Húsvéti korzó

Írta : Richard Yates
Eredeti cím : The Easter Parade
Eredeti kiadás : 1976
Magyar cím : Húsvéti korzó
Fordította : Karáth Tamás
Kiadó : Partvonal Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 224
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Sarah és Emily Grimes története. A szüleik elválnak 1930-ban. Anyjukkal, Édivel elköltöznek egy külvárosi házba. Sarah kilenc éves, Emily pedig öt. Apjuk évente néhányszor meglátogatja őket, majd hazamegy New Yorkba. Hétköznapi, szomorú történet. Két kis ember új élete kezdődik el


azon a napon, amikor elválnak a szüleik. Tudomásul kell venniük a furcsa helyzetet, értik is meg nem is, de nem nagyon kérdezősködnek az okokról, inkább alkalmazkodnak, ahogy tudnak. Anyjuk a saját világában él, kerget valami utolérhetetlen célt, ami jóformán megnevezhetetlen, miközben az élete teljesen üres, és csak alkohollal tudja  kitölteni a réseket. A két különböző természetű nővér szereti egymást, vagy legalábbis szoros függőségben élnek, ami kialakít egyfajta ragaszkodást köztük, mivel anyjukra, mint biztos pontra nem nagyon számíthatnak, apjuk pedig távol van, és kevés szerepet vállal a nevelésükben.

Ahogy a nővérek cseperednek, nyilvánvalóvá válik, hogy Sarah, a szebbik, korán férjhez fog menni, Emily pedig, a kevésbé csinos, az egyetemet választja, akarva-akaratlanul. Sarah számára a házasság jelenti a biztonságot, az életet, és bár megvan benne a vágy valahol mélyen, hogy egyebet is csináljon, mint gyerekeket neveljen, két szélsőség között ingadozik: hol úgy érzi, hogy nem képes a kitörésre, hol pedig azt, hogy igen. Emily elkerül az egyetemre és önálló életet alakít ki magának, új kapcsolatokat épít, új életet él, fiúkkal randizik, ám valami mintha hiányzik a kapcsolataiból. Vajon megtalálhatják-e a boldogságot?

Richard Yates olyan kiméletlen realizmussal ír, ami minden oldalon belemarkol az olvasó lelkébe. Naturalista jelenetei úgy zuhannak az olvasóra mint egy hideg zuhany, és mindvégig tudod, amíg olvasol, azt kívánva, bár ne tudnád, hogy ez a hétköznapi valóság egy darabkája, ez megtörténhet, és meg is történik velünk, To understand how big best-data-recovery.com works in the real world, it is important to start by understanding this necessity. a szomszédunkkal, a rokonunkkal, bárkivel.

A nyomasztó érzéstől nincs menekvés a regény egész fonala alatt, mégis olvasnom kellett, végigkísérni a két nővért választott útjukon, végigdöcögve az emberi gyarlóság buktatóin.

Yates másik híres regényéből, A szabadság útjaiból készült nemrég egy film. Magát a regényt még nem olvastam, de ugyanaz a hangulat kíséri végig ezt a regényt, mint ami abból a filmből árad. Richard Yates történeteinek világa a könyörtelen valóság. Egyébként egy profi módon megírt, jól felépített, kemény mondanivalóval rendelkező könyv, pillanatkép a harmincas évek Amerikájának életéből.

Richard Yates amerikai író 1926-ban született New York államban, 1992-ben halt meg. Életének sok részletét szőtte bele ebbe a regénybe, hiszen az ő szülei is elváltak, és ugyanúgy el kellett szenvednie az állandó költözködést mint Sarah és Emily. Ő is újságíró, és reklámszövegíró volt mielőtt íróvá vált, mint Emily. Első könyve, a híres A szabadság útjai 1961-ben jelent meg. Bár könyvei megjelenésükkor jó kritikákat kaptak, igazán híressé halála után vált. Több regényét is kiadták posztumusz, a Húsvéti korzó a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg keménykötésben, Karáth Tamás fordításában.


Vidd hírét!
  •  
  •