Reklám a javából!

Vidd hírét!
 
 

Mindenkinek, aki manapság sikeres regényíró szeretne lenni, a könyvet megírni csak a kezdet. Eljutni a könyv publikálásáig pedig, egy lépés a jó irányba. Mark Davis amerikai író is megtanulta ezeket a dolgokat, és azt hiszem el lehet róla mondani, hogy mindent megtesz könyvei kiadásának érdekében. Új írása a Rejection idén került nyomdagép alá, korábban az End of  the Line c. műve után hallhattak róla, melynek cselekménye egy helyi népművész festménye körül forgott. Az egy misztikus írás volt, új könyve azonban egy thriller, bár leginkább egyedi és meglepő reklámkampánya miatt érdemes említeni.

„Tenned kell valamit, hogy kiemelkedj. Meg kell teremtsd a saját reklámod, másképp eltűnsz a tömegben.” – nyilatkozta Davis.

Thrillerének főhőse, Perno Morris, egy lecsúszott regényíró, aki belefáradt munkájába a kiadók sorozatos elutasításai miatt, és már-már az őrület határán táncol. De egyszercsak talál egy über-sikeres ügynököt, elrabolja annak lányát és ad ügynökünknek 90 napot, hogy kiadja legújabb regényét.

Valószínűleg ez egy jó ötlet arra nézve, hogy többtíz sikertelen író megvegye Davis könyvét, ő azonban eggyel tovább lépett és ő maga vált Perno Morissá. Szóval Davis felkereste különböző írók honlapját, esetleg chatszobákban elegyedett beszélgetésbe velük, és arról panaszkodott mennyire igazságtalan a könyvszakma. Aztán bogarat ültetett a fülükbe, miszerint neki van egy ötlete és elkezdett egy visszaszámolást a mega-giga-ötlet felfedésének napjáig. Az ötlet rengeteg érdeklődőt vonzott Davis honlapjára, ahová feltöltötte regénye első három fejezetét is.

De ez még mindig csak a kezdet volt. Eljátszott és lefilmezett egy emberrablást, természetesen előzőleg beszélt egy ügyvéddel és meggyőződött arról, hogy nem keveredhet bajba. (Szóval, kedves olvasók, mindezeket önök otthon, ügyvédi felügyelet nélkül, ne hajtsák végre… még a végén arról is írnunk kellene.) Szóval zseniális írónk lefilmezte azt az emberrablást, feltöltötte a honlapjára majd elküldte ímélben számos ügynöknek. És az ímél így kezdődött: „Mire te ezt megkapod, én már elraboltam a gyereked.”

„Másnap az első telefonhívást reggel 7:30-kor kaptam egy ügynöktől. A nő rám ordibált: Bolond vagy?” – meséli Davis. „Pár percnyi beszélgetés után megmondtam neki, hogy ezekben az időkben ki kell állnunk magunkért és fel kell hívnunk a figyelmet magunkra. Az a tény, hogy te most ilyen korán felhívtál jelzi, hogy elértem a célt.” Az ügynökünk megkérdőjelezte, hogy Davis bármit is tud a nyomtatásról, hisz lehetetlen egy könyvet kiadni 90 nap alatt. Davis azonban, biztos lévén dolgában: „Nálam van a gyereked, ne feledd. Ez az első nap, még hátravan 89.” És láss csodát, az ügynöknő: „Ám legyen.”

Davis végül több kiadó közt is válogathatott, így talált egy neki megfelelő ajánlatot, és napvilágot látott könyve. De már készül a következő iromány, Glue címmel, mely egy sorozatgyilkosról szól, aki egy sajátságos nyomot hagy az áldozatain. A következő reklámstratégiájáról még mit sem tudunk, és bár szinte bizonyos, hogy meghökkentő lesz, azért reméljük, hogy ismételten nem azonosul a főszereplővel

 


Vidd hírét!