Nobel-díjas kérdések! – játék

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az irodalmi Nobel-díj számít a legértékesebb irodalmi díjnak, eszmei és anyagi értelemben egyaránt. 110 éves történelme során a bonyolult szempontrendszer alapját az Alfred Nobel végrendeletében meghagyott idea képezi, mely szerint bármely ország azon szerzője veheti át a díjat, „aki az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá”. Napjainkig sok bírálat és kritika érte a díjakat odaítélő Svéd Akadémiát, miszerint olykor nem a megfelelő szerzőket tüntették ki. Kritikákat, vitákat félretéve, minden díjazott nagy mértékben hozzájárult a világirodalom színesebbé, értékesebbé és érdekesebbé tételéhez.


A Nobel-díj alapításának 110. évfordulója alkalmából az Olvasóterem és a Partvonal Kiadó közös játékot szervez. Ha szeretnéd a könyvtáradat egy Nobel-díjas szerző könyvével bővíteni, nincs más dolgod, mint megfejteni a következő négy feladványt. Az alábbiakban négy rövid leírást találtok két Nobel-díjas szerzőről, illetve két Nobel-díjas szerző művéről. Mi valójában két névre és két regénycímre vagyunk kiváncsiak, ám az sem ront az esélyeiteken, ha a regény címe mellé megadjátok a szerző nevét is. Egy kis keresgéléssel az interneten mind a négy helyes válasz megtalálható.

Három helyes megfejtő a Nobel-díjas Le Clézio Raga c. regényét teheti a polcára. Több helyes megfejtés esetén sorshúzással döntünk a nyertesekről. A játék határideje 2011 december 1, déli 12 óra. Eredményhirdetésre december 1-én este kerül sor a facebook oldalunk üzenőfalán, de a nyerteseket e-mailen is értesítjük. Figyelem! A gyaníthatóan több e-mail címmet játszó olvasóinkat kizárjuk a versenyből!

A JÁTÉK VÉGET ÉRT, HAMAROSAN ÚJABBAL JELENTKEZÜNK!


Vidd hírét!
  •  
  •