Új tv-sorozat készül a Büszkeség és balítéletből

Vidd hírét!
 
 

Új, a korábbiaknál kevésbé „főkötős” televíziós feldolgozás készül Nagy-Britanniában Jane Austen Büszkeség és balítélet című könyvéből. A romantikus regényt a Mammoth Screen alkalmazza képernyőre az ITV számára – jelentették be kedden az alkotók a Radio Times című magazinban. Ez lesz az első olyan Büszkeség és balítélet-adaptáció a szigetországban, amelyet nem a BBC készít, de aggodalomra semmi ok, a projekt nem kerül rossz kezekbe. A produkciós cég készíti ugyanis a Poldark, valamint a Victoria című sorozatokat is, amelyek közül az előbbi különösen kedvelt a szigetországban.

A regény televíziós feldolgozásai közül mindmáig a BBC több mint 20 éve bemutatott változata a legnépszerűbb, Colin Firth és Jennifer Ehle főszereplésével. Annak a produkciónak Andrew Davies írta a forgatókönyvét.

Az ITV számára Nina Raine adaptálja a regényt. A színműírónak ez lesz az első televíziós munkája, és mint kiderült, még egyetlen feldolgozását sem látta Jane Austen művének. Ennek Damian Timmer, a Mammoth Screen igazgatója külön örül, hiszen így a regény csak az írónő képzeletében él. A producerek szerint az új sorozat jobban kiemeli majd a történet „sötétebb tónusait”. Nina Raine műveit többek közt a londoni Royal National Theatre és a Royal Court Theatre játszotta. Tribes című darabját Laurence Olivier-díjra jelölték.

Nagy kérdés: ezúttal ki ölti magára a vizes inget?

„A Büszkeség és balítélet valójában nagyon is felnőtteknek szóló könyv” – fogalmazott Nina Raine, hozzátéve, hogy a mű sokkal borúsabb, mint azt sokan gondolják. Az írónő reméli, hogy igazságot szolgáltathat Jane Austen „sötét” intelligenciájának. „Szikrázó? Igen. Szikrázó, mint a gránit” – mondta róla.

A Mammoth Screen igazgatója szerint a nézők manapság képesek szinte megszakítás nélkül végignézni sorozatokat, így van létjogosultsága a klasszikusok újbóli feldolgozásának. Damian Timmer szerint minden nemzedéknek szüksége van a maga változatára a Büszkeség és balítéletből, amelyet tökéletes regénynek nevezett.  Mint mondta, Nina Raine az egyik legtehetségesebb író napjainkban, és érzelmi intelligenciája, szellemessége tökéletesen illik Jane Austenhoz. Hozzátette, hogy a színműíró lelkes rajongója a könyvnek.

Ez lesz a Büszkeség és balítélet hatodik televíziós adaptációja. A szereposztásról és a bemutató időpontjáról egyelőre nem közöltek részleteket, de a sorozat várhatóan 2020-ban kerül képernyőre.

Forrás: MTI


Vidd hírét!