Mikszáth Kálmán: Új Zrinyiász

Írta : Mikszáth Kálmán
Eredeti cím : Új Zrinyiász
Eredeti kiadás : 1898
Kiadó : Fapadoskönyv Kiadó
Terjedelme (oldalszám) : 148
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Mikszáth Kálmán (1847-1910) a magyar irodalom szerves alakja, író, újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és parlamenti képviselő egyaránt. Stílusa elüt korának irodalmáétól, a romantikától és a realizmus fele közelít. Mikszáth egyfajta “romantikus realista” szellemben írja műveit,  melyekre bevallása szerint nagy hatással volt Jókai és Dickens munkássága. A századvégi politikai és gazdasági helyzet kiábrándítja és ez alkotásaiban is meglátszik. A sikert meghozó novelláskötetek (Tót atyafiak/A jó palócok) még falusi idillek, de haladva előre a humoros anekdoták világába beférkőzik a gúny, a szarkazmus.


A regény elején az író feltámasztja a szigetvári Zrínyi Miklóst és csapatát a XIX. században. Az előszóban kijelenti, hogy a két kor összehasonlításának céljából teszi, azonban ez nem teljesen így van, igazából a XIX. századi Magyarország üres, kicsinyes és léha társadalmát marasztalja el. S bár az ő korában játszódnak az események, elolvasásakor kiderül, ma sem lenne másképp.

A mű nem egy eposz, hanem társadalmi szatíra. A feltámasztás groteszk ötletével valósítja meg az író azt, hogy egy olyan horizontból kapjunk rálátást a modern világra, mely számára az egyszerű és megszokott dolgok (vonat, szivar, pénz, opera, bank, parlament) teljesen idegenek.  Ebből a másik nézőpontból szemlélve csupán „hanyatlás, minden vonalon nagy hanyatlást” jelentett az új kor. E hanyatlás szemléltetését nem siránkozva, lehangolóan és elmélkedve oldja meg Mikszáth, hanem a tőle megszokott anekdotikus módon, ezúttal azonban nem a humor jellemzi, hanem az erős szarkazmus.

A műben saját nevükkel megjelenő politikusok és közéleti személyiségek ironikus ábrázolása megbotránkoztatta a XIX. század magyar urait. A Mikszáth eddigi műveiben is erősen érvényesülő társadalombírálat itt a tetőfokára hág. A regényben megjelenő vendégszövegek (újságcikk, parlamenti felszólalás, tószt) realizálják, átültetik a század hétköznapjaiba a szigetváriak fiktív feltámadását, mikor is demitizálja a történelmi hősök alakját és dekonstruálja a velük kapcsolatban kialakult legendát, teljesen beolvasztva őket kora társadalmába.

Én személy szerint, nagyon élveztem a regényt. Hatalmast csalódást okozott, jó értelemben véve, hisz címéből ítélve nem igazán vettem volna kézbe. Azt hiszem a középiskolások nagy része hallani sem akar még egy „Zrinyiászról”, így én is kicsit kényszerből nyitottam ki. Magam is meglepődtem, mikor hangosan kacagtam egy-egy részlet láttán, azonban a mosoly sokszor arcomra fagyott. A műben Zrínyi sok olyan szentenciát kimond a jelenkori emberekre nézve, mely igencsak elgondolkodtató. Egyetlen nap alatt sikerült kiolvasnom, annyira fordulatos és érdekfeszítő. Miközben belegondolunk a korrupt világ igazságtalanságaiba, sokat nevethetünk is. Gúnnyal ugyan, de nevethetünk. Talán még a Szigeti veszedelem könnyebb megértésében is segíthet, bár inkább a másik oldalára figyel az ember…


Vidd hírét!
  •  
  •