Januári könyvújdonságok

Vidd hírét!
  •  
  •  

2012 januárjának harmadik hetén 4 ígéretes könyvre figyeltünk fel az újdonságok között. Az első mindjárt egy különlegesség egy olyan írótól, aki erősen megosztja az olvasóközönséget. Dr. Drábik János saját bevallása szerint arra tette fel az életét, hogy elmondja az igazságot azoknak, akik keresik. Világzsákutca című művéről már írtunk recenziót az Olvasóteremben, legújabb könyvében – amelynek címe A kiválasztottak – ismét egy világmegosztó témával foglalkozik, nevezetesen a szemitizmussal – antiszemitizmussal és a zsidó nép kiválasztottságának hatásaival. Értsünk egyet: nagyon érzékeny témát jár körbe a szerző, és nem kevesebbet állít, minthogy judaizmus és szemitizmus is létezik, és nagyrészt ez a szemitizmus váltja ki válaszreakcióként az antiszemitizmust. Drábik azt mondja: a szemitizmus mélyén a kiválasztottság tudata húzódik meg, amely kikényszeríti a kiválasztottak elkülönülését azoktól, akik nem kiválasztottak. A kiválasztottság történhet vallási-ideológiai, továbbá genetikai-etnikai elvek szerint, végül egy zárt érdekközösséghez tartozás alapján. A kiválasztott nép misztikus elképzelése központi helyet foglal el a zsidó hagyományban és liturgiában. A könyvet a Gold Book Kiadó adja ki.


A hét egy másik újdonsága Julie Orringer tollából a Láthatatlan híd. Az amerikai írónőnek ez az első regénye, angolul 2010-ben jelent meg. A történet a harmincas években kezdődik, András ekkor csöppen épitészhallgatóként a párizsi bohéméletbe, majd a világháború kitörése után munkatáborból munkatáborba sodródik, kétségbeesetten kapaszkodva szerelmébe, Klárába. Klára még szinte gyerekként kénytelen Párizsba menekülni Magyarországról, mert otthon egyre inkább erőre kapnak a szélsőséges eszmék. Itt találkozik Andrással és a szerelemmel. Tamás és Ibolya online casino a háború gyermekei; miközben szüleik a földi poklokkal csatáznak értük és egymásért, mindnyájuk túléléséért, ők olyan emlékekre tesznek szert, melyek generációk sorsában hagynak kitörölhetetlen nyomot, amit nem moshat el sem az óceánnyi távolság, sem a részvétlen idő. Julie Orringer könyve Koltai Lajos filmrendező szerint is „letehetetlen, nagy regény”; itthon a Libri Kiadó gondozásában jelenik meg.

Christian Jacq francia író és egyiptológus. Rengeteg könyvet írt az ősi Egyiptomról, leghíresebb könyvsorozata II. Ramszesz fáraóról szól – a tavaly nyáron újranyomott könyvekről mi is szóltunk a Beharangozóban. A héten magyarul megjelenő könyvének címe: Tutanhamon utolsó titka, ebben – valamelyest Dan Brown nyomdokait követve – a fikció területére evez a szerző. A regény főszereplője bizonyos Mark Wilder, egy fiatal amerikai sztárügyvéd az 50-es évek New Yorkjában; egy nap különös levelet kap, amelyben a kairói Szent Szergiusz-templomba hívják, hogy megtudja: ki is ő valójában. A templomban Amon isten utolsó papja várja, aki közli vele, hogy ő a Tutanhamon-sír legendás felfedezőjének, Howard Carternak a fia, akitől isteni életerőt örökölt. Mark nem igazán hisz újdonsült képességeiben, és apjának szakmája sem vonzza, de  beleszeret Ateyába, a szépséges idegenvezetőbe – aki mellesleg összejátszik Pachomius atyával – így elvállalja azt a kétes megbizatást, hogy nyomába eredjen Tutanhamon utolsó titkának, egy olyan kincsnek, amelyet maga a fáraó rejtett el egykor. Amióta feltárták a sírt, mindenki hasztalan kutatja, így válhatott e titok legendává, akárcsak az átok, amely a fáraó örök álmát megzavaró betolakodókat sújtja. Hozzálát a kutatáshoz angol és amerikai múzeumokban, majd rövid idő múltán az Ateya iránti szenvedély visszahúzza Egyiptomba, ahol menthetetlenül belekeveredik az Egyiptomot sújtó felfordulásba, a gátlástalan zsarnok, Faruk király, a hatalom megdöntését tervező földalatti mozgalom és a mindenütt jelen lévő CIA politikai harcába. Az eredeti, angol nyelvű regény 2009-ben jelent meg, Magyarországon az Európa Kiadó gondozásában kerül a könyvesboltok polcaira.

A hét utolsó újdonságaként az ausztrál írónőtől, Colleen McCulloughtól olvashatunk majd egy izgalmas krimit, ez a Hiányzó holttestek címet viseli. A Tövismadarak című sikerkönyv és több izgalmas, sikeres regény szerzője új műfajjal kísérletezik: a 74 éves írónőnek ez az első krimije. Egy New York melletti békés kisvárosban, Holloman-ben furcsa dolgok történnek. A városka elit egyetemén, az állatkísérleti laboratórium állattetemeket tároló hűtőjében fej és végtagok nélküli női törzsre bukkannak, amelyet fel sem fedeztek volna, ha fel nem támad halottaiból egy majom. Carmine Delmonico rendőrhadnagy hamarosan arra a következtetésre jut, hogy egy sorozatgyilkossal van dolga, és sajnos további esetek várhatóak. A gyanú az intézet alkalmazottaira terelődik, akik tehetséges kutatók, de mind sötét titkokat rejtegetnek. És miközben a hadnagy ötletei mind zsákutcába torkollnak, a gyilkos egyre vakmerőbbé válik. Colleen McCullough ezzel a regényével ismét bizonyítja, hogy bármilyen témához nyúl, lebilincselő történetet kerekít ki belőle. A rokonszenves nyomozót, Carmine Delmonicót pedig a jövőben újabb esetek megoldása várja. Reméljük, hogy a kötet itthoni kiadója, az Európa Kiadó is figyelemmel kíséri Delmonico következő ügyeit…


Vidd hírét!
  •  
  •