Gyengéd mint a farkasok

Írta : Stef Penney
Eredeti cím : The Tenderness of Wolves
Eredeti kiadás : 2006
Magyar cím : Gyengéd, mint a farkasok
Fordította : Bosnyák Viktória
Kiadó : Könyvmolyképző Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 532
75
Vidd hírét!
  •  
  •  

Stef Penney regényének cselekménye több szálon is fut. Bár a történet fő részét egyes szám első személyben meséli el Mrs. Ross, gyakran ékelődnek közbe harmadik személyben elmesélt részletek és néhányszor a múltba is visszatekintünk. Sok emberrel találkozunk a cselekmény során, némelyek fontosak a fő sztori szempontjából, mások kevésbé.


A történet Dove Riverben kezdődik, egy kanadai városkában, ahol bevándorlók telepedtek le 13 évvel korábban, az 1860-as években. Egy új, jobb élet reményében vándoroltak ki, legtöbben Skóciából. A főszereplő, Mrs. Ross is közéjük tartozik, a férjével, meg a mostohafiával együtt éldegélnek a városkában. A történet magva Laurent Jammet Dove Riverben élő, francia származású prémvadász meggyilkolása. A gyilkosságot Mrs. Ross fedezi fel, aki a szomszédban lakik, és akinek, mint később kiderül, valamivel több köze is fűződik ehhez a szerencsétlen eseményhez, mint előre gondolnánk. Ugyanis a gyilkosság napján – vagy éjszakáján – eltűnik Francis, Mrs. Ross 17 éves fia, és nem is kerül elő. Mrs. Rossnak pedig lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megoldódjon a rejtély, és kiderüljön, amiben ő bízik, hogy  a fiának semmi köze a bűntényhez.

Más igazságosztó szerv akkoriban nem lévén Kanadának ezen a részén, a Hudson Öböl Társaság emberei érkeznek ki Dove Riverbe, hogy kiderítsék az igazságot. A gyanú természetesen az eltűnt Francis Ross-ra terelődik, és úgy döntenek, hogy nincs más választásuk, meg kell keresniük a fiút, ahhoz, hogy kiderüljön az igazság. Mrs. Ross ugyanerre a következtetésre jut, ám a férje minden jel szerint egyáltalán nem támogatja elhatározásában, sőt mintha egyáltalán nem is érdekelné mostohafiának sorsa, és feleségének elhatározása. Mrs. Ross végül talál egy embert, aki segítségére lehet az úton, William Parker félvér prémvadász személyében, és egy éjszaka el is indulnak. Az emberpróbáló út arra is alkalmat ad Mrs. Rossnak, hogy elgondolkodjon a saját életén. Felidézi korábbi életét, azt, hogy hogyan jutott Kanadába, kapcsolatát a mostohafiával, és a férjével.

Mindeközben megismekedünk Donald Moody-val, a Társaság fiatal könyvelőjével, Maria és Susannah Knoxxal, a városka „polgármesterének” lányaival, a Seton család szomorú sorsával, a norvég Line-vel és gyerekeivel, egy eldugott helyen élő vallási közösség tagjaival, egy megöregedett prémvadász-nyomkeresővel és még sok más szereplővel, akik elősegítik, vagy hátráltatják a megoldást, valamint fény derül egy titokra is, ami más megvilágitásba helyezi magát a gyilkosságot is. Annyi szereplővel ismerkedünk meg, hogy az már szinte zavaró, és bár maga a történet izgalmas, érdekes volt egész végig, vannak benne elvarratlan szálak, és maga a végkifejlet is a befejezetlenség érzését hagyta bennem. Sok részletet, ami érdekelt volna, nem tudtam meg, és ettől úgy éreztem, hogy kicsit hiányos a történet, a főszereplő Mrs. Ross pedig mintha egy sokkal modernebb korból cseppent volna a történetbe – nem volt elég hiteles számomra a korábrázolás.

Mindent összevetve érdekfeszítő történet volt, kicsit gyengén megírva.

Az írónő 1969-ben született Edinburghban, az írás mellett néhány filmet is rendezett. A Gyengéd mint a farkasok az első regénye, ezt a szegedi Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából olvashatják a magyar olvasók.


Vidd hírét!
  •  
  •