Fogadjunk: ki nyeri a Nobel-díjat?

Vidd hírét!
 
 

A 2011-es irodalmi Nobel-díjazott nevét októberben hirdeti ki a Svéd Akadémia, a Ladbrokes.com-on, a világ egyik legnagyobb fogadóirodájának honlapján azonban már most is lehet fogadni a nyertesre. Mi is megnéztük a listát, de nem fogadni akartunk – inkább a kiváncsiság hajtott. Megtudtuk, hogy kit tart a legesélyesebbnek a Ladbrokes.

A lista élén Ali Ahmad Said Asbar szír költő áll, ismertebb nevén Adonis. A 81 éves szíriai irodalmár Al Quassabinban, Szíriában született, de Libanonban és Franciaországban futott be nagy ívű karriert. A modern arab költészet úttörőjeként emlegetik, öntörvényűként és lázadóként is szokták jellemezni. 2007-ben a norvégiai Academy of Literature and Freedom of Expression Bjørnson-díjban részesítette, 2011 nyarán pedig Goethe-díjjal jutalmazták eddigi munkásságát, s a németországi zsűri korunk legjelentősebb arab költőjének titulálta. Adonis több mint húsz könyvet írt arabul, ebből csak néhány költeménygyűjteményét fordítottak le angolra. Magyarul még egyetlen kötetét sem adták ki. Adonisnak ötszörös szorzója van a Ladbrokes-nál, ezzel ő a legesélyesebb az idei irodalmi Nobel-díjra.

A második az esélyesek sorában Tomas Tranströmer svéd író, költő és műfordító. A Ladbrokes szerint közel van Adonishoz, 5.5-ös szorzóval fizetik vissza a pénzt a rá fogadóknak, ha ő kapná az irodalmi Nobel-díjat az idén. Tranströmer a tavaly a legkissebb szorzóval rendelkezett, azaz ő volt a legesélyesebb a fogadóiroda szerint, de akkor a perui Mario Vargas Llosának ítélte oda a díjat az Akadémia. A 80 éves költőt sokan a legnagyobb svéd költők egyikének tekintik, az elmúlt években többször is említették az irodalmi Nobel-díj várományosai között. 1990-ben agyvérzés érte, azóta csak nehezen beszél, de az alkotástól a betegség sem tántorította el. Három kötete jelent meg eddig magyarul, ám ő ennél többet tett a magyar költészetért: többek között Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor, Pilinszky János és Tandori Dezső verseit fordította svédre. 2001-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt, 2009-ben is itt volt a XXIX. Költők Világkongresszusán.

A harmadik legesélyesebb a 74 éves Thomas Pynchon, amerikai író. Ha őt választaná az idén a Svéd Akadémia, a Ladbrokes 11-szeresét fizetné a föltett pénzösszegnek. Magyarul A 49-es tétel kiáltása (1966) és a Súlyszivárvány (1973) olvasható az írótól, mindkettőt Széky János fordította. Ez utóbbiért 1974-ben a tengerentúlon megkapta a Nemzeti Könyvdíjat, de ezért a regényért jelölték a Nebula- és a Pulitzer-díjra is. A világtól visszavonult írót az utóbbi években szintén többször emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosaként.

A Ladbrokes teljes listája túl hosszú ahhoz, hogy az összes esélyest sorra vegyük, de büszkén jelenthetjük, hogy a fogadóirodánál az esélyesek sorában a negyedik helyen, Assia Djebarral vállvetve, ott találtuk Nádas Pétert is. A Kossuth-díjas magyar író olyan neveket előz meg az esélyesek sorában, mint Haruki Murakami, Cormac McCarthy, Don DeLillo, Philip Roth, Joyce Carol Oates, Salman Rushdie, Carlos Fuentes, Umberto Eco vagy Milan Kundera. A sort Bob Dylan amerikai énekes és dalszerző zárja. A Ladbrokes szerint az idén csak csekély esély mutatkozik arra, hogy költői munkásságáért irodalmi Nobel-díjban részesüljön. Ha ez mégis bekövetkezne, a megtett összeg 101-szeresét fizetné a fogadóiroda.


Vidd hírét!