Amazon vs. hagyományos könyvkiadók

Vidd hírét!
  •  
  •  

A jól ismert Amazon.com, amely a könyvkereskedelem kiemelkedő óriása, be szeretne törni a könyvkiadás és -szerkesztés világába is, tehát gyakorlatilag a könyvipar összes szegmensét lefedné attól a pillanattól, hogy egy író tolla alatt megszületik egy könyv. A The New York Times hasábjain ismert és a témában érintett személyiségek írták meg pro és kontra véleményüket az „Amazon Könyvkiadó Szerkesztő és Kereskedő Vállalat-ról”.


Michael Wolf  e-book kiadó szerint az Amazon egyszerűen megpróbál modern útra terelni egy nehézkes infrastruktúrájú, régi iparágat. Wolf szerint a kiadók sokszor lassan dolgoznak, hónapokba telik míg egy mű annak befejezésétől végre eljut az olvasókhoz. Az Amazon közeli kapcsolatot ápol az olvasókkal és a vásárlókkal, mert megbízható résztvevője az elektronikus könyvpiacnak, ugyanúgy akár az Apple vagy a Barnes and Noble; ezzel szemben a hagyományos könyvkiadóknak nagyon kevés, vagy szinte semmilyen kapcsolatuk nincs ezekkel az emberekkel. Ha két csoport nincs kapcsolatban egymással, a köztük lévő utat meg lehet kerülni, vagy egyszerűen le lehet vágni. Ez az amit az Amazon már tud, és az írók most kezdenek beletanulni. Az Amazon amellett, hogy árulja a könyveiket, kiadói szolgáltatást is nyújtana az íróknak, ezzel rövidebb utat kellene megtennie egy-egy szerzőnek ahhoz, hogy könyvét kiadják és eljuttassák az olvasókhoz. Ráadásul pénzügyileg is előnyösebb lenne számukra.

Thomas Glave egyetemi tanár és író szerint semmi jó nem származhat abból, ha egy akkora behemót, profitorientált cég mint az Amazon, berobban a könyvkiadás világába. Íróként ő hatalmas segítséget kapott a kiadója szerkesztőjétől – hasznos tanácsokkal látták el, és nem arra fókuszáltak, hogy az amúgy a témájában sem hétköznapi könyve minél nagyobb profitot termeljen legyen, hanem arra, hogy segítsék az írót a fejlődésben. A szerkesztője éles szemmel meglátta, hogy mik az erősségei és hiányosságai az írónak, és hagyta, hogy olyan úton járjon, ami a művészi fejlődését szolgálta. Glave attól fél, ha a klasszikus kiadók elhullanak ebben a csatában, akkor elvesznek ezek a meghitt, bizalmas kapcsolatok is írók és szerkesztők között, és a könyvkiadás nem lesz más, mint egy érzelmek nélküli, pusztán pénzszerzésre optimalizált tevékenység,.

Laurel Saville szerint az Amazon nem tesz más,t mint új terjeszkedési lehetőségek után néz, jobb szolgáltatást próbál nyújtani, vagy éppen olyant, amire igény van. Őmaga is jogi személyként tevékenykedik és meggyőződése, hogy az autódealertől a vendéglősig minden cég ezt teszi.

Laurel írt egy könyvet, és bár rengeteg kiadónál járt, egyikük sem látott elég fantáziát a kiadásában. Magyarán: úgy gondolták, hogy nem eladható a könyv. Később aztán találkozott egy szerkesztővel, aki az Amazonnak dolgozott, és aki szívesen vállalta a szerkesztést, a promoválást és végül a könyv értékesítését is. Szerinte megoszlanak a vélemények: van aki mindent megkap a kiadójától amire szüksége lehet egy könyv írása során, mások viszont hiába kopogtatnak egyik ajtó után a másikon, nem járnak sikerrel – és talán pont az Amazon az, aki ezeken segíthet, mivel végső soron nem tesz mást, mint segít abban, hogy írók és olvasók egymásra találjanak.

Dennis Johnson, a Melville House kiadója nem vonja kétségbe az Amazonnak azon képességét, hogy hatalmas mennyiségű könyvet képes eladni, hatalmas tömegeknek. Ám nem felejti el azt sem, hogy ezzel párhuzamosan sikeresen kiszorított sok más résztvevőt a könyvpiacról, hiszen olyan alacsony áron kínálta a könyveket, amivel a konkurensek nem tudtak versenyezni. Kifejlesztett egy sikeres algoritmust az eladásokra, és valószínűleg ki tud fejleszteni egyet a könyvipar más szegmenseire is. Ám ha ő maradna az egyetlen kiadó a piacon, az senkinek sem tenne jót, olyan értékek eshetnének áldozatul egy ilyen monopólium kialakulásakor, amelyekhez sokan ragaszkodnak: például a szólásszabadság, vagy a kultúra és művészet gazdagsága, változatossága. Johnson szerint továbbra is szükség van a régi kiadókra, akik őrzik a régi értékeket, kár lenne ezeket lesöpörni a porondról.

Vajon valóban drasztikus hatással lesz egy ilyen fejlesztés a kiadók hagyományos világára, vagy csak annyi fog történni, hogy egy olyan íróréteg is új lehetőségekhez jut általa, akik eddig nehezebben érvényesültek? Nektek mi a véleményetek?


Vidd hírét!
  •  
  •