Átadták az Északi Tanács idei Irodalmi Díját

Vidd hírét!
 
 

Csütörtökön, 2012. március 22-én este, Reykjavíkban kihirdették az Északi Tanács Irodalmi Díjának (Nordic Council Literature Prize) győztesét. Az idei díjat a norvég írónő, Merethe Lindstrøm kapta Dager i stillhetens historie című regényéért. A regényt hazájában már tavaly elismeréssel illették, megkapta a Norvég Irodalomkritikusok Díját a legjobb felnőttirodalmi alkotás kategóriában.

Merethe Lindstrøm 1963-ban született Bergenben. Elsősorban novellaíróként ismert, első novelláskötete 1983-ban jelent meg Sexorcisten og andre fortellinger címmel. 2008-ban egyszer már jelölték az Északi Tanács Irodalmi Díjára Gjestene’ című 2007-es novelláskötetéért. Magyar nyelven önálló kötete nem jelent meg, azonban a magyar olvasóközönség számára nem teljesen ismeretlen, hiszen néhány novellája olvasható magyar fordításban különböző irodalmi folyóiratokban vagy egyéb kiadványokban: a Magyar Írószövetség lapjában, a Magyar Napló 1998/7. számában jelent meg Autóstopp című írása, a Scolar Kiadó által 2003-ban kiadott, kortárs norvég novellákat tartalmazó Johannes szívderítő temetése című kötetben pedig Megperzselődve című novellája.

Az Északi Tanács Irodalmi Díjának nyertesét egy Elbíráló Bizottság választja ki. Idén tizennégy jelölt pályázott a kitüntetésre, őket a bizottság nemzeti képviselői javasolták minden skandináv országban és autonóm régióban. A tizennégy jelölt országonként:

  • Dánia: Vibeke Grønfeldt Livliner című regénye és Janina Katz Skrevet på polsk című verseskötete;
  • Finnország: Gösta Ågren I det stora hela című verseskötete és Saila Susiluoto Carmen című verseskötete;
  • Izland: Bergsveinn Birgisson Svar við bréfi Helgu (Svar på brev frå Helga) című regénye és Gerður Kristný Blóðhófnir (Blodhov) című verseskötete;
  • Norvégia: Øyvind Rimbereid Jimmen című költeménye és Merethe Lindstrøm Dager i stillhetens historie című regénye;
  • Svédország: Katarina Frostenson Flodtid című verseskötete és Eva-Marie Liffner Lacrimosa című regénye;
  • Feröer-szigetek: Hanus Kamban Gullgentan (Guldpigen) című novelláskötete;
  • Grönland: Tungutaq Larsen Nittaallatut című verseskötete;
  • Lappföld: Rawdna Carita Eira ruohta muzetbeallji ruohta (løp svartøre løp) című verseskötete;
  • Åland-szigetek: Leo Löthman Transportflotte Speer című regénye.

A jelölési eljárás szerint minden ország bíráló bizottsága előző év december 1-ig kell megnevezzen két-két művet, Ferörer-szigetek, Grönland, Lappföld és Åland-szigetek szigetek esetében pedig egy-egy művet. Olyan műveket lehet jelölni, amelyek az elmúlt két évben jelentek meg először, illetve amennyiben nem dán, norvég vagy svéd nyelven íródtak, akkor az elmúlt négy évben. Minden nemzeti bizottság három példányban kell leadja a szóban forgó műveket, és ha ezek nem elérhetők dán, norvég vagy svéd nyelven, le kell őket fordítani a három nyelv valamelyikére.

Az Elbíráló Bizottság tagjait az Északi Tanács minisztereinek testülete nevezi ki rendszerint négy évre, a következőképpen: a tíz bizottsági tagból két-két képviselőt ad Dánia, Finnország (egy finn és egy svéd anyanyelvűt), Izland, Norvégia és Svédország. Amennyiben van feröeri, grönlandi vagy lappföldi jelölt is, a szóban forgó régiók képviselőit társult tagként beveszik az Elbíráló Bizottságba. A bizottsági tagoknak saját országuk – és amennyiben lehetséges, a szomszédos országok – irodalmában szakértőnek kell lenniük. A bizottság egyszerű többségi szavazással választja ki a győztest, szavazategyenlőség esetén sorsolással döntenek. A győztes nevét legkésőbb két héttel a díjátadó ünnepség előtt be kell jelenteni, megindokolva a döntést.

Az Északi Tanács Irodalmi Díját egyébként 1962-ben alapította a skandináv országok fórumaként működő Északi Tanács. Az egyik legrangosabb irodalmi díj, amelyet a skandináv országokban osztanak ki. A díj célja, hogy a szóban forgó államokban növelje az érdeklődést a szomszédos országok irodalma és nyelve iránt. A díjat valamely skandináv (dán, svéd, norvég, feröeri, izlandi vagy finn) nyelven írt regény, színmű, verseskötet, novella- vagy esszégyűjtemény kaphatja meg, amely megfelel a díj alapítói által megállapított „magas irodalmi és művészeti standardoknak”. Az elismeréssel jelentős – 350 ezer dán korona (kb. 47 ezer euró) nagyságú – pénzösszeget is kap a díjazott mű szerzője.

Forrás: norden.org


Vidd hírét!