Maugham: A legsötétebb óra

Írta : W. Somerset Maugham
Eredeti cím : The Hour Before Dawn
Eredeti kiadás : 1942
Magyar cím : A legsötétebb óra
Fordította : Tábori Mihály
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 254
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Somerset Maugham e regénye 1942-ben jelent meg az Egyesült Államokban. A mű érdekessége, hogy a brit Tájékoztatási Minisztérium megrendelésére készült, a szövetségesek politikájának támogatása érdekében. Ebben az időben Maugham Amerikában élt, előadásokat tartva járta az országot, és igyekezett elsimítani az ellentéteket Anglia és Amerika között – ezzel párhuzamosan írva ezt a regényt. Ebben az időben Maugham már a hatvanas éveit taposta és ő volt az angol nyelvű világ egyik leghíresebb és leggazdagabb írója.


A regény szereplői egy angol középosztálybeli család tagjai, akik hirtelen belecsöppennek a második világháború közepébe. 1939-ben a Hendersonok nyugodt életet élnek birtokukon, a család férfitagjai katonai pályájukat egyengetik a család hagyományainak megfelelően, kivéve Jimet, aki meggyőződéses pacifista és megtagadja, hogy fegyvert véve a kezébe védelmezze a hazáját. A gyerekek – három férfi és egy lány – anyjuk születésnapjára gyűlnek össze a szülői házban, még a nagyon titokzatos munkát végző, mindig úton lévő Roger is hazaérkezik erre a napra, és ő az aki elhozza a nagy hírt a családba: Anglia számára elkerülhetetlen a hadba lépés, így mindannyiuk élete meg fog változni. A cselekmény a gyerekek szerelmi élete körül forog, Roger és May házassága, bár kívülről nyugalmas, belülről csak lapos és unalmas; Jim szerelmes Dorába, aki osztrák állampolgárként él az országban, és mint ilyen ellenségnek minősül, ráadásul pacifista meggyőződései mellett is ki kell állnia; Jane házassága látszólag viharos, ám valójában igazi mély szerelmi kapcsolat. Rogert a háború Franciaországba veti, ahol megsebesül és sorsáról sokáig semmit sem tud a család, May kötelességtudat és szerelem között hánykolódik, és mindezen kis történetek hátterében folyik a kegyetlen háború.

A regény könnyen olvasható, a történet érdekes, az emberi természet sokféleségét, az emberi szenvedés okait boncolgatja könnyed, száraz stílusban. Az író jellemzően magas empátiát mutat negatív szereplői iránt is, bár ilyen kevés van a regényben. A család minden tagja elfogadja egymást olyannak, amilyen, még ha meg is kell néha harcolniuk önmagukkal ezért. Jellemző Somerset Maughamre ez az elnéző viselkedés mások hibáival szemben, kritikusai sokszor meg is rótták érte, ám ő vállalta ezt a hibáját, mint annak következményét, hogy őt magát sokszor kritizálták, és sokan nehezen fogadták el olyannak, amilyen volt.

A legsötétebb óra egy eddig kevésbé ismert szépirodalmi regény, amely a Partvonal Kiadónál jelent meg idén, elegáns, kemény borítással. A regény értékes része a klasszikus angol irodalomnak.


Vidd hírét!
  •  
  •