Mit olvasott bin Láden?

Vidd hírét!
 
 

Walter Mosley amerikai regényíró egyszer azt mondta, hogy egy ember könyvespolca mindent elárul, amit tudnod kell róla. Vajon Mosley mit állapítana meg annak az olvasnivalónak az alapján, amelyet az amerikai haditengerészet különleges műveleti alakulata Oszáma bin Láden abbotabádi rejtekhelyén talált, amikor azt megrohamozta 2011. május 1-jén? Szándékosan írtam olvasnivalót az előző mondatban, hiszen valamennyi könyv digitális formában volt.

A bin Láden házában talált írott anyagot az amerikai kormány alapos vizsgálatnak vetette alá, majd fokozatosan publikussá tette; a könyves lista a Bin Láden könyvespolca címet kapta. A lista alapján megállapítható, hogy az al-Káida egykori vezére előszeretettel lapozta olyanok könyveit, akik általában kritikával illették az amerikai kormányt vagy annak külpolitikáját. Bin Láden többnyire a politika, a jog és az összeesküvés-elméletek iránt tanúsított kiemelkedő érdeklődést. A könyvek alapján elmondható, hogy a szaúdi terrorista az illuminátusok jelenkori tevékenységeire, illetve az amerikai kormányt manipuláló árnyékszövetségekre volt kíváncsi, és minden olyan elméletre, amely azt hangoztatta, hogy 9/11 belső munka volt, de legalábbis kormányzati szinten tudtak róla, és engedték megtörténni.

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.

A lista egyik érdekessége Michael Scheuer Imperial Hubris című könyve – ez leginkább a szerző miatt rendkívüli, Scheuer ugyanis a CIA alkalmazásában egykor egy bin Láden után nyomozó egységet vezetett. Ez olyan, mintha a terrorista vezér kíváncsi lett volna, hogyan gondolkozik az, aki rá vadászik. A könyvek mellett egyébként több, az al-Káidával foglalkozó jelentés is található, például a teljes 9/11 Commission Report, a szeptember 11-i támadásról készült hivatalos jelentés.

Íme néhány érdekes cím a listáról (a teljesség igénye nélkül):

William Blum: Killing Hope: US Military and CIA Interventions since World War II
William Blum: Rogue State: A Guide to the World’s Only Superpower
Christine Fair és Peter Chalk: Fortifying Pakistan: The Role of US Internal Security Assistance
Noam Chomsky: Necessary Illusions: Thought Control in Democratic Societies
Michel Chossudovsky: America’s ‘War on Terrorism’
Paul Kennedy: A nagyhatalmak tündöklése és bukása (magyarul az Akadémiai Kiadónál jelent meg 1992-ben)
Greg Palast: The Best Democracy Money Can Buy
Bob Woodward: Obama’s Wars

A fenti listáról több szerző műve olvasható magyarul is. Bob Woodwardtól egyebek mellett A parancsnokokA támadás terve és a Bush háborúja jelent meg; Noam Chomskytól a Hatalom és terror és a Titkok, hazugságok, demokrácia volt kapható; Greg Palasttól pedig a Felfegyverzett diliházat adta ki a Park Könyvkiadó.

A teljes listát itt lehet megtekinteni.

Van egy másik lista is, amely szintén az abbotabádi házból előkerült könyveket tartalmaz, de ezeket a feltételezések szerint valaki más olvashatta. Olyanok könyvek vannak ebben a halmazban, mint a 2008-as Guinness Rekordok Könyve, egy sportolóknak írt táplálkozási kalauz vagy a Delta Force Xtreme 2 videojátékhoz írt útmutató.


Vidd hírét!