Twilight: film és könyv kapcsolata

Vidd hírét!
  •  
  •  

Edward és Bella szerelmének bemutatása a filmvásznon sem volt egyszerű feladat. Az érzelmes vallomásokat, a nagy hallgatásokat és elsuttogott szavakat hűen visszaadni szinte lehetetlenség a regényhez képest. Ennek ellenére az első Twilight film nem várt hatalmas sikert aratott a fiatalok körében. A szerelmes jelenetek a két főszereplő között (Bella – Kristen Stewart, Edward – Robert Pattinson) a legtöbb romantikus lelkűt odaszegezte a moziszékekbe. Akiket nem, azok inkább már az első jeleneteknél kimenekültek, hogy ne okozzon a lelkükben károsodást a romantikus vega vámpír és az esetlen tinilány szerelmi sztorija, ami így is úgy is sikeres lett végül.


[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=S2T7d8j6I5I[/youtube]

Legtöbben az első film hatására ismerkedtek meg a további könyvekkel és vetették bele magukat a forksi vámpírok és vérfarkasok legendáiba. A film és a könyvek köré épült kultusz hatalmas rajongótábort növesztett és a mozikba áramlottak a tinilányok.

Az első film után elképzelhetetlen volt, hogy a második rész ne ítéltessen sikerre. A szereplőgárda nem változott viszont a New Moon, azaz Újhold rendezését azonban már nem Catherine Hardwick, hanem Chris Weitz felügyelte, aki sötétebb jeleneteket képzelt a könyvhöz. Meyer második könyve nem a vidámságáról híresült el, de a depresszív hangulat az Újhold filmben nagyon zavaró tudott lenni. Bella ebben a kötetben szenved attól, hogy Edward elhagyja és hónapok telnek el úgy, hogy a lány begubózva ül a szobájában és nem kommunikál a külvilággal. A rendező ezt úgy oldotta meg, hogy Bella szobájából lévő kilátást szemléltette a hónapok és az időjárás és természet képeinek gyors váltakozásával. Bella Edward hiányát látomásokban éli meg, amiket Weitz úgy valósított meg, hogy a Robert Pattinson által alakított figurát szellemként jelentette meg a lány mellett az adrenalin fokozó jeleneteknél. A nagy egymásra találás a végén persze összejön a szerelmesnek egy olaszországi kaland után, de a várt katarzis sok helyen alulmarad az első részhez képest.

Persze a film, ahogy a könyv is, sikeresnek mondható és a történetek alakulása lehetővé tette, hogy a twilighterek visszaszámolva várják a folytatást.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=RnyDdfVgqnQ[/youtube]

Az Eclipse – Napfogyatkozás nyáron startolt a magyar mozikban és  több hétig vezette a sikerlistákat. Amerikában a premier előtt egy héttel már rajongók sátoroztak a mozi elé, hogy ők láthassák először kedvenceiket a vásznon. Robert Pattinson és Kristen Stewart és a többi szereplő az elegáns megnyitó után alig hallotta egymás szavát a rajongói sikoly között. A Twilight őrület a tetőfokára hágott a harmadik filmben. Ráadásul az Napfogyatkozásban több szerep jut a Jacob Black-nek (akit Taylor Lautner alakít), aki Belláért epekedő vérfarkas a regényben.

A harmadik film rendezője David Slade volt, aki A sötétség 30 napja és a Cukorfalat című filmeket is jegyzi. A rendezőváltás itt is éles eltérést okozott az előző filmhez képest. Slade sokkal több hangsúlyt helyezett a harcjelenetekre, de még így is elég érzelmes maradt a film a romantikát kedvelő twilightereknek. Slade a vérfarkas karaktereket jobban kidolgozta, így adva nagyobb jelentőséget nekik. A rajongók a harcjeleneteket várták a legjobban, ám sokan csalódottan távoztak a moziból, mert azok nem sikerültek annyira élethűre és nem illeszkedett maradéktalanul a könyvben leírt dolgokhoz.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=Q1D5goGz0SY[/youtube]

Persze egy könyvből még mindig lehetetlenség valósághű filmet készíteni, ezt bizonyítja, hogy az Alkonyat esetében sem maradéktalanul megvalósítani. Ám akiknek tetszett a könyvek és szeret moziba járni, az talán nem csalódott akkorát egyik vámpíros filmnél sem. Neked melyik rész és miért tetszett a legjobban? (Babicz Anett)


Vidd hírét!
  •  
  •