A nagy nyári krimiajánló

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az alábbi összeállításban a 2019-es nyár tíz ígéretes krimijét gyűjtöttük össze. A lista nem teljes és nem tökéletes; egész biztos, hogy minden ízlést nem tud kielégíteni, de ha a krimik és thrillerek általában felkeltik az érdeklődésedet, akkor itt találsz majd olyan könyvet, amely nem hagy hidegen.Linda Castillo: Égető titkok (General Press)

Az amerikai Linda Castillo Magyarországon is nagy sikernek örvend, a regényeit itthon a General Press gondozza. A magyar olvasók a Kate Burkholder-sorozat összes korábbi darabját megkapták; az Égető titkok a széria tizedik része, angolul 2018ban jelent meg.

Linda Castillo: Égető titkok (General Press, 2019)

Egy régi amish pajta porig ég az éjszaka kellős közepén. A helyszínre kiérkező és az ügyben illetékes Kate Burkholder rendőrfőnök nyomozása már a legelején drámai fordulatot vesz – kiderül, hogy a tragikus, ám véletlennek tűnő baleset nagyon is szándékos tett következménye. Valaki nemcsak felgyújtotta a pajtát, de az azt birtokló család legidősebb gyermekét, a tizennyolc éves Daniel Gingerichet is bezárta oda, hogy a lángok közepette haljon kínhalált. De vajon ki akarhatta, hogy a sokak által kedvelt és dolgos fiú élete ilyen véget érjen? És az elkövetőt mi vihette rá efféle szörnyűségre?

A kevéske nyom mellett a meglehetősen összetartó és az idegenekkel szemben összezáró amish közösség is megnehezíti a nyomozást. Annyi azonban bizonyos, hogy egy súlyos titok lappang a háttérben, amelyről senki sem akar vagy mer beszélni, és amely Kate-et is arra készteti, hogy felelevenítse a múltja egyik legfájdalmasabb emlékét – és az egész akár az életébe is kerülhet.


Samantha Downing: Elbűvölő feleségem (Agave)

Samantha Downing bemutatkozó regénye az év egyik legizgalmasabb debütálása, többek közt J.D. Barker stílusa és a Dexter-regények humora elevenedik meg ebben a letehetetlen thrillerben. A könyv arra keresi a választ, hogy mi történik egy olyan házasságban, ahol mindkét fél annyira belelendül abba, amit csinál, hogy végül már túl sok vesztenivalójuk lesz.

Samantha Downing: Elbűvölő feleségem (Agave, 2019)

A regény névtelen narrátora egy teniszedző Hidden Oaksból, aki azt állítja, hogy a szerelmük története hétköznapi. Találkozott egy gyönyörű nővel, aki hozzá ment feleségül. Gyerekeik születtek. Kiköltöztek a kertvárosba. Megosztották egymással a legnagyobb álmaikat és legsötétebb titkaikat. Tizenöt évvel később elkezdtek unatkozni.

A teniszedző és a felesége ma ugyanúgy néznek ki, mint bármelyik házaspár. Mint a szomszédaid, vagy a gyereked barátjának a szülei, akiket örömmel hívsz át este vacsorára. De közben semmit nem tudsz róluk… Mindannyiunknak megvannak a saját kis titkaink, amikkel életben tartjuk a házasságunkat. Samantha Downing házaspárja a gyilkolástól jön újra izgalomba.


Geoffrey Household: Magányos vadász (Könyvmolyképző)

Geoffrey Household regénye 1939-es megjelenésekor elsöprő sikert aratott. 1941-ben Walter Pidgeon, 1976-ban pedig Peter O’Toole főszereplésével készült film a könyv alapján; napjainkban Benedict Cumberbatch készül producerként és főszereplőként újra filmvászonra vinni. Magyarul a regény most jelent meg először.

Geoffrey Household: Magányos vadász (Könyvmolyképző, 2019)

A történet a harmincas években játszódik. Egy hivatásos vadász átutazóban van egy meg nem nevezett közép-európai országon, amit egy kegyetlen diktátor tart a markában. Eltöpreng, vajon be tudna-e hatolni észrevétlenül a diktátor belső táborába. Sikerül neki. Célba veszi potenciális áldozatát, és már azon gondolkozik, hogy meghúzza-e a ravaszt, amikor a biztonságiak lefülelik. Foglyul ejtik, megkínozzák és a sorsára hagyják, de a vadásznak sikerül elmenekülnie, és elképesztő gyötrelmek közepette átvágnia az ellenséges területeken, hogy szülőföldje, Anglia biztonságát elérje.

Ám brit kormány nem tudja megvédeni, mert akkor úgy tűnne, helyeslik a tettét. Maga mögött kell hagynia a társadalmat, és szó szerint el kell tűnnie a föld színéről, mint egy rókának a lyukába. A vadászból üldözött lett.

A Magányos vadász klasszikus thriller, a feszültségkeltés mesterműve. Az erőszak vonzerejének, a túlélés pszichológiájának és a vadon hívó szavának bámulatos, mélyreható ábrázolása.


Adrian McKinty: A lánc (21. Század)

Adrian McKinty regényéről Don Winslow állította, hogy olyan, mint a Cápa, csak szülőknek – és a könyv ezzel a rövid ám velős ajánlóval a borítóján jelent meg itthon és külföldön is.

Adrian McKinty: A lánc (21. Század, 2019)

A könyv egy hátborzongató eseményláncról szól, amely minden szülő rémálma. Képzeld el, hogy épp most tetted ki a gyerekedet a buszmegállóban. Egy pánikba esett vadidegen hív a mobilodon. A gyerekedet elrabolták. Az idegen közli, hogy az ő gyerekét is elrabolta valaki. A gyerekedet csak úgy kaphatod vissza, ha 24 órán belül elrabolod valaki másét. A gyerekedet csak akkor engedik szabadon, amikor a következő áldozat szülei elrabolnak egy újabb gyereket. Ami ennél is fontosabb, teszi hozzá az idegen, ha nem rabolsz el egy gyereket vagy a láncban soron következő szülők nem teszik meg ugyanezt, a gyereked meghal. Mostantól te is a lánc része vagy.

Adrian McKinty egy Észak-Írországban született Edgar-díjas krimiszerző, A lánc a huszadik regénye. A szerző egészen a közelmúltig a regényírás mellett Uber-sofőrként is tevékenykedett, most viszont a Paramount Pictures hét számjegyű összegért vette meg A lánc megfilmesítési jogait.


Peter Stjernström: A lepkefiú (Trivium)

A lepkefiú nemcsak elképesztő rémtörténet, hanem bizarr vízió egy elmebeteg emberkísérletről. Egy csecsemőt magára hagyatva találnak az erdőben. A kisfiú vérzik, nyüzsögnek rajta a rovarok. Túléli.

Peter Stjernström: A lepkefiú (Trivium, 2019)

Sok-sok évvel később számos kérdés merül fel a közben felnőtté vált Jonasban. Kik lehettek a szülei, és miért dobták el maguktól? Mi lehet annak a különleges képességnek az oka, amit újra és újra észrevesz magán? Egy furcsa, ösztönös, szinte állati megérzés. Titkolja vagy kövesse? Jonast megkeresi a titokzatos Apisec cég és állást ajánl neki. Hamar kiderül, hogy többet tudnak róla, mint ő saját magáról. Barátjával, Björnével elkezdi kibogozni a múltjába vezető szálakat. Amikor összetalálkozik a sikeres és kompromisszumot nem ismerő Nelly Josefssonnal, döbbenten szembesülnek a kettejükben rejlő meglepő hasonlóságokkal.

Peter Stjernström regénye nem egy szokványos skandináv krimi; a tudományos kutatás mindenhatóságával kapcsolatos aggályokat is megfogalmaz. Mi az, ami még megengedhető, hogy eljussunk az emberiség nagy terveinek meg valósításához. És mi az, ami már a kriminalitás határait súrolja. Vajon tényleg ezt akarjuk?


John Grisham: Leszámolás (Geopen)

A jogi krimik mestere az 1991-ben publikált A cég óta egyetlen rövid szünetet nem számolva minden évben jelentkezett egy felejthetetlen regénnyel. 2018-ban a Leszámolás jelent meg, amely a magyar olvasókhoz idén érkezett meg.

John Grisham: Leszámolás (Geopen, 2019)

1946, a Mississippi állambéli Clanton. Pete Banning a kisváros köztiszteletnek örvendő polgára, a poklok poklát megjárt háborús hős, jó nevű család leszármazottja, két felnőtt gyerek apja, a metodista gyülekezet odaadó tagja. Egy hűvös októberi reggelen a férfi szokásához híven korán kel, a város központjába hajt, besétál a metodista templomba és halálos nyugalommal lelövi a barátját, Dexter Bell lelkészt. Miután a szörnyű bűncselekményt végrehajtja, nem próbál menekülni, eltűnni. Nem csak a gyilkosság okoz döbbenetet és értetlenséget, de a férfi viselkedése is: mindegy, hogy a rendőrök, az ügyész vagy a saját ügyvédje kérdezi, miért tette, amit tett, Pete Bannning csak annyit válaszol: “Nincs mit mondanom.” Nem fél a haláltól és úgy tűnik, eltökélt szándéka, hogy tettének indítékát nem árulja el senkinek, magával viszi a sírba a titkát.

Csak a regény utolsó lapjain derül fény az igazságra, az olvasó csak akkor tudja meg, mi a magyarázata a hidegvérrel elkövetett gyilkosságnak. Addig azonban megismerhetjük Pete Banning életének számos korábbi epizódját. Elborzasztó részletekben gazdag leírást kapunk arról, hogy a férfi milyen megpróbáltatásokon ment keresztül katonaként a Fülöp-szigeteki dzsungelben, milyen embertelenül bántak a japánok az amerikai hadifoglyokkal; képet kapunk arról, milyen társadalmi viszonyok uralkodtak az amerikai Délen a háború éveiben és az azt megelőző időszakban; megtudjuk, hogyan alakult Banningék sorsa, és az is kiderül, hogy sötét titok árnyékolja be a család életét. A Leszámolás egyszerre jogi krimi, háborús regény és pontos korrajz.


Belinda Bauer: A látó (Lettero)

Anna, James és a kisfiuk, Daniel egy tökéletes családot alkottak, egy óvatlan pillanatban azonban az ajtó nyitva maradt, és a kisfiú eltűnt. Az anya mindennap ragyogóra suvickolja a fia lábnyomait a betonban. Az őrület határáig tisztogatja. Számára ennyi maradt Danielből. Aztán felbukkan egy halottlátó.

Belinda Bauer: A látó (Lettero, 2019)

Vajon a férfi tényleg különleges tehetség? Nem egyszerű sarlatán? Vagy esetleg egy még pokolibb figura, és nem véletlenül került elő? Vajon Anna emlékei mind igazak a történtekről? Miért támadnak látomásai furcsa körökről és egy rejtélyes kertről? Kinek a hangját véli hallani egyre többször, ha nem a kisfiáét?

Belinda Bauer napjaink egyik legnépszerűbb és legsikeresebb angol krimiszerzője. Rendkívüli tehetségének bizonyítéka, hogy 2018-ban Snap című regényét a rangos Man Booker-díjra jelölték. Könyvei a műfaj legjobbjai, tucatnyi nyelven adják ki őket, és sorra sikerlistára kerülnek. Az olvasóközönség és a kritikusok rajonganak érte, de ami igazán ritka, hogy a legnevesebb thrillerírók is. A magyar közönség A 19-es holttest című könyvéből ismerhette meg, mennyire egyedi hangú alkotó.


Don Winslow: A határ (Vinton)

Art Keller több mint negyven évet töltött az Egyesült Államok leghosszabban tartó konfliktusának, a drogháborúnak a frontvonalain. Megszállottan küzdött azért, hogy legyőzze a Sinaloa Kartell vezérét, Adán Barrerát, közben pedig elveszítette azokat, akiket szeretett, és lelke egy darabját is feláldozta ebben a véres és reménytelennek tűnő küzdelemben.

Don Winslow: A határ (Vinton, 2019)

Keller mostanra a DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) legmagasabb pozíciójáig jutott, és rájött hogy egy kiiktatott kartell-vezér helyére másik harminc került, akik az eddigieknél is elviselhetetlenebb erőszakhullamot, káoszt és szenvedést zúdítottak Mexikóra – és nem csak Mexikóra. Keller minden erejét és befolyását latba vetve próbálja megállítani az Államokba áramló heroint és a vele járó erőszakot, de mindenhol ellenségbe botlik. Egyesek az életére törnek, a politikusok egyszerűen tönkre akarják tenni, és ami a legelképzelhetetlenebb: az éppen hivatalát elfoglalni készülő elnöki adminisztráció azokkal cseresznyézik egy tálból, akiket Keller le akar győzni. Immár nemcsak a kartellekkel kell megküzdjön, hanem a saját hazája kormányával is.

A regény cselekménye az amerikai-mexikói határvonaltól délre fekvő sivatagtól a Wall Streetig, Guatemala nyomornegyedeitől a washingtoni kormányzati épületek márványterméig terjed. A főszereplők: a kartellvezérek új generációja, kartellekkel harcoló zsaruk, utcai drogdílerek, a drogfüggők, politikusok, pénzmosók, az ingatlanpiac moguljai, és az erőszak elől menekülők, akik egy új országban keresik az újrakezdés lehetőségét.

A drogháborúról, az amerikai-mexikói határon zajló drogcsempészetről és a Mexikót sújtó erőszakhullámról ma senki sem tud többet, mint Don Winslow. A határ egy fikciós mű, de valószínűleg a valóságban is minden ugyanúgy zajlik, ahogyan a könyv lapjain.


Alex Michaelides: Néma tanú (Maxim)

A Néma tanú sokkoló pszichológiai thriller egy nőről, aki meggyilkolja a férjét, és egy terapeutáról, aki rögeszmésen kutatja indítékait.

Alex Michaelides: Néma tanú (Maxim, 2019)

Alicia Berenson élete látszólag tökéletes: híres festőnő, aki feleségül ment egy jó nevű divatfotóshoz. Nagyszerű otthonuk van, amelynek hatalmas ablakai egy parkra néznek London egyik legfelkapottabb negyedében. Egyik este férje, Gabriel későn tér haza a fotózásról, Alicia ötször arcon lövi, aztán mindörökre elnémul.

Vonakodása bármiféle magyarázattal szemben olyan titokká növeszti tettét, amely megragadja a nagyközönség figyelmét, és hírhedtté teszi személyét. Képeinek ára az egekbe szárnyal. Őt, a néma beteget a nyilvánosság és a bulvárlapok elől a The Grove-ba, egy észak-londoni törvényszéki orvostani intézetbe zárják.

Theo Faber, a bűnügyi pszichoterapeuta jó ideje vár a lehetőségre, hogy vele dolgozhasson. Elszántsága, hogy szóra bírja páciensét, és felfedje a titkot, miért lőtte le a férjét, saját indítékainak labirintusába vezeti. Olyan igazságot kutat, amely azzal fenyeget, hogy őt magát is felemészti.


Bev Thomas: A jó anya (Libri)

Bev Thomas: A jó anya (Libri, 2019)

Ruth Hartland kiváló pszichoterapeuta, a magánélete azonban romokban hever. A házassága tönkrement, a lánya, hogy minél távolabb kerüljön az otthonától, Ausztráliába költözött. Érzékeny és nyugtalan tinédzser fia, Tom pedig másfél évvel ezelőtt nyom nélkül eltűnt. Ruth képtelen beletörődni ebbe, és mindennap arra vár, hogy a fia egyszer csak előkerül.

Ebben a kilátástalan, idegőrlő várakozásban új páciens érkezik az asszonyhoz: egy fiatalember, aki szinte megszólalásig hasonlít eltűnt fiára. Ruth mindent elkövet, hogy segítsen a súlyos traumákkal küzdő Danen, ám a benne dúló érzelmi zűrzavar elhomályosítja a tisztánlátását.

A jó anya lebilincselő, magával ragadó olvasmány, amely bepillantást enged a terapeuták és betegeik titkos világába, ahol a határok áthágása súlyos következményekkel jár.


Vidd hírét!
  •  
  •