Elhalasztották a Nemzetközi Booker-díj győztesének bejelentését a koronavírus miatt

Vidd hírét!
 
 

A koronavírus okozta járvány miatt május 19-éről nyárra halasztották a 2020-as Nemzetközi Booker-díj győztesének bejelentését, közölte hétfőn a díjat gondozó alapítvány a saját honlapján. A külföldi szerzők angolul megjelent műveinek elismerésére alapított legrangosabb brit irodalmi elismerés nyertesének nevét azért teszik közzé később, hogy biztosíthassák, az olvasók hozzájutnak a szűkített listára került szerzők műveihez, ami a világjárvány miatti korlátozások idején gondot jelent.

A könyvkiadók tudatták a Booker-díj Alapítvánnyal, hogy mekkora károkat szenvednek az új koronavírus okozta járvány miatt, ezért olyan intézkedésekre lesz szükség, amelyekkel támogatni lehet a szerzőket, a műfordítókat, a kiadókat és a könyvkereskedőket ezekben a nehéz időkben. A díjat gondozó alapítvány azt írta, amint lehetséges, közzéteszi a bejelentés új dátumát.

Az elismerés 50 ezer fontos fődíját egyenlően elosztva a győztes mű szerzője és fordítója kapja. Az hat alkotásra szűkített listát április 2-án tették közzé; a hat könyv közül csak egy jelent meg magyarul, Daniel Kehlmanntól a Tyll 2018-ban a Magvető Kiadü gondozásában.

Nem a Nemzetközi Booker-díj az egyetlen, amelynek díjátadóját halasztani kellett a koronavírus miatt; a Women’s Prize for Fiction (korábban Orange-díj) győztesének bejelentésére június helyett szeptemberben kerül sor.


Vidd hírét!