Jól kezdődik a nyár!

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az Ulpius-ház folytatja Daniel Silva, korunk egyik legnagyobb kémregényírójának sorozatát, ezúttal A Moszad ügynöke és a Rembrandt ügy kiadásával. Régi ismerősünk, Gabriel Allon, az izraeli kém és restaurátor, gyönyörű feleségével, Chiarával visszavonul a szeles Cornwallba. Magányukat azonban megzavarja egy látogató: Julian Isherwood, a londoni műkincskereskedő. Mint mindig, most is problémája van. És a problémát egyedül Gabriel képes megoldani. Glastonburyben brutálisan meggyilkolnak egy restaurátort, és titokzatos módon ellopnak egy régen elveszett, de nemrég előkerült Rembrandt-festményt. Gabriel vonakodva, de vállalja, hogy megkeresi a festményt és a gyilkosokat. Kitartóan követi a nyomokat Amszterdamtól Buenos Airesig, majd a Genfi-tó partjára, és rájön, hogy a festmény halálos titkok ködébe burkolózik. A titkok mögött pedig ott lapulnak a gonoszok…


A szeles Cornwall után evezzünk melegebb vizekre és már rögtön elő is kaphatjuk az Európánál megjelenő Raymond Chandler könyvet. Egy angliai nyár? Ez csak egyféleképp végződhet… A kötet elbeszélései  azonban éppenséggel sokféleképp végződhetnének. Rendhagyó írások ezek a kemény krimi királyától: egy lovagias szállodai detektívről, Philip Marlowe-ról és a maffiáról – meg egy mindent eltüntető bronzkapuról, egy láthatatlanná tevő porról és egy szó szerint valószínűtlen, vadromantikus angliai nyárról. És kiderül, hogy Raymond Chandler minden műfajnak mestere.

Ha valaki nem lenne krimis kedvében, éppen jókor jön a szintén az Európa gondozásában újra kiadásra kerülő remekmű Ford Madox Ford tollából, A jó katona. Ez a két boldogtalan házasság történetét elbeszélő és elemző, lélektani megfigyelésekben gazdag, szinte pszichológiai tanulmánynak is beillő kis remekmű voltaképpen a szenvedély regénye. Narrátora, Dowell, a megcsalt férj, egy jámbor, meglehetősen szentimentális és a vakságig hiszékeny amerikai kvéker milliomos, visszaidézi az angol Ashburnhamékkel való viszonyuk tíz esztendejének eseményeit, ám amikor leül, hogy megírja a történteket, még nem tud mindent, nem is emlékszik tisztán mindenre, emlékei közt nem látja még az összefüggéseket. Ahogy fejezetről fejezetre előbbre halad az elbeszélésben, részben a természetes asszociációk, részben az elbeszélés során történő újabb események hatására egyre szélesebb, koncentrikus körökben elevenednek fel és kapcsolódnak össze emlékei, világosodnak meg addig homályos mozzanatok, rejtett rugók és összefüggések. “A világ legszomorúbb történetében” semmi sem az, aminek elsőre látszik: Dowell előtt ugyanakkor tárul fel a meztelen igazság a maga iszonyú teljességében, amikor az olvasó előtt.

Maradjunk a lélektannál és az Európánál. Máris egy újabb szépirodalmi világsiker, az argentin pszichoterapeuta Jorge Bucay Életmesék c. regénye. Demián, e könyv fiatal páciense számos terápiával próbálkozott már. Úgy érzi, valami baj van vele, mert szüleivel, barátnőjével és munkatársaival is folyton problémákba ütközik; és szeretné minél jobban megismerni önmagát, s választ találni az élet nagy kérdéseire is. Csupa kíváncsiság, csupa elégedetlenség, csupa lázadás, csupa útkeresés… Talán azt kell megtanulnia, hogyan tudná végre önmagát elfogadni. Legújabb terapeutája, Jorge először idegesíti, de azt rögtön látja, hogy ő más, mint a többi. A “doki” igazán egyedi módon segít neki választ és megoldást találni mind újabb kérdéseire: minden egyes alkalommal elmesél neki egy történetet. Van köztük klasszikus és modern meseadaptáció, van tibeti, talmudi, szúfi, hindu fabula éppúgy, mint nagy írók elbeszéléseinek feldolgozása és a szerző által kitalált történet. Csupa olyan mese, amely mindannyiunknak segíthet abban, hogy jobban megértsük kapcsolatainkat és félelmeinket.

Nos, választottatok? Melyiket szeretnétek a polcotokra?

 


Vidd hírét!
  •  
  •