Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna (Agave Könyvek, 2022)

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Írta : Elle Cosimano
Eredeti cím : Finlay Donovan Is Killing It
Eredeti kiadás : 2021
Magyar cím : Finlay Donovan ölni tudna
Fordította : Török Krisztina
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2022
Terjedelme (oldalszám) : 368
95
Vidd hírét!
 
 

Vannak olyan könyvek, amelyekről már az első néhány oldal után biztosan tudom, hogy szeretni fogom. Elle Cosimano regénye pont ilyen. A fülszöveg és az első bekezdés elolvasását követően számomra világos volt, hogy ez a regény nagyon nagy valószínűséggel nem tud csalódást okozni nekem. Már az első sorok eredeti, sziporkázó humorról árulkodnak, és a lendület kitart a végéig. Cosimano jó mesélő, és érdekes történetet mond el. Nagyszerű bemutatkozás a magyar olvasók előtt.

A szerző a könyv végén, a köszönetnyilvánításban meséli el, hogy a regény ötlete 2017-ben született, amikor egy „szűk határidejű, rendkívül véres” regényén dolgozott, és néhány kollégájával egy étteremben beszéltek át pár jelenetet. A szomszéd asztaloktól furcsa pillantásokat lövelltek feléjük az emberek, és este azon szórakozott a társaság, hogy szerencsére senki sem értette félre a beszélgetésüket. Finlay Donovan sztorija pont így kezdődik. A romantikus krimik írója az ügynökével ebédel, és a következő regényéről beszélgetnek, a szomszédos asztalnál ülő nő pedig félreérti a szituációt, és azt hiszi, hogy Fin bérgyilkos. Egy óvatlan pillanatban cetlit hagy Fin asztalán, amelyen van egy név, egy cím, egy telefonszám és ötvenezer dollár ígérete. Később a telefonban is elmondja: azt szeretné, ha Fin eltenné láb alól a férjét („ahogy szokta. Ahogy ott bent mondta.”), és ő ötvenezret fizet érte. Mielőtt még Fin megmagyarázhatná, hogy ő egy regényt akar írni, egy regényben akarja elintézni a rosszfiút, „amire a helyes csaj kifejezi a háláját”, és ő a kiadójától remél ezért tizenötezret (angolul könnyedén félreérthető: fifteen – fifty), a nő már leteszi. Marad a cetlivel a kezében, és a csábító gondolat beeszi magát az agya tekervényeibe.

Fin kétgyermekes anyuka, túl egy váláson, kifizetetlen számlákkal, alkotói válságban, a közelgő csőd fenyegető árnyékában. Naponta tucatnyi akadály gördül az útjába, amelyek csak nehezítik az életét, és amelyektől néha úgy érzi, hogy ölni tudna – de ezt a kifejezést természetesen átvitt értelemben használja, igazából nem lenne képes egy emberi lényt megölni, még akkor sem, ha ötvenezer dollárt kapna érte. A kíváncsiság viszont előre hajtja, és meg akarja tudni, ki az a fickó, akinek a fejére ekkora vérdíjat tűzött ki a felesége. A gyerekeket rábízza a nővérére (aki egyébként rendőr, csak hogy pikánsabb legyen a sztori), álruhába bújik és elmegy a bárba, hogy meglesse a pasast. Onnantól az események visszafordíthatatlan irányt vesznek. Anélkül, hogy túl sokat elárulnék a cselekményről, annyit elmondhatok: egy hullával az autójában ér haza, amelynek eltűntetésében a bébiszittere segédkezik, a pénzen pedig osztoznak. Van viszont egyéb hozadéka is az “akciónak”: egy újabb ajánlat, illetve maga a várva várt ihlet. Az események egy múzsa csókjával hatnak Finre, és kissé átformálva a sztorit meg a karaktereket, írni kezdi azt, ami vele történik.

A Finlay Donovan ölni tudna egy vicces és őszinte regény arról, hogy milyen az, amikor a krimiszerző azzal szembesül, hogy egy gyilkosság más a való életben, mint a könyvek lapjain, de emellett a szerző számos témát érint. Megmutatja, milyen egy kétgyermekes, frissen vált anya élete, ha szakmai téren válságban van, ha az ex-férj új nőjéhez képest minden értelemben hátrányban érzi magát, ha a sors felvillantja az új szerelem ígéretét, de neki hazudni kell, különben… Figyelem! Sem a felsorolt témák, sem a kötet rózsaszínű borítója ne tévesszen meg senkit! A Finlay Donovan ölni tudna nem feltétlenül csajos regény.

Cosimano regényében benne van a műfaj összes kliséje, de valamennyi jó helyen és jókor elhelyezve. A kiszámítható fordulatokra nehéz rossz szemmel nézni. Az írónő hamisítatlan humora ráadásul tompítja ezeknek a banális közhelyeknek az élét, és a jeleneteket úgy építi fel, hogy minden egyes ismert mozzanat egy bizonyos szemszögből vizsgálva poénként hat, szinte már várja az olvasó, és az fájna, ha elmaradna. Már-már törvényszerű, hogy a nyomozó egy jóképű szingli, akárcsak a sármos, fiatal bárpultos, és Fin hazugságot hazugsággal leplezve lavírozik a történések közepette, egyszerre több vasat is tűzben tartva; elmaradhatatlan, hogy a legrosszabbkor és mintegy bombahírként szivárog ki Fin készülő regényének szinopszisa, ami kísértetiesen hasonlít a valós eseményekre, ezáltal egyszerre több értelemben is rossz fényben tüntetve fel őt. Cosimano viszont egyrészt a helyén kezeli az összes ilyen jelenetet, másrészt úgy tesz, mintha cinkosan kikacsintana az olvasóra, és ettől önmaga paródiája lesz a regény.

Elle Cosimano
A szerző: Elle Cosimano

Jó hír, hogy Elle Cosimano Finlay Donovan kalandjait (eddig) újabb két regényben szőtte tovább. Az …ölni tudna itthon jó fogadtatásban részesült, 2022 júniusában már az utánnyomást várták az olvasók; ez remélhetőleg azt is jelenti, hogy a széria további részei is megjelennek majd magyarul. Cosimanónak egyébként ez volt az első felnőtteknek írt könyve. Előtte hat ifjúsági regényt publikált, esszéi pedig a The Huffington Postban és a Time magazinban jelentek meg. A 9-12 éves korosztályhoz szóló Nearly Gone című ifjúsági regényével több díjat nyert, és 2015-ben a legjobb Young Adult kategóriában az Edgar-díjra is jelölték. 2017-ben a Holding Smoke című regényével felkerült a Bram Stoker-díjra jelöltek listájára. Férjével és két fiával jelenleg Virginiában él.


Vidd hírét!