Agatha Christie lett a krimiírók kedvenc krimiírója

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Brit Krimiírók Szövetsége (Crime Writers’ Association, CWA) által végzett felmérés eredménye szerint Agatha Christie minden idők legjobb krimiszerzője, de a legjobb regénynek is az ő egyik könyvét választották. Neki köszönhetjük a belga mesterdetektívet, Hercule Poirot-t, az amatőr angol detektívnő figuráját, Miss Marple-t, Angliában pedig az ő egyik színdarabját játszották a leghosszabb ideig: a The Mousetrapet 1952 novemberében mutatták be először, azóta műsoron van. A darabot magyarul Az egérfogó címmel játszák.


Alison Joseph, a CWA elnöke is meglepődött az eredményen. Azt mondja, arra számítottak, hogy ezúttal más eredmény születik, de Agatha Christie egyszerűen a legjobb valaha élt krimiszerző. Joseph a brit írónő karakteralkotását és gyönyörű történeteit méltatta, és azt mondta, hogy Christie igazi író volt a szó minden értelmében.

Agatha Christie mögött a második helyen Raymond Chandler végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Sir Arthur Conan Doyle-t választották. Az első tízben helyet kapott még Dashiell Hammett, Elmore Leonard, Georges Simenon és Ruth Rendell is, ez utóbbi éppen a tizedik. Véleményünk szerint az angol írónő ennél jobb helyet érdemel.

Minden idők legjobb krimijének Agatha Christie Az Acroyd-gyilkosság c. regényét választották. Ez az 1926-os krimi hozta meg Agatha Christie-nek a világhírnevet, ez volt az első olyan detektívregénye, melyet már a megjelenése idején is több nyelvre lefordítottak. A második helyre Reginald Hill On Beulah Height című krimije került, a harmadik Raymond Chandler debütáló regénye, A hosszú álom lett. Az első tízben szerepel még egy Chandler-regény (az Edgar-díjas Elkéstél, Terry! a hatodik) és egy másik Agatha Christie-krimi is (a Gyilkosság az Orient Expresszen hetedik), de bekerült a legjobbak közé az egyik kedvencünk is, Thomas Harristől A bárányok hallgatnak.

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság (Európa, 2012)King’s Abbot békés falucska. Mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel az álmos hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, s rendre kiderül, hogy titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt. Hercule Poirot, a belga mesterdetektív előtt semmi nem maradhat sokáig rejtve, holott nyomozása során nem használ más eszközt, csupán “szürke agysejtjeit”. – A könyv magyarul legutóbb az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A legjobb krimisorozatnak Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-szériáját választották, Agatha Christie Poirot-sorozata csak a negyedik lett. Legutóbb 1998-ban szervezett hasonló szavazást a CWA, akkor Raymond Chandler lett a legjobb krimiszerző, Dorothy L. Sayers Kilenc ütés egy ember című krimijét választották a legjobb regénynek, míg a legjobb sorozat címe Raymond Chandleré lett a Philip Marlowe-könyvekért.

Természetesen nem mindenki ért egyet az eredménnyel. Maxim Jakubowski, a CWA egyik tagja csalódottságának adott hangot a végeredményt illetően. Minden tisztelet Agatha Christie-nek, mondta, de a krimi továbbfejlődött, a krimiírók ma már társadalmi problémákkal is foglalkoznak, ami Christie idejében nem volt jellemző. Példaként Thomas Harris A bárányok hallgatnak c. regénye által elindított vonalat említette, a kortársak közül Dennis Lehane-t, John Harveyt, Walter Mosleyt és George Pelecanos emelte ki.

Ebben a kérdésben kiváncsiak vagyunk a te véleményedre is. Az alábbi űrlapon írd meg nekünk, hogy szerinted ki kellett volna nyerjen! (Lehetőleg csak egy nevet és egy címet adj meg!) Választási lehetőség nincs, akár Lőrincz L. Lászlót is nevezheted minden idők legjobb krimiírójának.


Vidd hírét!
  •  
  •