Megkerült egy Charlotte Brontë-kézirat

Vidd hírét!
  •  
  •  

Nagy figyelem kísérte Charlotte Brontë elveszett novellájának felbukkanását. A London Review már március elején publikálta honlapján online változatban, majd hét múltán nyomtatott formában is megjelent az 1846. március 16-i keltezésű írás. Brontë a történetét házi feladatként készítette Constantin Hegernek, akitől 23 éves korában nővérével együtt francia irodalmat tanultak. A L’Ingratitude című novella egy fiatalról szól, aki édesapjától elmenekülve kalandot keres, s ez éket ver a szülő és gyereke közé. Brontë-t vélhetően Heger inspirálta a Villette megírásához is.


Brian Bracken, a brüsszeli Brontë-szakértő levéltáros a belgiumi Musée Royal de Mariemont-ban bukkant a kéziratra. Azt mondja, utoljára 1913-ban hallottak a L’Ingratitude-ről, akkor Heger fia, Paul adta át egy vagyonos belga gyűjtőnek. A novella az első ismert házifeladat a mintegy harminc közül, amelyeket a Brontë-nővérek írtak Hegernek, és amelyek fennmaradtak az utókor számára. A nyelvtanilag hibáktól hemzsegő írás franciául született. Heger gyakran teleírta a hibás szövegeket, és úgy adta vissza a lányoknak, de sajnos ezen a példányon nincs egyetlen megjegyzés sem.

Charlotte Brontë-ről, „az érzékenység megformálójáról” már olvashattunk az olvasoterem.com-on. Hat gyerekes családba született, édesanyja még 5 éves korában rákban hunyt el. A rossz iskolai körülmények miatt két lánytestvérét is elveszítette, majd később a család egyetlen fiúgyereke az alkohol fogságába kerülve ugyancsak fiatalon távozott az élők sorából .

Brontë 1842-ben utazott Brüsszelbe, nővérével, Emilyvel. Utazásuk fő célja a francia nyelv megtanulása volt. Magányosak voltak, de ennek ellenére a nyelvtanulás könnyen ment nekik. Egy év Belgiumban való tartózkodás után mindennapi kenyerét tanítónőként kereste. Sosem tört írói babérokra sem ő, sem életben maradt két testvére, ennek ellenére mindhárman kéziratokat rejtegettek fiókjaikban. Első ízben egy közös regénnyel örvendeztették meg az irodalom kedvelőit, később mindhárman külön-külön próbálkoztak. Charlotte regényeit óriási siker övezte. 1855 március 31-én távozott az élők sorából, félbehagyva Emma című regényét.


Vidd hírét!
  •  
  •