos: lehet, hogy csak emberek, kortársaink.” – olvashatjuk Zoltán Gábor ajánlójában.

Balázs Imre-József Hadikórház a város szélén című könyve a fiatal költő, szerkesztő, kritikus és irodalomtörténész publicisztikai írásait gyűjti kötetbe. A Riport Kiadó könyvét Demény Péter így ajánlja figyelmünkbe: „Azért szeretem ezt a könyvet, mert egy óvatos, szerény ember kikandikált hirtelen valami mögül. Nem hivalkodóan, csak úgy, mint akinek a humora is olyan, mint az egész lénye, de ahogyan saját maga, úgy a humora nélkül sem tudna meglenni.” S ha már Riport Kiadó, említsük meg Kinde Annamária Húzódhatsz közelebb című verseskötetét, amely bő egy év verstermését kínálja. “Drámai, érett, egyedi hangú, egyedi univerzumot teremtő költészet ez.” – olvashatjuk az ajánlóban. Szintén a Riport újdonsága Miklóssi Szabó István első írása, a Purgatórium. Sajátos, groteszk humorú világának szereplői egy tipikusan erdélyi közegben bolyongva keresik a jelen világából való menekülés útját.

A Bookart kiadó Márton Evelin legújabb regényével, a Papírszívvel van jelen a Könyvhéten.  A könyv világa egy furcsa, utopisztikus világ, ahol mindenki sebez és sebezhető, ahol a szereplők “horpadásokból és cserepekből épülnek fel és omlanak folyamatosan össze.”

Az egyik legrégebbi romániai könyvkiadó, a Kriterion is elhozza újdonságait: Ambrus Lajos Ősz és hatalom című novelláskötete Páll Lajos festményeivel illusztrálva gyönyörű kiadásban jelent meg, Donáth László A pap tehene című elbeszéléskötete, illetve Molnár Vilmos Az ördög megint Csíkban című könyve is színesíti a palettát.

Kolozsváron is bemutatkozik a nagy sikernek és érdeklődésnek örvendő Székelyföldi Legendárium.

A kolozsvári Ünnepi Könyvhét díszvendégei Lackfi János és Bodor Ádám. Velük Egyed Péter beszélget, természetesen szerzői estet is tartanak és dedikálnak is. Két nagy hatású erdélyi irodalmárról, Jakabffy Elemérről és Dsida Jenőről tartanak megemlékezést, a program különlegessége a Házsongárd-látogatás és több (irodalmi, illetve várostörténeti) séta.


Vidd hírét!