Susan Hill: A fekete ruhás nő

Írta : Susan Hill
Eredeti cím : The Woman in Black
Eredeti kiadás : 1983
Magyar cím : A fekete ruhás nő
Fordította : Gieler Gyöngyi
Kiadó : Partvonal Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 175
82
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A történet csodálatos hangulattal indul: a szeretet ünnepén, karácsonykor az ekkor már idősödő ügyvéd háza udvarán sétálgat, ízlelgeti az éjszakát, örül a civilizáció oly távoli, de mégis oly közeli voltának. Belép a házba, családja körébe, akik harmónikus egyetértésben, rémtörténeteket mesélgetnek egymásnak. Az eddig oly tökéletes este ezzel válik hirtelen ijesztővé, a „valóságtól” elrugaszkodott történetek villámként csapnak Arthur Kipps emlékei közé, kiválasztva a legborzasztóbbat, melynek köszönhetően idejekorán koravénné vált. Ezen az estén az ő igaz történetének elmesélése elmarad, de megfogadja, hogy leírja.


Hónapokkal később fogadalmának eleget téve tollat ragad, és belekezd élete legmeghatározóbb eseményének elbeszélésébe, mely még jogász korában történt, amikor is Mr. Bentley ügyvédi irodájában dolgozott. Főnöke áthárítja rá az eleinte egyszerűnek tűnő ügyet. Az egyik régi ügyfelük eltávozott az élők sorából, az irodától azonban valakinek hivatalból meg kell jelennie, illetve ezt követően a hátramaradt házban levő iratokat átnéznie. Ezt a feladatot kapja Arthur Kipps, aki roppant örül a megbízásnak, melyben a ranglétrán való magasabbra jutás lehetőségét látja, s mely megoldás lehet az anyagiak szűkössége miatt be nem következett házasságára.

Úticél tehát Crythin Gifford, a mezőváros. Ennek közelében, a mocsár területén fekszik ügyfelük, Alice Drablow elhagyatott háza. Megérkezésekor értetlenül kell konstatálnia, hogy az ügye elmesélésével mindenkiben zavart és félelmet kelt, ugyanakkor hiába érdeklődik az elhunyt barátai, rokonai iránt, a városka lakói megtagadják a válaszadást. A temetést, ahogy azt előre megjósolták a helyiek, mindenki kerülte. Kipps azonban észrevett közelükben egy titokzatos, betegnek látszó fekete ruhás nőt. Amikor kísérőjének említette ezen felfedezését, félelmében ájulás közeli érzés lett úrrá a férfin, s csak annyit mondott el erről a nőről, hogy szellem, s ahányszor felbukkan, meghal egy gyerek.

Az események ezt követően felgyorsulnak, egy póni vontatta cséza viszi ki az ekkor már kicsit megdöbbent jogászt Ms. Drablow házához. Itt pillantja meg másodszor a fekete ruhás nőt, akinek láttán rendkívül negatív érzések fogják el, bosszúvágyat és haragot áraszt a nő egész személye. Szeme elől itt is, ahogyan csak a temetésről, nyomtalanul tűnik el. A történet innentől válik kísértetiessé, rémisztővé, de úgy, hogy Susan Hillnek nem kell eszközként használnia a vért, vagy a hidegvérű, esetleg kínzó gyilkolást. Hátborzongató sikolyok, kihegyezett idegek, az elme elsötétedése, a szellem jelenlétének érzékelése, bezárt ajtó, mögötte gyerekszoba, benne hintázó és nyikorgó üres hintaszék. A racionális elme harca a paranormális jelenségek létezésének tényével, illetve az illúzióval való élet-halál harc.

A szituációk kiélezettségének mivoltát a valósághű környezetrajz adja. Kipps gondolatai, félelmei, nyughatatlansága jómagamra is nagy hatással voltak, a történet gyakran magával ragadott, s néha egy-egy pillanatra azzal a ténnyel kellett szembesülnöm, hogy együtt járjuk be az ódon Drablow rezidencia folyósóit, szobáit. Együtt félünk, együtt izgulunk, s idegeim -az övéhez hasonlóan- pattanásig feszültek.

Egyetlen negatívumként talán a borzongás megszűnése iránti éhségem volt csillapíthatatlan, kissé nyomasztónak hat a folyamatos válaszok nélküli események megjelenése, melyek okára csak az utolsó néhány oldalon kapunk végleges és teljes képet. Ekkor fogjuk csak tisztán átlátni az egész művet, s ekkor tudunk csak válaszolni minden, olvasás közben bennünk felmerült kérdésünkre.

A mű alapjában véve rendkívül jó, szerkezetileg kíválóan felépített, vérbeli viktoriánus regény, s talán ezen jellemzői miatt került színpadra és mozivásznakra több alkalommal is. Ahogyan a könyv borítóján is olvashatjuk, egy újabb filmváltozat készült a kötetből, az igencsak népszerű és legendává vált Harry Potter megtestesítője, Daniel Radcliff főszereplésével. A film várhatóan 2012. februárjában fog először a mozikban bemutatásra kerülni, de addig is itt egy kis ízelítő a rajongóknak:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BhBiWRE4VFU[/youtube]


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •