Danielle Steel: a modern romantika királynője

Vidd hírét!
 
 

A modern romantikus regények nagyasszonyának többnyire az is elég, ha saját élettapasztalatait veti papírra, s az egyes szereplőknek más-más neveket választ, átírja a helyszíneket, néha belesző némi ábrándozást, és továbbálmodja azt, ami valójában félresiklott. Danielle Steel élete ugyanis kicsit olyan, mintha az írónő maga írta volna, mintha ő teremtette volna meg a színfalakat. New Yorkban született, de gyerekkora nagy részét Franciaországban töltötte. Az édesanyja egy portugál diplomata lánya volt, az édesapja pedig a német Löwenbrau sörgyáros család leszármazottja. A kis Danielle-nek már gyerekként alkalma nyílt belelesni a szülei által rendezett estélyek pompás világába, megfigyelhette a híres emberek szokásait, elleshette életvitelüket. Hétéves volt, amikor a szülei elváltak, ő meg az apjával Amerikába költözött. Nem ez volt az utolsó válás Danielle életében.

Danielle ötször ment férjhez (mind az ötször el is vált), a vőlegények között pedig volt francia bankár, nemi erőszakért elítélt bankrabló (ez a frigy szószerint a rácsok mögött köttetett), heroinfüggő betörő, borkereskedő, majd újra egy bankár. Vált el nyolc hónapos áldott állapotban, adoptált két gyereket, szült hetet, egyikük drogozni kezdett, majd öngyilkos lett, a botrány miatt pedig tönkrement a negyedik házassága. Ugye nem túlzás azt állítani, hogy az élete rengeteg regényéhez szolgálhat alapul? Valójában párat a fent említett események inspiráltak, így a Hullócsillagom öngyilkos fia történetét meséli el, a Hazatérést első válását követően írta, a negyedik házasságát a Gyalázatban örökítette meg, az ötödik férjével való kapcsolatáról pedig A klón és én-ben ír.

Első könyvét 20 évesen írta, előtte reklámszövegíróként dolgozott, egyetemi évei alatt pedig még divattervezőként képzelte el a jövőjét. Regényei összesen 43 nyelven, 70 országban jelentek meg, 24 regényéből filmet is készítettek. Az adaptációk közül az Ékszerek lett a legsikeresebb, 1992-ben két Golden Globe-díjra is jelölték. A film végül a jelöléssel maradt, a díjakat nem nyerte el. 2005-ben 30 regényének megfilmesítési jogait adta el a New Line Home Entertainmentnek, ezek az évek során DVD-n jelennek meg.

Danielle-ről kevesebben tudják, hogy a fiataloknak szóló könyveket is írt. A Max and Martha sorozat 10 kötete olyan valós és nehéz helyzeteket mesél el a gyerekeknek, mint egy mostohaapa érkezése, egy új baba születése, egy új iskola költözés után vagy a nagyszülők elvesztése. Ehhez hasonlóan a Freddie sorozat négy kötete olyan szituációkkal szembesíti a fiatalokat, mint az orvosi vizsgálat vagy az első otthontól távol töltött éjszaka. 2009-ben kiadott egy képeskönyvet is The Happiest Hippo in the World címen, de van egy verseskötete is még 1984-ből Love: Poems címmel. Munkásságáért a francia kormány 2002-ben a Művészeti és Irodalmi Rend tiszti rangjával tüntette ki az írónőt (ez a kitüntetés a rend második legmagasabb fokozata), 2014. január 1-jén pedig megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét is, ez a legmagasabb francia állami kitüntetés.

Jelenleg San Franciscóban él egy 55 szobás palotában, de Franciaországban is van egy otthona, minden évben ott tölt pár hónapot. Különösen nagy figyelmet fordít a veszélyeztetett gyerekekre, különböző alapítványokat támogat, saját szervezete pedig, a Nick Traina Alapítvány, amelyet az elhunyt fiáról nevezett el, mentálisan sérült és rossz bánásban részesült gyerekeket támogat. Egy másik saját alapítványa a hajléktalanokat karolta fel. Ezekért a karitatív tevékenységekért számos díjjal jutalmazták. Jótékonysági tevékenysége mellett a mai napig ír. Állítólag még mindig egy 1946-os Olympia írógépen pötyögi le a regényeit, s ha hozzálátott egyhez, nem ritka, hogy napi 20 órát is az írással tölt.


Vidd hírét!