Kate Morton: A tóparti ház

Írta : Kate Morton
Eredeti cím : The Lake House
Eredeti kiadás : 2015
Magyar cím : A tóparti ház
Fordította : Borbás Mária
Kiadó : Cartaphilus Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2016
Terjedelme (oldalszám) : 511
90
Vidd hírét!
 
 

Kate Morton viszonylag fiatalon, 30 évesen robbant be a köztudatba, amikor 2006-ban Ausztráliában megjelent a Felszáll a köd (The Shifting Fog) című regénye. Egy évvel később az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában The House at the Riverton címen jelent meg ugyanez a munkája, és rögtön a bestseller listák élére került. Kiemelkedő tehetségét mi sem bizonyíthatná jobban, minthogy második művével (The Forgotten Garden, 2008 – Az elfeledett kert, 2011) is az ausztrál és brit eladási listákat ostromolta. 2010-ben látott napvilágot harmadik regénye, The Distant Hours (Távoli órák, Cartaphilus, 2013) címmel, majd 2013-ban publikálta sorban a negyedik munkáját, a Titkok őrzője (2014, Cartaphilus) című regényét. Jómagam ez utóbbi révén ismerkedtem meg Kate Morton írói valóságával és szerettem bele azonmód rejtélyes ábrázolási metódusába vagy ha úgy tetszik, technikájába. Már ekkor tudni véltem, hogy nem ez volt az utolsó Morton-regény, melyet elolvasok. Ennek okán voltam kifejezetten kiváncsi legújabb, magyarul is megjelent művére. És ezúttal sem csalódtam a fiatal szerző képességében, élvezettel fogom fogyasztani a további műveit is. A tóparti ház Kate Morton ötödik regénye, és a brilliánsan megrajzolt történettől eltekintve, önmagában is egy újabb sikersztori.

Rögtön a történet elején érezni lehet, hogy kifejezetten izgalmas cselekménynek leszünk szemlélői. Sajátságos technika, az idősíkok közötti ugrálás révén bontja ki történetét Kate Morton. 1933-ban az Edevane család saját Cornwall-i birtokán Szent Iván-éji estélyt ad, az ünnepélyt azonban szörnyű események árnyékolják be. Ennek folyományaként a család örökre elhagyja a birtokot, az olvasó pedig annak reményében lapoz tovább, hogy megtudja, mi történhetett azon a titokzatos éjszakán. Egy következő idősík révén már 2003-ban vagyunk, amikor 70 évvel később Sadie nyomozó kényszerszabadságát tölti Cornwallban, majd egy napon rábukkan az elhagyatott kúriára, és megtudja, milyen szörnyű események zajlottak a múltban az Edevane család birtokán. Kutatni és nyomozni kezd, hogy fény derülhessen a 70 éve lezáratlan ügyre.

A két történeti elem megrajzolása közben érezhetjük azt, mennyire zseniálisan érzékelteti a szerző a jövő idősíkjainak kiszámíthatatlanságát, bizonytalanságait: rejtélyes eseménnyel vezet fel, majd véletlenszerű történések mentén építi be a cselekménybe a mű főszereplőjét, és köti össze az évtizedes idősíkokat. A mű középpontjában három hölgy áll: a már említett fiatal nyomozónő, Sadie; Alice Edevane, a tizenhat éves, írói szárnyait bontogató fiatal hölgy, akit a 70 évvel későbbi eseményekbe is beemel Kate Morton, de akkor már egy elismert bestseller szerzőként; és Eleanor Edevane, Alice édesanyja.

Kate Morton oly módon görgeti ezt a zseniális történetet, hogy már-már elhiszi magáról az olvasó, hogy maga is egy nyomozó, ugyanis saját hipotéziseket alkot. Egyszóval a nyomozóéval egyenlő esélyeket biztosít az olvasó számára az író. És ebben rejlik zsenialitása. Amilyen könnyedén irányít az önálló elméletek megfogalmazásának irányába, olyan hirtelen bontja le ezeket a tévhiteket és tereli merőben más irányba az eseményeket. Elhallgatott titkok, megelevenedő szereplők, utánozhatatlan ábrázolásmód, fordulatos történetek és egy csavaros, de megoldott bűntény – néhány kulcsszóban így foglalhatnánk össze Kate Morton remekbeszabott munkáját.

Mindannyian tudjuk, hogy igazán jó krimit a filmművészethez hasonlóan az irodalom is ritkán ad. Bátran merem ajánlani a műfaj megszállottainak, de azoknak is, akik számára ismeretlen a műfaj. Ugyanakkor ki merem jelenteni, hogy Kate Morton legújabb munkájának helye van az “igazán jó” kategóriájában.


Vidd hírét!