Stephen King: A Hosszú Menetelés

Írta : Stephen King (mint Richard Bachman)
Eredeti cím : The Long Walk
Eredeti kiadás : 1979
Magyar cím : A Hosszú Menetelés
Fordította : Bihari György
Kiadó : Európa Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2015
Terjedelme (oldalszám) : 347
78
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A Hosszú Menetelés Stephen King írói karrierjének egészen korai korszakából származik, ráadásul egyike annak a néhány regénynek, amelyet a szerző Richard Bachman álnéven publikált. Az 1977 és 2007 között kiadott hét Bachman-regény közül ez jelent meg másodikként (1979-ben), viszont a regény ennél jóval korábbi, az 1960-as évek második felében született, gyakorlatilag a szerző által írt első regény, amelyet még az első nagy sikerét jelentő, 1974-ben publikált Carrie előtt befejezett.


A történet egy totalitárius Amerikában játszódik, ahol nincs helye a rendszerrel szembeszállóknak. És ahol évente megrendezik a Hosszú Menetelés elnevezésű kegyetlen versenyt, amelyet százezrek követnek élőben – részben a helyszíne(ke)n, részben a tévéközvetítésnek köszönhetően. A versenyben tizenéves fiúk vesznek részt, akiket a bizonyítási vágy és a kitörés lehetőségének reménye hajt. Utóbbit a győztesnek járó nyeremény szavatolja: a kormány bármit biztosít számára élete hátralevő részében, amit csak szeretne.

A szabályok kőkemények: a száz résztvevőnek egy megadott útvonalon kell gyalogolnia, legalább négy mérföld per órás sebességgel. Csak egyvalaki győzhet, aki a legtovább bírja az ütemet és legtovább talpon marad. Aki lelassul, lemarad vagy feladja, azt három figyelmeztetés után a menetet kísérő fegyveres katonák egyszerűen kivégzik. Hasonlóképpen azt is, aki szökni próbál, vagy valamelyik ellenfelére támad. A játékszabályok tehát egyszerűek és világosak, nincs lehetőség semmiféle sumákolásra. Elvileg mindenki csak magára – fizikai és szellemi állóképességére – számíthat, a tét pedig a saját élete.

Szinte túlzás nélkül mondhatnánk, hogy A Hosszú Menetelés egy életre-halálra menő valóságshow története. A címéhez hűen egy közel háromszázötven oldalas menetelés, mindenféle mellékszál, kilengés nélkül. Illetve nem teljesen, viszont minden, ami nem magáról a menetelésről szól, az a szereplők háttértörténetét igyekszik megvilágítani, és szorosan kapcsolódik a cselekmény fővonalához. Kétségkívül van valami csodálnivaló abban a merészségben, amivel (a regény születésekor még fiatal és ismeretlen) King tudatosan ennyire szűk keretek közé szorítja a sztorit, hiszen nagyon a helyén kell lennie mindennek ahhoz, hogy egy idő után ne legyen túl monoton az olvasónak a gyaloglás. Ugyan a kilométerek növekedésével változnak a helyszínek, de igazából nagyon sok újdonságot, sok eseményt ezek nem tudnak becsempészni a regénybe, így maradnak elsősorban a karakterek, belőlük kell kihozni a maximumot. Talán ez, amihez a legjobban ért King: belemászik a szereplők tudatába, lelkébe, és megpróbálja a fizikai és lelki megpróbáltatásaikból kifacsarni azt a pluszt, ami kell ahhoz, hogy kellőképpen feszes, dinamikus legyen a történet. (Ami, valljuk meg, nem mindig sikerül.) Mindehhez természetesen kellenek a hiteles karakterek, és jóllehet itt még a felnőtté válás útján tévelygő tinédzserekről van szó, sikerül pár (nem túl sok) jól megrajzolt szereplőt felvonultatni, még hogyha nem is a kingi mélységek szintjén. Az elején talán túl sokat is megpróbál közülük előtérben tartani, de aztán a menetelés természetéből fakadóan gyorsan fogyatkoznak, a végére pedig már csak azok maradnak, akik igazán számítanak.

Alapjában véve úgy gondolom, hogy bár egy nagyon korai King-műről van szó, eléggé kiforrott a regény. Még ha nem is feltétlenül lehet a szerző legjobb regényeivel egy lapon emlegetni, nagyon sok ponton visszaköszönnek a tőle megszokott pozitívumok, és főként a regény hangulatára (erre talán a legjobb jelző a nyomasztó) és közvetlen, szókimondó stílusára nem lehet panaszunk. Nekem inkább magával a történettel kapcsolatosan volt hiányérzetem, és ezek a hiányosságok igazából nem magyarázhatók a túlságosan is kötött alaphelyzettel. Személy szerint nagyon szívesen olvastam volna még néhány háttérinformációt arról a rendszerről, amely örömét leli ebben a hátborzongató versenyben (hogyan működik, hogyan jutott ide Amerika, stb.), mint ahogy az sem derült ki – vagy csak elkerülte a figyelmemet –, hogy valójában mi a célja az egész menetelésnek. Nem is annyira a résztvevők szempontjából (bár ez is eléggé homályos, az elérhető nyereményen túlmenően), mint inkább a szervezők szempontjából. A menetelést végigkísérő, bizarr emléktárgyakat zsákmányoló tömeg viselkedéséből elég sok minden átjön arról, hogyan is működik ez a félrecsúszott társadalom, viszont ezek is csak mikroszinten ragadják meg a dolgokat, hiányzik az átfogó felülnézet, egy tágabb kontextus, amibe ezt az egészet el lehetett volna helyezni. És hiányzik a Kingtől oly megszokott epilógus, amiből talán az is kiderült volna, hogy az egész regénynek mi volt a háttere, mi volt vele a célja.

Talán ezek olyan apró elvárások, amelyeket egy tizenéves évei végén, húszas évei elején járó alkotó elsősorban (de nem kizárólag) tizenéveseknek szóló regényével szemben túl nagy elvárás lenne megfogalmazni. Ha inkább a pozitívumokra összpontosítunk a hiányok leltározása helyett, azt mondhatjuk, hogy A Nagy Menetelés nem egy rossz bemutatkozó regény – bármennyire is nehéz ezt a tényt magyar olvasóként, több tíz King-regénnyel a hátunk mögött tudatosítani. Ettől függetlenül, vagy épp emiatt, nekem nem fog a kedvenc King-regényeim közé tartozni, és valószínűleg a kedvenc Bachman-regény titulust sem fogja megkapni részemről.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •