Világrengető beszédek

Írta : Simon Sebag Montefiore (szerk.)
Eredeti cím : Speeches that Changed the World
Magyar cím : Világrengető beszédek, melyek megváltoztatták a világot
Fordította : Árokszállásy Zoltán
Kiadó : Geographia Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 224
90
Vidd hírét!
  •  
  •  

Hömpölygő emberáradat, éljenző tömeg. Vagy épp elborzadt, rettegő embermilliók. Állvány, melyen kimagaslunk a tömegből, vagy csak a puszta földről zeng a szó. Kissé gyűrött papír a kézben, vagy anélkül, szabadon, rögtönözve.  Őszinte, szívből jövő vagy megtévesztő, álnok, hazug szavak. Szavak, melyekre odafigyelt a világ szeme. Beszédek, melyek megváltoztatták a világot.


Nagyobb részben a múlt század sorsfordító eseményeihez kapcsolódó személyiségek és mondandójuk található meg a kötetben, de a legelején találkozhatunk Jézus Krisztus hegyibeszédével, mely a kereszténység alapját képezi, Mohamed próféta szavaival a Koránból, a szűz királynő néven ismert, I. Erzsébet buzdító beszédével katonáihoz, I. Károly kivégzése előtti szavaival, majd az Újvilág nagy országát megteremtő neves államférfiak beszédeivel.

A könyv további részében végigkíséri a 20. század problémáit, megrázó és az egész világot megmozgató eseményeit. Találkozhatunk a női emancipációt kivívó asszonyokkal, a feketék egyenjogúságáért küzdőkkel, az első és második világháború vezetőegyéniségeivel, India függetlenségi harcával, a hidegháborúval és a berlini fal mellett felcsendült szavakkal, az Izrael megalakulása után keletkezett konfliktusokkal az arab világban, a Watergate-üggyel, a World Trade Center ellen elkövetett merénylettel, majd Obama győztes beszédével. De találkozunk kevésbé ismertekkel is, mint Patrick Pearse gyászbeszédével, Henry Sweet védőbeszédével vagy Elie Wiesel szavaival a századfordulón.

Ezeknek az eseményeknek a nagytöbbségéről már tanulhattunk a történelemkönyvekből, azonban ez a kötet egy másik oldalát mutatja meg a történéseknek. Tartalmazza a beszédek egészét, vagy csak egy részét, kiemelve fontos, olykor szállóigévé vált gondolatokat. Minden beszéd előtt találunk egy rövid történelmi áttekintést és néhány életrajzi adatot, hogy legyen egy konkrét képünk a környezetről amelyben elhangzott, illetve a személyről, aki mondta. Itt most nem csak megtanuljuk, hogy Hitler hazudott egész Európának, hanem meglátjuk, azt is, hogy hogyan, nem csak tanulunk arról, hogy Churchill zseniális szónok volt, hanem meg is tapasztalhatjuk.

Olykor kicsivel bővebb, vagy konkrétabb bevezetőt olvastam volna néhány szöveg előtt, de valahol meg is értem, hogy ennél hosszabbat nem írhattak, a hely szűke miatt. Rengeteg az Amerikai Egyesült Államokban elhangzott beszéd található benne, amit abból a szempontból megint csak meg lehet érteni, hogy igenis a múltszázad eseményeink egyik fő mozgatórugója volt. Szóval, ezen a két hibának nem is nevezhető dolgon kívül egy igen színvonalas és tartalmas kiadványt vehetünk a kezünkbe. A képekkel illusztrált kötetet a történelem iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlom!


Vidd hírét!
  •  
  •