Az elektromos Lincoln

Írta : Philip K. Dick
Eredeti cím : We Can Build You
Eredeti kiadás : 1972
Magyar cím : Az elektromos Lincoln
Fordította : Pék Zoltán
Kiadó : Agave Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 277
60
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Philip K. Dick története valamikor 1970 után játszódik, Amerikában, egy olyan esemény utáni világban, aminek következtében az emberiség nagy hányada mentális betegségekben szenved és valamilyen sugárzás miatt mutáns gyerekek is születnek. Főszereplőnk, Louis Rosen elektromos orgonákat és spinéteket árul egy családi vállalkozás tagjaként, üzlettársa Maury Rock, aki az üzlet megújítására törekszik.


Elektromos szimulákrumokat szeretne árulni, már el is készíttette az elsőt, aki nem más mint Edwin M. Stanton, Abraham Lincoln egykori hadügyminisztere. Maury szerint az embereket erősen foglalkoztatja az 1861-es amerikai polgárháború, ezért szeretné újraéleszteni azokat a személyeket, akik valóban részt is vettek benne. Az elektromos szimulákrum egy olyan gépezet, ami teljes mértékben emberi módon néz ki, és bele lehet táplálni egy adott személyiség minden emberi tulajdonságát és tudását. Így annyira emberszerű szimulákrumokat tudnak létrehozni, hogy azok valóban emberként viselkednek, képesek érzékelni magukat, logikusan gondolkodnak és éreznek. Mindeközben Louis Rosen megismerkedik Maury skizofréniával kezelt lányával, Prissel, aki, bár eleinte határozottan megijeszti, egyre vonzóbbá válik számára, annak ellenére, hogy hideg, számító, érzéketlen, és kapásból sérteget mindenkit, aki a közelébe kerül. A szimulákrummal sikerül felkelteniük egy dúsgazdag férfi érdeklődését is, aki azonban önző terveket kovácsol. A hullámok lassan összecsapni készülnek a társaság, valamint Louis Rosen feje fölött, és kénytelenek saját szimulákrumaik segítségét is igénybe venni. Így lesz Abraham Lincoln az ügyvédjük, Edwin M. Stanton pedig a cégük ügyvezetője.

A regény első felében nehezen tudtam rájönni, hogy honnan jönnek a szereplők és hová tartanak, de végülis ez más sci-fiknél is előfordult velem. Amit nehezebben tudtam elviselni, az az volt, hogy ezt még a történet közepén is éreztem, és voltak olyan párbeszédek, amik számomra nem voltak teljesen érthetőek. Érdekes nézőpont volt nekem az elektromos ember ötlete, aki életre kel, egy régen élt ember, aki bele tud helyezkedni az adott világba, annyira valóságos és emberi, hogy valódi emberekre jellemző érzéseket él át, valósággal újra megszületik. Több lesz belőle mint  aminek a „teremtője” szánta, végül pedig elég kemény dilemma elé állítja a tervezőit: gépként, vagy emberként kezelendő?

Philip Kindred Dick 1928 és 1982 között élt, amerikai sci-fi író. Bár műveit 25 nyelvre lefordították, életében nem örvendett nagy hírnévnek. Halála előtt nem sokkal mutatták be az első filmet, ami az ő regénye alapján készült, így kapott munkássága  nagyobb publicitást.

A cyberpunk stílus előfutárának tekintik. Műveiben visszatérő motívumok a társadalom hanyatlása, a mesterséges intelligencia, a paranoia. Életében többször is furcsa álmok és látomások kísértették, sokan ma úgy vélekednek, hogy skizofrén volt. Különleges világnézetét és írói stílusát ezek a látomások is ihlették. Regényei rengeteg filmet ihlettek, olyan híres színészek játszottak bennük mint Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger vagy Keanu Reeves.

Philip K. Dickre utalásokat találhatunk az X-aktákban, sőt a Lost című sorozatban is. Az első filmadaptáció címe Szárnyas fejvadász, (Ridley Scott rendezte 1982-ben), amiből nemrég második részt is készítettek. Az elektromos Lincoln magyar nyelven 2010-ben jelent meg az Agave Könyvkiadó gondozásában.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •