Gombos Könyvek: Az okos baba

Írta : Simone Cave - Dr. Caroline Fertleman
Eredeti cím : Clever baby - 100 Play Ideas to Boost Your Child's Development
Eredeti kiadás : 2011
Magyar cím : Az okos baba
Fordította : Hertendi Márta, Palkóné Tabi Katalin
Kiadó : Partvonal Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 208
100
Vidd hírét!
 
 

2011-ben a Partvonal Kiadó útjára indította a Gombos Könyvek projektet, amely önálló brandként, Gombos Edina, rádiós és tévés műsorvezető ajánlásával kívánja meghódítani az olvasókat. A könyvek a baba-mama téma hiányosságait szeretnék orvosolni a magyar könyvpiacon. A kiadó ígérete szerint félévente jelenik meg majd egy-egy kötet a témában, a sorozat első három kötetét tavaly novemberben mutatta be Gombos Edina kislányával, Mirivel. A sorozat egyik kötete Az okos baba, mely100 olyan játék leírását tartalmazza, amelyet 0 és 2 éves kora között játszhatunk egy kisgyerekkel, anélkül, hogy a pénztárcánkat ki kellene ürítenünk egy játéküzletben. A leírt játékokban a legfontosabb alkotóelem a kezünk, arcunk, hangunk és a figyelmünk. Ezeket a játékokat sok szülő automatikusan eljátssza a gyerekével, anélkül, hogy tudná, milyen hatást fejt ki vele a kicsi agyának fejlődésére, és épp abban rejlik ennek a kis könyvnek az egyik erőssége, hogy arról is informál bennünket, hogy miért hasznos a baba számára egy-egy ilyen játék, foglalkozás. A leírt gyakorlatokat a két angol szerző (Simone Cave és Dr. Caroline Fertleman) kor és fejlődési szint szerint sorrendbe szedte, így nincs más dolgunk, mint hátrébb lapozni egy-egy újabb ötletért, ahogy a gyerekünk növekszik. A foglalkozások három nagy csoportra vannak felosztva: első csoport az újszülöttek, második a hat hónapos és egyéves korosztály közöttiek, a harmadik pedig a tipegőkor, egyéves kortól kétéves korig.

Érdekes belegondolni abba például, hogy egy egyszerű grimaszolás milyen sokféle hatást gyakorolhat újszülött babánkra: ezzel kapcsolatot teremthetünk vele és elősegíthetjük a kettőnk közötti kötődés kialakulását, fejlesztjük vele az izomzatát, megtanul fókuszálni a szemecskéivel és elkezdi tanulni a társas viselkedést, sőt, ez segíti a nyelv későbbi elsajátítását is. Ha különböző hangokkal próbáljuk megfogni a figyelmét, mint például a szélcsengő, egy kulcscsomó, vagy akár a saját hangunk, ezzel nem csak ellazítjuk, megnyugtatjuk, hanem fejlesztjük a memóriáját, és segítünk neki abban, hogy felismerje a hangok irányát. Egy másik játékból megtudjuk, hogy azért fontos hasra fektetni gyermekünket, mert ettől erősödnek a nyak-, hát-, váll-, és hasizmai.

A hatodik hónaptól féléves csecsemőnk már képes megtartani a fejét, megragadni kezével a tárgyakat és erősen kiváncsi. Ezek a képességek sokféle újabb játékra kínálnak lehetőséget, és ahogy telnek a hónapok, újabb és újabb képességüket használhatjuk fel a szórakoztató tanulásra. A babák ekkor már felfedezik a mozgás örömét, így ebben a fejezetben sok olyan játékot találunk, amely ösztönzi a gyereket és erősíti az izmait. Így például jó és hasznos móka lehet, ha arra biztatjuk a picit, hogy guruljon a hasáról a hátára, vagy fordítva, megpróbáljuk rávezetni a mászómozdulatokra, vagy hintáztatjuk. Szintén ebben a korban fedezhetjük fel együtt a zene és a zenélés örömét, akár olyan egyszerű eszközökkel mint a konyhai edények és egy fakanál.

A harmadik fejezetben már tipegőkorú babáknak találunk érdekes gyakorlatokat. Ebben a korban olyan játékokra van szükség, amelyek nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is fejlesztik a babát, és a szociális fejlődését is elősegítik. A könyvben ezek mellett olyan gyakorlatokat is találunk, amelyekkel fejleszthetjük a beszédkészségét és a szókincsét. Ebben a korban hasznos tevékenység lehet a homokozás, a buborékfújás és az is, ha együtt sütünk-főzünk a picivel a konyhában.

Az okos baba könyv nagyon hasznos lehet kezdő szülőknek, akiknek nincs még tapasztalata a gyereknevelésben. Olyan egyszerű gyakorlatokat, játékokat gyűjtöttek egybe a szerzők, amelyekhez nincs szükségünk sok pénzre, csak a jókedvünkre és a találékonyságunkra. Rádöbbent arra is, hogy teljesen fölösleges méregdrága, sokszor egyenesen ártalmas játékokkal elhalmozni a gyermekünket, mert neki nem arra van szüksége. Amire szüksége van, az a szülei társasága, figyelme és szeretete. Ha minden nap szakítunk időt arra, hogy felfedezzünk egy-egy újabb játékot, az mindkettőnknek örömet okoz és ráadásul fejleszti a baba képességeit. A könyv igényes kivitelben készült, kemény borítással és minden egyes játékötlet mellett szép, szuggesztív képillusztrációt találunk, amelyek akár újabb ötleteket is adhatnak a játékok variálására. Nekem nagyon tetszett a könyv, nyolc hetes kislányommal az első fejezet játékait naponta gyakoroljuk. Ezt a családban mindenki – érintett és szemlélődő is – nagyon élvezi!


Vidd hírét!