Biblioterápia – könyvek általi gyógyítás

Vidd hírét!
  •  
  •  

Fiatalabb koromban nem igazán szerettem olvasni, sőt nem is űztem sűrűn ezt a „foglalkozást”. Aztán kamaszkoromban, egy érzelmi válság hatására (ami ebben a korsszakomban elég gyakori volt), kezembe vettem Peter Freund egyik Laura kötetét. Úgy éreztem, hogy elolvasásával közelebb kerültem önmagam megismeréséhez és félelmeim legyőzéséhez. Véleményem szerint közülünk sokan érezhetik ezt így egy-egy elolvasott kötet után. Van, aki a könyvekből erőt merít a mindennapok küzdelméhez, s van akinek az egyes regényekben megfogalmazott gondolatok erős impulzust adnak életük, értékrendjük újraértelmezésére, végül pedig ennek segítségével könnyebben dönthetnek, akár nehezebb kérdésekben is.


A biblioterápiának nem létezik egy, letisztult meghatározása, viszont az irodalomterapeuták ezt a könyvek által nyújtott katartikus élményt használják fel különböző specifikus tevékenységekkel összekötve a terápiára szorulók gyógyítására. Itt megjegyzendő, hogy ez a gyógyítás nem csupán testi, hanem lelki betegségekre is értendő. Sokféleképpen osztályozhatjuk a biblioterápia fajtáit. Megkülönböztetünk reaktív biblioterápiát, ez esetben valaki kezébe adjuk az olvasandó anyagot, s teljes mértékben rábízzuk: pozitív, avagy negatív reakciót vált-e ki belőle, illetve interaktív biblioterápiát, mely esetében nem a könyv olvasása, hanem az erről való beszélgetések, különböző tevékenységek állnak a középpontban. Ilyenkor szükség van egy vezetőre.

Ugyanakkor talán a leghasználhatóbb és legjobb az 1985-ben Lack által felállított tipológia, miszerint létezik fejlesztő és klinikai biblioterápia. A fejlesztő biblioterápia esetében az irodalom megszemélyesítéséről beszélünk, s ezt azzal a céllal tesszük, hogy életünkbe a már megfogalmazott feladatokat, problémákat gondolatokat beleépítve könnyebben megoldjuk az előttünk álló feladatokat, problémákat. A klinikai biblioterápiát ezzel ellentétben egyfajta beavatkozásnak is tekinthetjük, s ezzel kapcsolatban beszélhetünk a specifikus tevékenységekről is. A klinikai biblioterápiát átlagban szorongásos, illetőleg más súlyos érzelmi, viselkedési problémákkal küszködőkön alkalmazzák.

Magyarországon ezt a fajta gyógyítást a Magyar Irodalomterápiás Társaság és ennek tagjai képviselik. Ők azt vallják, hogy a biblioterápia rengeteg társadalmi rétegben felhasználható: gyerekek, kamaszok, felnőttek, idősek, cégalkalmazottak, sőt akár elítéltek körében is alkamazható, ugyanakkor mellőzni kell akut pszichotikus állapotban, a krízishelyzetben és a súlyos depresszióban levőknél. A társaság célja a további kutatások, a célcsoportok esélyegyenlőségének és életfogytig tartó tanulásának szervezésével minél több emberrel megismertetni az irodalomterápiás módszereket.

A társaság tagjai öregotthonokba és kórházakba is ellátogatnak, sőt 2011. április 11-én, a költészet napján, útjára indítottak egy pilot-projektet is A költészet csendje a váróban címmel. Lényege, hogy különböző versösszeállításokat függesztenek ki háziorvosok rendelőjének várójában, hogy ezáltal is nyugodtan, elmélkedve üthessük el az időt kivizsgálásunkig (Tavaszi versösszeállítás). Mivel a projekt rendkívül sikeresnek bizonyult, a tavaszi verösszeállítás után egy nyárival is megörvendeztettek a társaság tagjai: Nyári versösszeállítás.

 


Vidd hírét!
  •  
  •