2011 legjobbjai a Publishers Weekly szerint

Vidd hírét!
  •  
  •  

A New York Times 2011-es sikerlistája után a Publishers Weekly háza táján kutakodtunk. Ők is összeállítottak egy tízes listát az általuk vélt tíz legjobb tavalyi könyvvel. Ezidáig sajnos egyik mű sem jelent meg a hazai könyvpiacon, de külföldön már jelentős sikereket arattak, így talán néhányat magyarul is olvashatunk a közeljövőben.  A listán található szépirodalom, esszé, életrajzi mű egyaránt.


Az első helyen Jeffrey Eugenides Pulitzer-díjas író regénye, a The Marriage Plot végzett. Az írótól már olvashattunk magyarul, két korábbi műve is megjelent, az Öngyilkos szüzek és az Egy test, két lélek. A The Marriage Plot a nyolcvanas években játszódik és egy szerelmi háromszög áll a cselekmény középpontjában. Madeleine-nek, akárcsak a viktoriánus kori lányoknak Jane Austen regényeiből, két különböző férfi közül kell választania: az arrogáns, darwinista tudós, Leonard Bankhead és barátja, a keresztény miszticizmus érdekeltje, Mitchell között. Madeleine ez előbbivel intenzív és erotikus kapcsolatba kerül, míg Mitchell, ki meg volt győződve, hogy a lány a jövőben az övé lesz, körbeutazza Európát, hogy felejtsen. Mert milyen a modern kori szerelem? Eltűntek a tizenkilencedik század nagy és igazi románcai? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a mű cselekménye.

Következő a listán Donald Ray Pollock második regénye, a The Devil All the Time. Pollock egy bizarr és ijesztő képest fest a második világháború utáni Amerikáról. Willard Russel, a megkínzott veterán képtelen megmenteni rákban szenvedő feleségét, Charlotte-t. Eközben egy sorozatgyilkos házaspár utazza körbe az országot szép lányokra vadászva, akiket megölhetnek. Továbbá ott van még Roy és nyomorék gitárvirtuóz üzlettársa, Theodore, akik a törvény elől menekülnek. A bonyodalmak középpontjában pedig Willard és Charlotte árva fia, Arvin Eugene Russell, aki jó ember próbál maradni, ám mégis erőszakos. A mű sokkol, meglep és mélyen megindítja olvasóját.

Harmadik lett Ann Patchett State of Wonder c. műve. A minnesotai gyógyszerészkutatót, Dr. Marina Singh-t a veszélyes Amazóniába, a dzsungel kellős közepébe küldik, hogy keresse meg korábbi mentorát, kinek nyoma veszett.  A mentor felkutatására korábban odaküldött tudós szintén eltűnt, így Marina igen veszélyes kalandnak néz elébe. Az írónőnek már megjelent egy regénye magyarul,Életszonáta címmel, mellyel több díjat is bezsebelt.

                 

A negyedik Maureen F. McHugh After the Apocalypse című novelláskötete. Történetei a modern élet mélyét kutatják. Madárinfluenza és temérdek, „jobbnál-jobb” orvosi kezelés, a számítógépeink, amik lassan okosabbak lesznek nálunk és vajon mi magunk tényleg azok vagyunk, akinek hisszük magunkat? S mit tennénk, hogy túléljük az eljövendő zombi járványt? Ezeket és ezekhez hasonló kérdéseket boncolgatnak novellái. Sajnos még McHugh műveiből sem olvashattunk magyarul, de ez a mostani nagyon érdekesnek tűnik. Reméljük a legjobbakat lefordításával kapcsolatban!

Az ötödik befutóról, röviden igaz, már szóltunk a honlapon. Az Amazon kijelölte a 2011-es év első felének legjobb könyveit és bizony köztük volt Tina Fey Bossypants c. memoirja. Az Amazon akkori listáján hatodik helyen szerepelt, ahhoz képest most előre ugrott egy helyet. A híres asszonyság magánéletét és szakmai karrierjét is megismerhetjük a műből. Bemutatja gyerekkorának csínytevéseit, kollégiumi katasztrófáját, kalandos nászútját, majd képernyő mögötti mókázását. A szöveg humorral és derűvel átitatott, igazi kikapcsolódást sejtet.

Hatodik helyen végzett a Pulitzer-díjas Robert K. Massie legújabb narratív életrajza, Catherine the Great: Portrait of a Woman. Massie korábban már hatalmas sikert aratott történelmi műveivel, sajnos nem magyar nyelven, mivel még fordításban nem olvasható. Ez a mostani írása Katalin cárnő történetét meséli el. Végigkövethetjük, ahogy a kis, német nemes családból származó művelt, okos, ambiciózus és telhetetlen kíváncsisággal bíró lányból Oroszország cárnője lesz. Ő az, aki megismerteti az országgal a felvilágosodás eszméit, levelezésben állt a kor nagyjaival és a felvilágosult abszolutizmus elvei szerint irányította a birodalmat. A könyvben Katalin barátai, családja, ellenségei mind-mind élethűen vannak ábrázolva. A műre történelmi hitelesség, könnyen érthetőség, részletesség jellemző, mindez drámával és az íróra jellemző stílussal fűszerezve. Ígéretes!

A következő Ali Smith legújabb regénye, There but for the. London flancos külvárosában, Greenwich-ben vagyunk egy vacsorán, mikor Miles Garth, az est kellős közepén feláll, kimegy és bezárja magát egy emeleti szobába. A szomszédok egy csoportja összegyűl a ház körül és Miles történetét az ő szempszögéből ismerjük meg. Pontosabban négy ember szemszögéből: a negyvenes éveiben járó Anna, a hatvanas Mark, egy nyolcvan körüli idős asszony és Brooke, a tizenéves mesélnek Milesról. Az egyetlen baj az, hogy senki sem ismeri eléggé Milest közülük. Mennyit tudunk meg egymásról miközben találkozunk a mindennapokban?  Magányról és zárkózottságról vagy éppen az emberi kapcsolatokra való éhségről szól ez a mű. Ali Smith korábbi díjnyertes regénye Hotel Világ címmel megjelent magyarul is.

Nyolcadik helyen Paul Hendrickson Ernest Hemingwayről szóló életrajzi műve áll Hemingway’s Boat címmel. A mű középpontjában az író életének legstabilabb pontja áll: Hemingway szeretett hajója, Pilar. Ez a hajó volt, ahol Heminway halászott, írt, felnevelte fiait és elcsábította mások feleségét. Az író mindig itt volt, ha kikapcsolódásra vágyott vagy éppen csak menekülni akart a hétköznapok elől. Eredeti és izgalmas alkotás, mely segít jobban megérteni Hemingway személyét.

Utolsó előtti a kenyai Binyavanga Wainaina memoirja a One Day I Will Write About This Place. A műben szembesülünk az író-újságíró kenyai gyerekkorával. A világ egy nagy káoszként és színkavalkádként zúdult rá az anyja hajszárítóival a szépségszalonjában, a biciklik csengőivel és Michael Jackson zenéjével. Később megismerjük Wainaina iskolás éveit, majd ahogy sikertelenül próbálkozik tovább tanulni Dél-Afrikában, mint programozó. Körbeutazzuk Kenyát, feltárulnak a gyönyörű tájak és az ingadozó politikai viszonyok.

S végül, de nem utolsó sorban Christopher Hitchens Arguably c. esszékötete. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint: Charles Dickens miért volt az egyik legjobb író, ám ugyanakkor igencsak rossz ember; boncolgatja J. G. Ballard munkásságát, Thomas Jefferson és George Orwell tartós örökségét; az antiszemitizmus és a dzsihád agóniáját. Kulcs ez a mű a nemrég, 2011 december 15-én elhunyt Hitchens gondolkodásmódjának és világának megértéséhez.

                


Vidd hírét!
  •  
  •