Az év első felének legjobbjai

Vidd hírét!
 
 

Az Amazon toplistáján szereplő könyveket egy kivétellel magyarul még nem publikálták, ennek ellenére érdemesnek találtuk leközölni. Reméljük a közeljövőben itthon is olvashatók lesznek s ha mégsem, hát tanuljunk kicsit angolul. E tíz könyv között szerepel 6 regény, 2 memoir, 1 történelmi és 1 tudományos könyv és mindössze 2 nem rendelkezik történelmi kontextussal. És most lássuk a medvét!

Az első helyen az egyetemi tanár és újságíró, Mitchell Zuckoff valós eseményeken alapuló regénye, a  Lost in Shangri-La: A True Story of Survival, Adventure, and the Most Incredible Rescue Mission of World War II áll. A mű a második világháború idején, 1945. május 13-án Hollandiából útra kelt turista repülőgép sorsát mutatja be. A gép 24 utasával a sűrű új-guineai erdő közt rejlő misztikus Shangri-la völgyet volt hivatott felkeresni, ám lezuhant és csupán hárman élték túl a balesetet. Sebesülten, zaklatottan, fáradtan és éhesen vágnak neki hárman a dzsungelnek, ahol kannibál törzsekenl, ellenséges japánokon keresztül vezetett az útjuk a megmeneküléshez. A regény a túlélők naplóbejegyzései,  interjúi, fotói, visszaemlékezései és korabeli újságcikkek, dokumentumok alapján dolgozza fel először ezt a kalandos és megrázó eseményt.

A pódium második fokára a bosnyák származású Téa Obreht debütáló regénye, The Tiger’s Wife kerülhetett. A csodagyerek írónőt a könyvszakma nagyjai már megáldották, a New Yorker a legjobb húsz negyven év alatti amerikai író közé választotta és első könyve elnyerte az Orange Prize for Fiction irodalmi díjat. A regény egy háború sújtotta balkáni országban játszódik és főszereplője, a fiatal orvosnő, Natalia nagyapja halálának körülményeit kutatja. Így bukkan rá egy tigris legendájára, aki szoros barátságot kötött egy süketnéma asszonnyal. A könyvben nagy szerepet kap a folklór és a misztikum ötvözve a modernitással. S hogy mi köze a nagyapának a tigrishez, az kiderül egy izgalmasnak ígérkező műből.

Bronzérmes Erik Larson In the Garden of Beasts: Love, Terror, and an American Family in Hitler’s Berlin című könyve. Az író keze alól már több sikert aratott történelmi mű is kikerült. A könyv a nácizmus elterjedését követi végig egy amerikai család szemszögéből: William E. Dodd, az első amerikai nagykövet volt Hitler rezsimében, fiatal lánya, Martha egy új és elbűvölő élet kapujába került azáltal, hogy a papa Európában kapott munkát. Dodd nézetei folyamatosan átalakulnak a barbár Németországban, így gyakran a romantikus, elvarázsolt és parti kedvelő lánya ellenpólusaként tűnik fel. A visszajelzések alapján egy rendkívül izgalmas műről van szó, amely reális képet ad a náci Németországról.

Negyedik lett a vendéglőtulajdonos és szakács Gabrielle Hamilton memoirja, a  Blood, Bones & Butter: The Inadvertent Education of a Reluctant Chef. A népszerű amerikai, East Village  Prune vendéglő tulajdonosnőjének már apja is hasonló foglalkozást űzött, így könyvében visszaemlékezik gyerekkorának nagy estéjeire, majd később is a konyhában folytatódnak az események és megismerhetjük szakáccsá válásának fokozatait.

Az ötödik helyezett a bestseller Arthur Philips, akinek néhány művét már magyarul is olvashattuk. A The Tragedy of Arthur egy (képzeletbeli) régen elveszett Arthur királyról szóló, Shakespeare mű első kiadásának körülményeit írja le. A főszereplőt magát is Arthurnak hívják, és miután szélhámos apja körül gyerekkorának egyetlen valós élménye a papa és a fiú ikernővérének a nagy drámaíró iránt érzett csodálata, az apja halála előtt felfedi kincsét, az elveszett színdarabot, melyet szeretné ha kiadnák.

Hatodik helyen áll az amerikai humorista, színésznő, író és producer, Tina Fey memoirja, Bossypants címmel. A híres asszonyság magánéletét és szakmai karrierjét is megismerhetjük a műből. Bemutatja gyerekkorának csínytevéseit, kollégiumi katasztrófáját, kalandos nászútját, majd képernyő mögötti mókázását. A szöveg humorral és derűvel átitatott, igazi kikapcsolódást nyújt.

A hetedik befutó a brit Amanda Hodgkinson első regénye, a 22 Britannia Road szintén a második világháború idején játszódik. Silvana és Janusz csak pár hónapja voltak házasok, amikor a háború kitörése elszakította őket egymástól. Janusz a harctérre kerül, míg fiatal felesége csecsemő gyermekükkel Európa erdőibe menekül, elhagyva Lengyelországot. Janusz egységének túlélőjeként Franciaországba kerül, ahol összeszűri a levet egy helybéli lánnyal és várja a háború végét, hogy felkereshesse régen látott családját, akiket később egy menekült táborban talál meg. Együtt Angliába utaznak, hogy maguk mögött hagyják a múltat és újra egy családdá váljanak, azonban a titkok és elfojtott tragédiák megmérgezik békéjüket.

Nyolcadikként S. J. Watson thrillerét, a nemrégiben az Athenaeum Kiadó gondozásában itthon is megjelent Mielőtt elalszom c. világsikert aratott regényt nevezték meg. Christine minden reggel idegen ágyban ébred fel, egy idegen férfi mellett. Belenéz a tükörbe, és döbbenete tovább fokozódik: egy középkorú nő arca néz vissza rá. Az ágyból időközben előkászálódó férfi minden reggel elmagyarázza neki, hogy ő Ben, a férje, hogy Christine negyvenkét éves, és két évtizeddel ezelőtt egy szörnyű balesetben szerzett fejsérülése miatt képtelen megjegyezni az új emlékeket. Christine mindennap hihetetlen harcot folytat azért, hogy visszaszerezze emlékeit, vagyis rajtuk keresztül önmagát. Kiderül, hogy semmi és senki nem az, mint aminek látszik, így a nyugodt tempójú, visszafogott történet hamar vérbeli thrilleré változik.

A kilencedik egy sokunk számára hasznos mű lehet, Joshua Foer a 2006-os amerikai memória világbajnok könyve, Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything. Joshua feltárja, hogyan képezhetjük ki agyunkat erősebbnek, mint valaha gondoltuk volna. Leírja saját edzésmódszerét és kutatásainak eredményét, amikor ókori memória fejlesztő technikákra is bukkant.

És végül, de nem utolsó sorban, a tizedik helyezett Kyung-sook Shin koreai származású írónő regénye,  Please Look After Mom. A mű egy anya életére emlékszik vissza négy szereplő gondolatain keresztül: az asszony lányáén, fiáén, férjén és végül saját magáén. Bemutatja a nő életét azelőtt és azután, ahogy eltűnt egy zsúfolt vasútállomáson. A családtagok visszaemlékezései megváltoztatják az anyáról addig alkotott képet, és már-már archetipikusan nem csak a könyvben szereplő nőről, hanem az egész anyaságról egybevetve.

Nos, mit szóltok? Remélem sikerült felkeltenünk az érdeklődést valamelyik mű iránt.

 


Vidd hírét!