Az erdész-vadász irodalom csillaga: Fekete István

Vidd hírét!
  •  
  •  

Január 25-én múlt 110 éve, hogy a Somogy megyei Göllén megszületett Fekete István, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója, a Kele, Bogáncs, Tüskevár, Téli berek szerzője, Vuk atyja. Műveit közel 9 millió példányban adták ki, így Jókai mellett ő minden idők legolvasottabb magyar írója. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei. 1960-ban a Tüskevár c. regényéért József Attila-díjjal tüntették ki.


Szenvedélyes vadász volt, baráti társaságával gyakran járt Erdélybe és Magyarországra vadászni, ebbe a társaságba tartoztak többek között Kittenberger Kálmán, gróf Széchenyi Zsigmond és Wass Albert. Innen származott az a mélyről fakadó, valósághű ábrázolásmód is, amellyel az ember és a természet igazi viszonyát megjelenítette. 1955-ben megjelent Halászat c. könyvét tankönyvként adták ki.

Legismertebb regénye, a Tüskevár 1959-ben jelent meg, két nyolcadikos fiú nyári vakációját meséli el a Kis-Balaton környéki nádasban. A Téli berek ennek a folytatása. A könyvből 1966-ban televíziós sorozat is készült. A 2005-ös Nagy Könyv szavazáson az olvasók Magyarország 11. legnépszerűbb könyvének választották. Ugyanezen szavazás végeredményeként a legnépszerűbb 150 könyv között négy Fekete István könyvet találunk, ezzel pedig megelőzte Jókait, Mikszáthot, Rejtő Jenőt és Wass Albertet is.


Vidd hírét!
  •  
  •