Stanislaw Lem: Szempillantás

Írta : Stanislaw Lem
Eredeti cím : Okamgnienie
Eredeti kiadás : 2000
Magyar cím : Szempillantás- Az emberi civilizáció perspektívái
Fordította : Körner Gábor
Kiadó : Typotex
Recenzált kiadás éve : 2002
Terjedelme (oldalszám) : 155
78
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A kötet rövid terjedelme ellenére több témát jár körbe, ugyanakkor gyakran példázódik, Summa technologiae című könyvéből. Az esszékötet nyelvezete miatt tapasztalatlan sci-fi olvasóknál – és nemcsak – nagy valószínűséggel gyakran előfordulhat, hogy tudományos könyvekből kell kikeresniük néhány elmélet bővebb leírását, szakszavak jelentését, mindezek ellenére azonban megéri ez az erőfeszítés, hisz egy rendkívül olvasmányos, gondolatébresztő könyvvel van dolgunk, melyben olyan témájú spekulációkat olvashatunk, mint az emberi faj létrejötte, halhatatlanság, élet a világűrben, klónozás.


Nagyon érdekes, s igazi filozófusként közelíti meg a kérdéseket, mérlegel, bírál, majd levonja a konklúziót. Vajon az ember képes halhatatlan lenni, s ehhez elég az elhasználódott szerveket pótolni? Nem bűn-e Istent játszani, s életünk mesterséges módon meghosszabbítani? Vajon az emberiségnek mennyi az esélye, hogy egy, legalább hozzánk hasonló technológiával rendelkező más civilizációt is találjon a Világmindenségben? Vajon tökéletesíthető-e a klónozás, hogy az megfelelő legyen személyünk megszokszorozására? Vajon hogyan készíthetők olyan robotok, melyek szabadakarattal rendelkeznek? És vajon míg mindezt képes lesz kivitelezni az emberiség, időközben nem-e pusztítja el életének helyszínét (s életét), a Földet?

Lem véleményét erről a kérdésről leginkább az utolsó két fejezetben fejti ki, mely nem kicsit negatív jövendőt vetít előre. „A világűrben a rombolás határozza meg az alkotói kreacionizmust… bolygóinkkal együtt csillagporból jöttünk létre”, azonban ez az emberiség szempontjából nemcsak az „életet” jelentheti, hiszen az olyan mértékben fejlődik és olyan erőszakosan próbálja uralni a bolygót, hogy „mostmár a bioszféra és az éghajlat egyensúlyát fenyegeti.”


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •