Akinek a foga kijött

Írta : Varró Dániel
Eredeti cím : Akinek a foga kijött
Eredeti kiadás : 2011
Kiadó : Manó Könyvek Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 31
100
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A tavalyi siker után még újabb, még korszerűbb mondókákkal jelentkezik Varró Dániel, Akinek a foga kijött című verseskötetében. Előző könyve, az Akinek a lába hatos 2010-ben jelent meg, igazi reformátoraként a babamondókáknak, hiszen olyan korszerű, mégis nevettető és élvezhető, fülbemászóan könnyed nyelvezetet használt a költő, ami egyszerre nagyon modern és szerethető. A kötetecske nem maradt homályban, megnyerte a 2010-es Szép Magyar Könyv-díjat. Mindkét kötet a Manó Könyvek jóvoltából került a könyvesüzletekbe.


Ennek méltó folytatása a költő ötödik verseskötete, az Akinek a foga kijött. Már vártuk, hiszen tudtuk, hogy Varró Misi kalandjainak folytatódniuk kell, és nem is csalódtunk. Misi a gyereklét újabb fázisába lépve ismét szerencsésen megihlette apukáját, hiszen ilyen sorokat csakis mély átérzéssel lehet megírni és mondogatni:

„Akinek épp jön a foga,
bömböléshez vane joga?
Bizony joggal mondja: böm,
akinek a foga jön.”

És örömmel követjük bizony végig Misi csintalanságait, aki most tanulja, hogyan kell használni a technika vívmányait, kezdve apa laptopjától, egészen a TV távirányítójáig, és ha mindezt elunta, szívesen visszatér a klasszikus gyerekszórakozáshoz: a macska farkának húzogatásához. Az Etetgetőt olvasva kacagva képzeljük el a következő jelenetet:

„Jön felém a kiskanál,
A tartalma messze száll!
Néha jobbra, néha balra,
Hol a földre, hol a falra…”

… és leendő szülőkként azon morfondírozunk, milyen hasznos dolog is a lemosható falfesték. Most még kacagva olvasgatjuk egymásnak a Pénztárca-nyitogatót és a Tiltogatót, ízlelgetjük a Csikizgetőt, és elmélázunk a Csitítgatón, meg az Egyhangú ringatón.

Az alcímek ebből a kötetből sem hiányoznak, mintegy használati utasításként, és sokszor ezekből érezzük meg leginkább, hogy milyen érzésekkel bírkózik szülőként Varró Dániel.

„Te kisgyerek, te kisgyerek,
Te legcukibb kit ismerek,
Ki megnyerőbb tenálad?”

Az Óda a cukisághoz sorait elfogultan mondogatva, és a Tanulságos limerickek kisbabáknak:

„Szájába vett mindent Eszterke,
Szülei türelmét tesztelte.
Lenyelt egy pendrive-ot,
Azt mondták: “Ez már sok.
Eszterke, ne számíts desszertre!””

sorait „vérfagyasztóan ijesztően” mondogatva arra is ráérzünk mennyi szeretetet és felelősséget kíván egy kisgyerek nevelése.

No de ha gyereknevelés közben úgy éreznénk, hogy megérett a helyzet egy kis lazításra, és bosszankodás helyett kacagásra, olvassuk el csak úgy magunknak is a Zokninemtalálgatót! A versikék mellett az illusztrációk is igazán vidámak és odaillőek, ezeket ugyanúgy mint az előző kötetben, Maros Krisztina készítette. Igazi vidám könyvecske ez, reméljük lesz folytatás is, és a következő recenzióban már arról is beszámolunk, milyen eredménnyel mondogattuk csemeténknek a versikéket.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •