Új Dickens-életrajz a láthatáron

Vidd hírét!
 
 

2012 február 7-én lesz Charles Dickens születésének 200-ik évfordulója. A 19. századi angol irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjának regényei a klasszikus irodalom gyöngyszemeinek számítanak, és az egész világon ismertek. Twist Olivér, Karácsonyi ének, A Pickwick klub, David Copperfield, csak hogy néhány címet említsünk az ismertebbek közül, amelyeket filmen is láthattunk.

Még néhány hónap van hátra a neves eseményig, ám a The Penguin Press kiadónál máris  megjelent az angol író életrajza. A művet, Charles Dickens: Egy élet címmel (Charles Dickens: A Life), Claire Tomalin angol életrajz- és újságíró írta. A San Francisco Chronicle szerint az írónő tollából kikanyarodó történet objektíven ecseteli a 19. század legnagyobbnak tartott írójának élettörténetét. Bár kellőképpen elismeri Dickens írói nagyságát, figyelmét nem kerülik el hibái sem. Mintha két Dickens élt volna egy testben: az egyik casino online a finomlelkű társadalomkritikus, akinek gyengéi a prostituáltak, az árva gyerekek és a fogyatékosok, és ugyanakkor egy dühöngő, önző ember, aki elhagyta a feleségét, aki 10 gyereket szült neki, mert az asszonyt kövérnek és unalmasnak találta, gyerekeit elhanyagolta és menthetetlenül beleszeretett a nála 27 évvel fiatalabb színésznőbe, Nelly Ternanba. A nagy író sztorija nem kevésbé epikus mint regényei. Szegény környezetből származott, 12 évesen már dolgoznia kellett, mivel apja adósok börtönébe került, és hihetetlen magasságokba tört ebből a környezetből. Az írónő figyelmét nem kerüli el az a tény, hogy Dickens gyerekkorának ilyetén alakulása milyen mértékben befolyásolhatta az író hatalmas ambicióját, herkulesi munkabírását az írás területén, valamint szimpátiáját a munkásosztály iránt.

Charles Dickens 1812 február 7-én született és 1870 június 9-én halt meg. Élete során 19 regényt írt, amelyek mind sikeresek lettek, és egyet befejezetlenül hagyott. Egyesek szerint ő volt az angol nyelv legkiválóbb művelője, regényei mind a mai napig folyamatosan megjelennek angol nyelven.

Az író születésének 200. évfordulójáról az olvasoterem.com is méltóan megemlékezik majd, a Dickens-napok keretében. Addig is ajánljuk melegen az író bármelyik könyvét az ünnepekre, és nemcsak.


Vidd hírét!