Számold ki, hány könyvet olvashatnál évente, ha nem lógnál a közösségi oldalakon!

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Ingázol, és a buszon, a vonaton, a villamoson vagy a metrón általában a telefonodat bújod? Még pontosabban: valamelyik közösségi oldalt böngészed? Ha beülsz a klotyóra, viszed magaddal a telefonodat is, hogy végigpörgess a Facebookon? Az Omni Calculatorral most kiszámolhatod, hogy évente hány kötetet olvashatnál, ha a Facebook, a Twitter vagy az Instagram böngészése helyett könyvet olvasnál.


A számok még akkor is ijesztőek, ha csak nagyon visszafogott adatokat adok meg. Tegyük fel, hogy naponta csak négyszer böngészem a telefonomon a közösségi oldalakat, és minden alkalommal öt percet szánok erre. Ez napi húsz percet jelent. Az Omni Calculator előre betáplált adatait módosítva én egy átlagos könyvet 300 oldalasnak tekintek, egy oldal átlagosan 250 szavat tartalmaz, és percenként 200 szavat olvasok. Ha napi húsz percet a közösségi oldalak helyett könyvolvasásra szánnék, az évi tizenkilenc (19!) könyvet jelentene.

Olvasol vagy a telefonon böngészel? (illusztráció)
Olvasol vagy a telefonon böngészel? (illusztráció)

Persze, egy Háború és béke méretű kötetet nem mindig kényelmes magunkkal cipelni a metrón, de erre is van megoldás: az e-könyv. A telefonra telepíthető egy e-olvasó alkalmazás, és már készen is vagyunk. A közösségi oldalak alkalmazásait töröljük le a telefonról, vagy pakoljuk egy külön mappába, hogy ne legyen folyton a szemünk előtt, ha kinyitottuk a telefont. Természetesen kell egy nagy adag elhatározás is mindehhez, hiszen hiába teszem külön mappába a Facebook-alkalmazás ikonját, ha aztán mindig megkeresem, és rákoppintok.

A lényeg nem azon van, hogy teljes mértékben mellőzzük a közösségi oldalakat. Ha a fent említett példából kiindulva a napi húsz percet megfelezem, az évente még mindig közel tíz könyvet jelenthet plusszban. A Facebookon/Twitteren töltött időt helyettesítsd tetszés szerint valami mással: számold ki, hogy hány olvasmánnyal leszel gazdagabb egy év alatt, ha átlagosan napi 30 percet töltesz tévénézéssel, de lemondasz róla az olvasás javára.

(via lifehacker)


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •