Börtönbüntetést kockáztat egy nő két elfelejtett könyvtári könyv miatt

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Egy amerikai nő akár börtönbüntetésre is számíthat, amiért nem vitte vissza időben a könyvtárból kölcsönzött könyveket. Hihetetlenül hangzik, de igaz. A michigani Charlotte-ban történik mindez, egy tárgyalás előtti találkozóra éppen november 7-én kerül sor, a felek itt még megpróbálhatnak megegyezni. Michigan Állam Büntetőtörvénykönyve szerint Melinda Sanders-Jonesra három havi börtön vár, de megúszhatja egy ötszáz dolláros bírsággal is. Hogyan fajultak idáig a dolgok?


Sanders 2017-ben kölcsönzött két könyvet a helyi könyvtárból, és a jelek szerint teljesen megfeledkezett róluk. A szög a zsákból pár hónapja bújt ki, amikor a nő használni akarta a könyvtár nyomtatóját, de ezt nem engedték, mondván, tartozik a könyvtárnak két könyvvel. Sanders a fia szobájában bukkant rá a könyvekre, visszavitte őket a könyvtárba, és gondolta, hogy majd közlik vele, mennyi késedelmi kamatot kell fizessen. Michiganben azonban a dolgok nem éppen így működnek, egy kis ejnye-bejnyével nem lehet megúszni két éves késést a helyi könyvtárnál.

A feledékeny olvasó: Melinda Sanders-Jones

Sanders a munkahelyén éppen előléptetés előtt áll, de a szokásos rutinellenőrzés során kiderült, hogy letartóztatási parancs van érvényben ellene. A vád: bérelt javak visszaszolgáltatásának elmulasztása. A helyi rendőrfőnök megerősítette a CNN-nek, hogy a Gazdasági Bűncselekmények Osztálya vizsgálatot indított az ügyben. A könyvtár részéről nem kívántak semmit hozzátenni, mert az ügyfelekről nem osztanak meg információkat, de az intézmény gazdasági igazgatója megjegyezte, hogy szerinte Sanders nem mond el mindent az esetről.

Charlotte-ban a könyvtár szabályai a következők: egy héttel a határidő után telefonon, SMS-ben vagy e-mailben emlékeztetik a feledékeny olvasót, annak függvényében, hogy az illető milyen kommunikációs csatornát jelölt meg beiratkozáskor. Az emlékeztetőt megismétlik két héttel, egy hónappal és három hónappal a határidőt követően. A negyedik hónapban postai úton küldenek levelet, amelyben arra figyelmeztetik a címzettet, hogy ha két héten belül nem szolgáltatja vissza a könyveket a könyvtárnak, az ügyet átadják a Gazdasági Bűncselekmények Osztályának. Ezen a ponton a kölcsönzött könyvek lopott könyveknek minősülnek. Amennyiben a levelet nem sikerül a kölcsönző személynek kézbesíteni, arról a könyvtár értesítést kap.

Sanders azt állítja, hogy az emlékeztetők és figyelmeztető üzenetek egyikét sem kapta meg. Az elmúlt két évben többször is lakhelyet változtatott, és egyszer telefonszámot is cserélt, mert egy erőszakos élettárs elől menekült. Egy darabig egy menhelyen is élt, ahol a címét titokban tartották. Szerinte ezért nem érték el a könyvtár üzenetei.

Az ügyész hivatala október 29-én kezdeményezte a nő letartóztatását. Az állam büntetőtörvénykönyve szerint a vétségért 93 nap elzárás vagy legfeljebb ötszáz dollárnyi bírság jár, feltéve, hogy a könyvek értéke nem haladja meg a kétszáz dollárt. Ellenkező esetben Sanders még ennél is súlyosabb büntetésre számíthat.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •