Lackfi János: Átváltozós mesék

Írta : Lackfi János
Eredeti cím : Átváltozós mesék
Eredeti kiadás : 2011
Kiadó : Cartaphilus
Terjedelme (oldalszám) : 104
100
Vidd hírét!
 
 

„Mesekönyv? Te nem tudsz egy normális könyvet kérni?” Hangzott a kritika, mikor valaki meglátta a művet az asztalomon. Nos, én nem tudok egy „normális” könyvet kérni, mert én sem vagyok „normális”. Vagy mégis? Hát, erre a kérdésre válaszoljanak a nagyok, csak annyit tudok mondani, hogy majdnem-felnőtt létemre imádom a mesekönyveket és a meséket.

Lackfi Átváltozós meséi teljesen a gyerekszemek meglátásaira, a lurkók színes fantáziájára alapoz. A legtöbb mesében a hőskislány vagy hőskisfiú teremti meg a mesebeli világot azáltal, hogy csupán elképzeli, s ha elképzeli, akkor rögtön valósággá is válik. Így lesz az autóból mesebeli palota, a takaróból szikla, a legó-autóból kis zsiráf, és így tovább. De Bándi Bandi képes a szárazon úszni, és Plaká Tóni pedig tavaszt varázsol egyetlen plakáttal. Molnár Jacqueline illusztrációi is gyönyörűek, lényegükben ragadják meg a meséket.

A mesék nyelvezetében visszaköszön Lackfi költői vénája, telis tele van szójátékokkal, leleményes szófordulatokkal, rímekkel. Sokszor a játékos szóösszetételekből kerekedik ki a mese. De többről van itt szó, mint puszta szórakoztató, vidám irományokról. Ezek a mesék maguk a világ kicsiben, a kicsi emberkék színes világa és bizony itt sem minden fenékig tejfel, mutatja ezt a fogyatékossággal élő Bándi Bandi és a félárva Máté vagy az olvadozó hófolt. Azonban ezek a parányi hősök képesek optimizmussal és derűvel a jövőre nézni, s így mesebeli életük is jobb fordulatot vesz. Életerőt és vidámságot tükröznek a történetek és olyan dolgokra mutatnak rá, amire egy felnőtt nem lenne képes, vagy nem akarna. (Persze egy felnőtt írta össze mindezt, de azt hiszem ez a felnőtt egy örök gyerek. S valahol ez nagyon fontos tud lenni, hogy megtudjuk őrizni magunkban az örök gyereket, hogy rá tudjunk csodálkozni a dolgokra. S ahogy a slusszkulcsból lehet hopmester, úgy a zárójelből is lehet tételmondat.)

A könyvnek rendkívül gazdag a motívumvilága is. A hagyományos népmesei motívumokon kívül, amelyek természetesen modern nyelvre vannak fordítva rendesen, az útkeresés, a labirintus, a beavatás, de még a teremtés motívuma is feltűnik, no meg persze, az átváltozás. Emellett megjelennek a régről ismert mesefigurák nevei is itt-ott, bár olykor kicsit másképp, nem kis jelentésgazdagodással.

Ebben a mesekönyvben elmerülni és beszívni a varázslatot mindig kellemes, még a nagykislányoknak és a nagyon-nagykislányoknak és kisfiúknak is, akár felolvassák egy pöttömnek, vagy csak saját pöttöm belsővilágukat kényeztetik kicsit. Változzunk hát át mi is, merjünk tarisznyát ölteni és rákacsintani az előttünk álló útra.

 

 


Vidd hírét!