Andrzej Sapkowski: Vaják 1 - Az utolsó kívánság (PlayON, 2011)

Andrzej Sapkowki: Vaják I. – Az utolsó kívánság

Írta : Andrzej Sapkowki
Eredeti cím : Ostatnie życzenie
Eredeti kiadás : 1993
Magyar cím : Az utolsó kívánság
Fordította : Szathmáry-Kellermann Viktória
Kiadó : PlayON
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 288
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Ha fantasyről beszélünk, legelőször és legtöbbször valószínűleg mindenkinek az olyan világhírű művek jutnak az eszébe, mint A Gyűrűk Ura, a Trónok harca vagy a Harry Potter. Ezekben a könyvekben közös, hogy írójuk nyugati, több évtizede rajongók milliói forgatják őket, és előbb-utóbb mindegyikből készült élőszereplős feldolgozás, ami csak növelte népszerűségüket.


Természetesen a fantasy zsáneren belül nem csak a nyugati írók alkotnak, akadnak bőven észak-, kelet-európai vagy akár ázsiai és afrikai szerzők is, akik megérdemlik, hogy műveikről beszéljenek, beszéljünk. Legutóbb a lengyel Andrzej Sapkowski Vaják című sorozatát adaptálták, ennek köszönhetően pedig az író már eleve sikeresnek tekinthető könyvei ismét a figyelem középpontjába kerültek.

Sapkowski Vaják sorozata a kelet-európai mítoszokra és legendákra épít, számtalan olyan motívum található meg benne, amely ismerős lehet az itt élő olvasóknak, ugyanakkor teljesen idegen a nyugatiak számára. Az író által teremtett karaktereket és világot nyolc részen keresztül követhetjük nyomon, ezekből kettő novelláskötet, egy pedig egy különálló történet. Az utolsó kívánság habár egy évvel később jelent meg, mint A végzet kardja (mindkettő novelláskötet), kronológiailag az első résznek tekinthető, így a magyar kiadásnál is az első kötetként tartják számon.

A kötet hat történetet tartalmaz, hetet, ha beleszámoljuk A belső hangnak elnevezett részeket is, amelyek az egyes történetek között helyezkednek el. A főszereplő ezek mindegyikében Ríviai Geralt, a vaják.

A vaják (angolul witcher) egy mutáns; a mágia és kard mestere, akit gyerekkora óta arra képeztek, hogy szörnyekkel végezzen. Geralt, aki maga is a vajákok céhébe tartozik, a megélhetés reményében a kontinenst járja különféle bestiák után kutatva, viszont képességeinek és “eredetének” köszönhetően a legtöbb ember megveti, félnek tőle, így munkáját sem végezheti úgy ahogy szeretné. A kötetben szereplő novellákból lassanként ismerjük meg Geralt múltját és jelenét, a sok megpróbáltatást és szenvedést, valamint az apró örömöket, amelyek azzá az emberré tették, aki.

A történetek sok helyen emlékeztetnek az általunk ismert mesékre és szereplőkre, olykor konkrétan ezeknek a feldolgozásai, ez pedig különösen olvasmányossá varázsolja Sapkowski művét. Vannak itt varázslók, vérszomjas szörnyek, kicsinyes királyok, elátkozott hercegek és gonosz mostohák által üldözött hercegkisasszonyok is. Olvasás közben gyakran érezheti úgy magát az ember, hogy jelen van, miközben a szereplők egymás között társalognak, együtt ül velük a kandalló mellett, és ugyanazt a sört issza, ugyanazt a vacsorát eszi amit ők.

A novellák nem időrendben követik egymást, ez elsőre kicsit talán zavaró lehet, viszont a könyv végére érve a helyére kerül a legtöbb részlet, így valószínűleg a további kötetek megértése sem fog felettébb gondot okozni.

Andrzej Sapkowski: Vaják 1 - Az utolsó kívánság (Gabo, 2019)
Andrzej Sapkowski: Vaják 1 – Az utolsó kívánság (Gabo, 2019)

Az utolsó kívánság egy remek novelláskötet, jól megírt történetekkel és karakterekkel, tökéletes kiindulópont mindazok számára, akik meg szeretnék ismerni Ríviai Geralt világát. A tavaly év végén Andrzej Sapkowski Vaják könyvei a GABO kiadó gondozásába kerültek, ennek köszönhetően az elkövetkező hónapokban ismét megjelenik a teljes sorozat magyar nyelven, a második kötet már rögtön február végén.

A Vajákból nagy sikerű videójáték-trilógiát fejlesztett a lengyel CD Projekt, ezek közül a legismertebb a 2015-ben megjelent The Witcher 3: Wild Hunt, továbbá 2019-ben a Netflixen debütált a 8 részes The Witcher című sorozat is Henry Cavill főszereplésével.


Vidd hírét!
  •  
  •