Andrew Morton: Angelina

Írta : Andrew Morton
Eredeti cím : Angelina: An Unauthorized Biography
Eredeti kiadás : 2010
Magyar cím : Angelina: Rendhagyó életrajz
Fordította : Marton B. Júlia
Kiadó : Geopen Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 416
78
Vidd hírét!
  •  
  •  

Ki ne ismerné a híres és szókimondó Angelina Joliet? A színésznőt, aki mindig nyíltan beszélt drogfüggőségéről, szerelmi életéről, önbántalmazásairól. A nőt, aki szerint a “tetoválás egy életre szóló emlékeztető, a nagy felismerések vagy a fontos elhatározások maradandó nyoma.” Nos, Andrew Morton keresve sem találhatott volna jobb elfoglaltságot, mint megírni a 2001 óta ENSZ jószolgálati nagykövetként tevékenykedő  6 gyerekes anyuka biográfiáját.


Igazából, amikor kézbe vettem a könyvet, rögtön megkérdezték: “Angelina Jolie életrajza? Hiszen ő még él, minek írnak róla életrajzot?” A kérdést én is jogosnak érzem, de a válasz roppant kézenfekvő. Angelina Jolie az évek során mind színészként, mind családanyaként, mind pedig a szegények és árvák jobb sorsáért küzdő lelkes aktivistaként sokak számára vált  – nem titkolom, számomra is – igazi példaképpé.

Andrew Morton Angelina című könyvének első fejezetében megismerkedhetünk édesanyja, Marcheline Bertrand és édesapja, Jon Voight családjának történetével, majd a következő két fejezet a szülők találkozását, illetve a két gyerek, James és Angie kisgyerekkorát mutatja be. A két család felmenőinek jelleme nagyon hasonlít a kis Angelináéra, ugyanakkor személyiségének kialakulásához nagyban hozzájárult a szülők válása utáni időszak, amikor is Marcheline képtelen volt lányával huzamosabb időt eltölteni. Ennek oka elmondása szerint az Angie és Jon közti nagy hasonlóságok voltak, melyek fájdalmat okoztak neki.

Ezt követően a könyvben olvashatunk Angie tinédzserkoráról, Marcheline nevelési szokásairól, első találkozásairól a droggal, illetve első párkapcsolatáról is. Valójában a történet ekkor kezd izgalmassá válni, hiszen érdekesebbnél érdekesebb tudnivalókkal találkozhat az olvasó, ugyanakkor a szaftos pletykákból sincs hiány: többet megtudhatunk a John Voight-tal való viharos kapcsolatáról, első és második házasságáról Jonny Lee Millerrel és Billy Bob Thorntonnal, kulissza titkokról, aztán a bimbózó románcról Brad Pittel, majd a 3 gyerek örökbefogadásának körülményeiről, illetve a 3 saját gyerekéhez való viszonyulásáról, és még sorolhatnán.

Mindent összevetve kétségtelen az a tény, hogy Andrew Morton hol megerősít, hol bírál, hol pedig cáfol, de sosem beszél a levegőbe, véleményét mindig tényekkel támasztja alá.

A kötet, annak ellenére, hogy az író is bevallja, nem minden esetben a tiszta tényeket közli (hiszen „Hollywoodban semmi sem az, aminek látszik”), s gyakoriak a szakemberek és az ő általa megfogalmazott következtetések, mégis igazi kalauzként szolgál számunkra Angelina Jolie életéhez, mely által megismerkedhetünk egy nyughatatlan lélekkel, aki csodálatra méltóan képes összeegyeztetni a családot a munkával, s nem utolsósorban a számára oly fontos karitatív tevékenységekkel.


Vidd hírét!
  •  
  •