Egymilliót egy hidegházért

Vidd hírét!
  •  
  •  

A világ tíz híres krimiírója versenyez azért a megtiszteltetésért, hogy egy új hidegházat és kutatási központot nevezzenek el róluk Skóciában. Ez így elég morbidnak hangzik, nem? Valójában arról van szó, hogy ki bír több pénzt összegyűjteni egy közös kalapba, amely egy komplex laboratórium felállításához szükséges.


Az egy milliót egy hidegházért akciót a Dundee Egyetem indította útjára, hogy így tudják megszerezni egy új kutatási központ létrehozásához szükséges pénzt. Az egyetem igazságügyi szakértői eddig is hasznos munkát végeztek, hiszen olyan fejlesztést köszönhet nekik a világ, amely lehetővé teszi pedofilok azonosítását a kezük alapján, és az új központ lenne a világon az egyetlen olyan hidegház, ahol a holttestek balzsamozásához a Thiel-módszert alkalmaznák, ami lehetővé teszi a jobb konzerválást, és így még több információ megszerzését az esetleges bűntényekről. Az ötlet Sue Black professzor és Val McDermid krimiíró barátságából született, ugyanis a professzorasszony az évek során olyan információkkal látta el az írót, amelyek segítségével hiteles bűnűgyi regényeket írhatott; most eljött az ideje annak, hogy ezt a segítséget meghálálja az író. Bevonta szerzőtársait is.

A szerzők a rajongóik közreműködésével segíthetnek. Létrehoztak ugyanis egy weboldalt Million for a morgue névvel, ahol a rajongók a kedvenc krimiírójuk nevében adakozhatnak, azaz minden egyes szavazat a kedvencükre egy fontot jelent a nemes cél érdekében. Végül a központ annak az írónak a nevét fogja viselni, aki a legtöbb szavazatot, és egyúttal persze a legtöbb pénzt hozta az ügynek.

Ez a tíz író számunkra sem ismeretlen, köztük van például Kathy Reichs, aki a hétköznapi életben bűnügyi antropológusként dolgozó orvos, ő írta a közkedvelt amerikai TV-sorozat, a Dr. Csont alapjául szolgáló könyveket. Összesen kilenc regényt  írt a népszerű főszereplővel, a sorozat első része, a Csont és vér idén jelenik meg újra az Ulpius-háznál. Reichs jelenleg a harmadik, mondhatnánk hogy pillanatnyilag még dobogós.

Második helyen van Val Mcdermid skót író és újságíró is. Regényeit 30 nyelvre fordították már le, 2010-ben Cartier Diamond Dagger-díjat kapott a Brit Krimiszerzők Egyesületétől, és rendszeresen hallani a hangját a BBC Radio 4 meg a Radio Scotland hullámhosszán. Szerzeményei közül magyar nyelven a Szirének éneke jelent meg 2010-ben, az Ulpius-ház gondozásában. Regényeit ő is sorozatokba szedi, így születtek meg a Lindsay Gordon sorozat kötetei, a Kate Brannigan-könyvek, valamint a Tony Hill és Carol Jordan könyvek.

A legügyesebbnek az adománygyűjtésben eddig Tess Gerritsen bizonyult, a jelen állás szerint elég valószínű, hogy majd az ő nevét viseli a hullaház és laboratórium. Tess eredetileg orvosnak tanult, praktizált is, de várandós kismamaként az íráshoz fordult. Az amerikai írónő először romantikus thrillereket írt, majd 1996-tól átváltott az orvosi témájú thrillerekre. Regényeit 37 nyelvre fordították le, a Tess Gerritsen-krimikből 20 millió fogyott világszerte. Az ő könyveit magyarul az Ulpius-ház adja ki, általában évente egyet.

Versenyben van még Lee Child angol író is, a népszerű Jack Reacher-sorozat szerzője, akinek könyvei Magyarországon a General Press kiadónál jelennek meg. Legutóbb a Megérte meghalni jelent meg tőle magyarul, ez 2011 februárjában jött ki a nyomdából.

Lehet, hogy Harlan Coben Halottasház lesz az intézmény neve, hiszen a 49 éves amerikai krimiszerző is lelkesen gyűjti a szavazatokat – s ezzel a dollárokat a közös kasszába. Már egy sor Harlan Street létezik az Egyesült Államokban, bár ezeket nem az íróról nevezték el – ám Harlan Cobenről még nem neveztek el semmit. Most sem ő a legesélyesebb, hiszen jelenleg a sor végén kullog. Coben könyvei újabban a Jaffa Kiadónál jelennek meg, a legújabb Coben-regényről, a Vér a véremből címűről nemsokára mi is írunk recenziót.

Jeffery Deaver szintén nem sok dollárt gyűjtött a kalapba, egy másik olvasatban azt is mondhatjuk, hogy nem ő a legnépszerűbb a szavazó/adományozó olvasók körében. Az amerikai író könyvei magyar nyelven az Alexandra Kiadónál jelennek meg, 2011-ben a Semmi sem az, aminek látszik című novelláskötetet vásárolhatták meg a rajongók. A 16 novellából álló csokor mindegyike egy izgalmas, miniatűr krimi. Az író híresebb sorozatai közé tartoznak a Lincoln Rhyme-történetek, de idén új témához is hozzányúlt, ő írt folytatást Ian Fleming híres Bond-sorozatához – erről bővebben itt olvashatsz.

Jeff Lindsay amerikai író a jelenlegi állás szerint valamivel több szavazatot kapott, mint az előző két szerző, de ez könnyen betudható akár a Dexter-sorozatnak is – és itt a filmsorozatra gondoltam. Lindsay a tévésorozat alapjául szolgáló Dexter-könyvsorozattal vált híressé, az ötödik Dexter-könyv idén jelent meg az Agave Könyvek gondozásában, az Olvasóterem lapozójában bele is olvashatsz a regénybe, és hamarosan kritikát is közlünk róla.

Mark Billingham szintén nem ismeretlen név a krimiírók között, legismertebb regényei  a Tom Thorne széria darabjai best-sellerek a krimi kategóriában, ráadásul a sorozat első két kötete egy TV-sorozatot is inspirált, amit az angliai Sky One sugároz. Tudomásunk szerint magyarul még nem jelent meg könyve. Stuart MacBride skót szerző is adományozásra buzdítja a rajongóit. Leghíresebb művei a Logan McRae sorozat regényei, a Hideg Gránit 2010-ben jelent meg az Ulpius-háznál. Peter James angol krimiszerző és producer szintén közkedveltnek számít a szakmában, ám a tíz versenyző között egyelőre az alsóházban található. A könyveit magyarul a General Press Kiadó adja ki, legutóbb 2011-ben az Ádáz küzdelem került a hazai boltokba.

A közös alapba ez idáig még százezer dollár sem gyűlt össze, messze még tehát az áhított millió. Reméljük, hogy a kezdeményezés végül sikerrel jár. Ígérjük, hogy visszatérünk a témára, ha szóra érdemes dolog történik ezen a vonalon. Mondjuk ha felavatják a Jeff Lindsay Hullaházat. Mi neki szurkolunk!


Vidd hírét!
  •  
  •